ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για το ιικό φορτίο στην Αττική - Τι δείχνουν τα στοιχεία έως αυτή την ώρα

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για το ιικό φορτίο στην Αττική - Τι δείχνουν τα στοιχεία έως αυτή την ώρα

Όλο και πιο κοντά νέα αυστηρότερα μέτρα για την Αττική 

Με αγωνία αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα σημερινά κρούσματα κορονοϊου, με τους ειδικούς να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την κατάσταση στην Αττική, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει υπάρξει επιδείνωση του ιικού φορτίου. Λόγω των εν δυνάμει «κόκκινων» περιοχών στο «τραπέζι» της κυβέρνησης βρίσκονται νέα μέτρα που θα αφορούν το λιανεμπόριο αλλά και το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα (1/2).

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί η σύσκεψη μεταξύ λοιμωξιολόγων και κυβερνητικού επιτελείου. Οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων ίσως να αφορούν και νέα μέτρα αναφορικά με τις μετακινήσεις στις κόκκινες περιοχές και κατ' επέκταση και στην Αττική, ενώ ερωτηματικό παραμένει το καθεστώς κάτω από το οποίο θα συνεχίσουν να λειτουργεί το λιανεμπόριο.

Χθες, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 716 νέα κρούσματα από τα οποία τα 313 εντοπίστηκαν μόνο στην Αττική. Παράλληλα, τα κρούσματα της νέας βρετανικής μετάλλαξης που έχουν εντοπιστεί είναι τουλάχιστον 66 με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αττική.

Λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων σε όλη την περιφέρεια σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων παραμένουν έξι περιοχές (Βοιωτία, Δυτική Αττική, Εύβοια, Θήρα, Λέσβος και Χαλκιδική), ενώ άλλες δέκα βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα (Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Μαγνησία και Ρέθυμνο).

Σύμφωνα με το OPEN, σήμερα μέχρι στις 10 το πρωί, καταγράφηκαν τόσα κρούσματα κορονοϊού, όσα χθες ολόκληρη την ημέρα, δηλαδή περίπου 313. Το γεγονός αυτό φέρνει ακόμη κοντύτερα το αυστηρότερο lockdown στην Αττική, η οποία από χθες (28/1) είναι σε κόκκινο συναγερμό, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους.

«Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει»

Τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς, ακόμα και εάν κηρυχθεί η Αττική στο «κόκκινο», προανήγγειλε εμμέσως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

«Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα», είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν δώσει το παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία χθες εισηγήθηκε να βαφτεί “κόκκινη” η Αττική, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού.

«Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει ένα σχέδιο στο υπουργείο» πρόσθεσε.

Έστειλε μάλιστα και μήνυμα στους επιχειρηματίες της αγοράς λέγοντας: «Είμαστε όλοι στο πλευρό τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να κλείσουν πάλι και να χάσουν την εκπτωτική περίοδο». Άλλωστε, τόνισε ότι δεν είναι τρομερή η διαφορά στα κρούσματα μετά από 12 μέρες λειτουργίας των καταστημάτων. «Έχει αρχίσει να δείχνει η αγορά κατά πόσο επηρέασε την κατάσταση» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία από την Δευτέρα, απάντησε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται σε υψηλότερο επίπεδο. Όσον αφορά στα κομμωτήρια, υπενθύμισε ότι λειτουργούσαν και την εποχή του click away…

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας και το ενδεχόμενο να ισχύει από τις 18.00 στην Αττική απάντησε: «Η γνώμη μου είναι ότι η Αττική έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η μισή χώρα…».

Τέλος, για τις εικόνες συνωστισμού στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τόνισε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν ήθελε να στείλει τα ΜΑΤ για να διαλύσει μια διαδήλωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown στην Αττική: «Κλείδωσε» το click away - Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Λύκεια και κυκλοφορία