ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Συναγερμός - Ραγδαία αύξηση την Τρίτη (02/02) - Τι θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα: Συναγερμός - Ραγδαία αύξηση την Τρίτη (02/02) - Τι θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ

Lockdown: Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία για τα σημερινά κρούσματα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις δηλώσεις τόσο των ειδικών όσο και των κυβερνητικών στελεχών να δείχνουν ότι το ολικό lockdown είναι όλο και πιο κοντά.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, λέγοντας πως ίσως σήμερα καταγραφεί τετραψήφιος αριθμός.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι' αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που είχαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα ήταν στις 29 Δεκεμβρίου, όπου καταγράφηκαν 1.047 μολύνσεις Covid - 19.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, διευκρίνισε πάντως ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα - μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα».

Στη δίνη του κορονοϊού η Αττική - Ένα βήμα πριν το ολικό lockdown

Οι λοιμωξιολόγοι της ειδικής επιτροπής του υπ. Υγείας δεν σταματούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην πρωτεύουσα, η οποία είναι στην «κόψη» του ξυραφιού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να «σκάσει». Το παράδειγμα άλλωστε της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο εξακολουθεί να τρομάζει, καθώς χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να μειωθούν τα κρούσματα.

Πλέον το σκληρό lockdown τύπου Πάτρας στην Αττική είναι πιο κοντά από ποτέ και νέα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν και την προσεχή Παρασκευή. Αναμένονται δηλαδή αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα θυμίζουν Πάτρα.

Όπως μάλιστα, γράφει σήμερα η Καθημερινή που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν καλά τους επιδημιολογικούς δείκτες εάν για τρεις ημέρες τα κρούσματα είναι συνεχώς ανοδικά, τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται… δεδομένα. Οι δείκτες δείχνουν ειδικά στην Αττική, ανοδικές τάσεις «παρόμοιες με αυτές στα τέλη Οκτωβρίου».

Στην κυβέρνηση αν και δεν χαρακτηρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση «τρίτο κύμα», δεν μπορούν ωστόσο να αποκλείσουν με βεβαιότητα πως αυτό δεν είναι προ των πυλών. Και το μείζον στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί καθώς διαφορετικά ένα έρθει και συμπαρασύρει και την Αττική, τότε θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο ΕΣΥ και στην οικονομία της χώρας.

Οι επόμενες τρεις ημέρες, λοιπόν, θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς θα δούμε την διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και δεύτερον θα δούμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αττική: Φόβος για «έκρηξη» κρουσμάτων έως και 40% τις επόμενες 15 ημέρες