ΕΛΛΑΔΑ

«Πονοκέφαλος» για την Αττική και τα κρούσματα μετάλλαξης: «Νέοι περιορισμοί το επόμενο βήμα»

«Πονοκέφαλος» για την Αττική και τα κρούσματα μετάλλαξης: «Νέοι περιορισμοί το επόμενο βήμα»
AP

Η τρέχουσα εβδομάδα, θεωρείται κρίσιμη για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα και την τήρησή τους, καθώς και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Οι αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία λόγω κορονoϊού να κινούνται ανοδικά, αλλά και τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών.

Την ανησυχία του επιστημονικού κόσμου για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε δε ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κορωνοϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να μη γίνουν πιο θανατηφόρες οι λοιμώξεις που θα εμφανίζονται από τα καινούρια στελέχη.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας.

Ερωτηθείς γιατί άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί», υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τη λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες. «Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει. Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορoνοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ρόλο της Επιτροπής και τη διχογνωμία που υπήρξε την περασμένη Παρασκευή, επισήμανε ότι αφορά στην εκτίμηση κινδύνου, δηλαδή πόσο επικίνδυνα είναι τα στοιχεία και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. «Στη συνέχεια η Επιτροπή κάνει μια γνωμοδότηση και πρέπει να ξέρετε ότι πάνω από εμάς υπάρχει και μια Εθνική Επιτροπή, που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα,τα οποία θα πρέπει να ληφθούν και η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την ευθύνη. Δεν υπήρχε αντιδικία μεταξύ μας, αλλά μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση. Για παράδειγμα έγινε μια μεγάλη συζήτηση αν στην Αχαΐα, θα έπρεπε να μπουν τα μέτρα σε ολόκληρη την Περιφέρεια ή μόνο στην Πάτρα. Αυτή ήταν μια συζήτηση που καταναλώθηκε σχεδόν ο μισός χρόνος», υπογραμμίσε ο κ. Λαζανάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Αλλαγές στα ράφια - Ποια προϊόντα δεν θα πωλούνται από σήμερα, Δευτέρα (08/02)