ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown «ακορντεόν» στην Ελλάδα για όσο χρειαστεί – Οι δυσοίωνες προβλέψεις και τα «καμπανάκια»

Lockdown «ακορντεόν» στην Ελλάδα για όσο χρειαστεί – Οι δυσοίωνες προβλέψεις και τα «καμπανάκια»
INTIME NEWS

Lockdown: Από το Σάββατο (30/01) η Ελλάδα χωρίστηκε και πάλι σε δύο ζώνες, τις «κίτρινες» και τις «κόκκινες», όπου τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά. Στην κατηγορία των «κόκκινων» περιοχών ανήκει και η Αττική, η οποία «βλέπει» αύξηση στα κρούσματα, με το κέντρο της πρωτεύουσας να «βράζει».

Την ίδια ώρα επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη αφήνουν «παραθυράκια» για την υιοθέτηση νέων σκληρών μέτρων, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα αυξηθούν ή παρατηρηθούν σκηνές συνωστισμού. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ωθούν τους λοιμωξιολόγους να χτυπούν «καμπανάκια» και να προχωρούν σε δυσοίωνες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και κάποιοι εκτιμούν ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα ανέρχονται σε 1.800.

Τόσο Πρωθυπουργός από τα Τρίκαλα, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισαν πως η μέθοδος lockdown «ακορντεόν» θα εφαρμόζεται στην Ελλάδα για όσο καιρό χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ανακοινώθηκαν 795 νέα κρούσματα με 384 από αυτά είναι στην Αττική. Την ίδια ώρα τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι 66. Ωστόσο, όπως άλλωστε είχαν αναφέρει στο Newsbomb.gr τόσο η διευθύντριά του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΑΠΘ κυρία Άννα Παπά-Κονιδάρη, όσο και ο διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τα κρούσματα της μετάλλαξης στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα.

Προβλέψεις για 1.800 κρούσματα την ημέρα

Δραματική είναι η πρόβλεψη του ο καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Νίκου Τζανάκη, ο οποίος αναμένει, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, 1.800 κρούσματα την ημέρα έως τις 20 Φεβρουαρίου.

«Αυτή η πρόβλεψη γίνεται υπό την παραδοχή ότι το άνοιγμα της μέσης εκπαίδευσης και οι λοιπές αλλαγές από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα επιδράσουν δραστικά στη δυναμική της πανδημίας πράγμα που το θεωρώ δύσκολο…», αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

Σύμφωνα, μάλιστα με τον ίδιο, βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου:

«Περιμένω να δω τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο», ανέφερε σήμερα στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος είπε πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περίπου 900-950 κρούσματα μόνο στην Αττική.

Σημείωσε ότι έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα.

Γεωργιάδης: «Θα έχουμε ακορντεόν για όσο καιρό υπάρχει η πανδημία»

Τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα το πρωί μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Είπε, ότι «η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν απολύτως σωστή», σημειώνοντας πως «σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες». «Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα» προσέθεσε και επισήμανε:

«Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους».

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σχολίασε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων» και προσέθεσε: «Η αύξηση στην Αττική οφείλεται και στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Μ. Βρετανία και θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».

Όσον αφορά το γιατί το lockdown στην Αττική δεν ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, αν και είναι στις κόκκινες περιοχές είπε: «Tα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για να προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχει απορριφθεί το lockdown στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, γιατί θα δημιουργούνταν συνωστισμός λόγω του μεγέθους πληθυσμού της Αττικής. Δεν είμαι τύραννος, προσπαθώ να κάνω το σωστό, και αν κάνω λάθος το διορθώνω. Επιτρέψαμε την παράδοση εντός, στα καταστήματα που δεν μπόρεσαν να δουλέψουν επαρκώς με το click away. Αφήστε τις συγκρίσεις, το μέγεθος της στήριξης που έχει λάβει η μικρομεσαία επιχείρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές και αυτές οι 12 μέρες έδωσαν μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Με τα νέα μέτρα δεν είναι 100% κλειστή η αγορά, πήγε στο 50%. Η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο».

Για την εστίαση, o υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα», τονίζοντας παράλληλα «Αλλά θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown – Τι θα γίνει με την εστίαση