ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν από 25 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου

Lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν από 25 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου

Με έκδοση σε ΦΕΚ οριστικοποιήθηκε η επέκταση του lockdown για μια ακόμα εβδομάδα αλλά και τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η εβδομάδα του lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και για μια ακόμη, τουλάχιστον, εβδομάδα θα συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα.

Έτσι, σήμερα Σάββατο (23/01) οριστικοποιήθηκε τόσο η απόφαση για την επέκταση του lockdown όσο και τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου.

Έτσι:

-Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET.

-Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Η μεγάλη αλλαγή είναι στα ταξί καθώς από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου:

-Επιτρέπονται, 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

-Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

-Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

-Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακόμη, τα μέτρα παρατείνονται για μια εβδομάδα ακόμα, έως την 1η Φεβρουαρίου καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό, στις ακόλουθες περιοχές:

-στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, και

-στην Περιφερειακή Ενότητα Μυτιλήνης, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.

-τα μέτρα παρατείνονται επίσης, στο δήμο Σπάρτης, που έχει 49 ενεργά κρούσματα,

-στο δήμο Εορδαίας καθώς και στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του δήμου Κοζάνης και την δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα

-παράταση των μέτρων αποφασίστηκε επίσης τόσο για το δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που έχει 78 ενεργά κρούσματα, όσο και για το δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Τα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν, όπως και οι ΚΑΔ που είχαν ανοίξει την περασμένη εβδομάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Γλείφει εκεί που έφτυνε - Του βγήκαν ξινά τα νταηλίκια