ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Το επόμενο σημαντικό βήμα στη χαλάρωση των μέτρων - Τι θα ανοίξει και πότε

Lockdown: Το επόμενο σημαντικό βήμα στη χαλάρωση των μέτρων - Τι θα ανοίξει και πότε
INTIME NEWS

Το επόμενο βήμα στο μέτωπο της χαλάρωσης των περιορισμών είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νόμο σε νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι μετακινήσεις εκτός νόμου είναι πιθανό να επιτραπούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής λίγους:

Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα αποδεικτικά έγγραφα. Αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Μετακίνηση για λόγους υγείας που αποδεικνύεται από σχετική ιατρική βεβαίωση.

Μετακίνηση για τελετή, όπως κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και παιδιών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας.

Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Μετακίνηση φοιτητών στην περίπτωση που θέλουν να ξενοικιάσουν το σπίτι που νοίκιαζαν σε άλλη περιοχή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους για να σπουδάσουν. Η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται εντός τριών ημερών και ο φοιτητής θα πρέπει να έχει μαζί του το απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι πως κάθε βήμα επιστροφής στην κανονικότητα θα γίνεται με προσοχή, ασφάλεια και σταδιακό τρόπο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το ενθαρρυντικό είναι πως οι πολίτες τηρούν τα μέτρα και αυτό αποδείχθηκε και κατά την εορταστική περίοδο αλλά και με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να διαπιστώσουν πως λειτούργησε από πλευράς ιικού φορτίου το συνδυαστικό άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς.

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, κάτι που καταδεικνύει πως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν αποφασίσει πως το ξεκλείδωμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας να γίνεται αναλόγως της εικόνας που επικρατεί στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού μίλησε για σταθεροποίηση της πανδημίας στην επικράτεια, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα με τα μισά από αυτά στην Αττική, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων.

Ανέφερε επίσης πως ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα, είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα, ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»

Ροή Ειδήσεων