ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Το πιο σημαντικό «όπλο» είναι τα εμβόλια - Να τηρούμε όλοι τα μέτρα

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr:  Το πιο σημαντικό «όπλο» είναι τα εμβόλια - Να τηρούμε όλοι τα μέτρα
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Τι είπε για τα μέτρα και το αν θα υπάρχει ύφεση της πανδημίας το καλοκαίρι.

Τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια ακόμα επέλαση του κορονοϊού και τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απογοητευτικά, υπάρχει στο τραπέζι η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα. Για το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και τα βήματα που θα ακολουθηθούν έτσι ώστε να επιστρέψει, έστω κι εν μέσω πανδημίας, μια σχετική κανονικότητα και στην Ελλάδα. Προφανώς και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει και εισήγηση από πλευράς λοιμωξιολόγων, με τους επιστήμονες ωστόσο να παραμένουν συγκρατημένοι και να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση που έκανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Newsbomb.gr. «Σχετικά με τα μέτρα, θα συνεδριάσει η επιτροπή και αφού δούμε τα δεδομένα θα υπάρξει η σχετική εισήγηση. Δεν θα ήθελα να πάρω θέση ατομικά. Θα δούμε τα δεδομένα και αναλόγως θα γίνουν οι εισηγήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το αισιόδοξο μήνυμα, πάντως, για τον κ. Βατόπουλο ήρθε από τις εξελίξεις στο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χαρακτηρίζει ως ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca διότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό όπλο στη «μάχη» κατά του κορονοϊού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερούμαστε τέτοια όπλα, οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό», υπογράμμισε.

Σχετικά με το αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της πανδημίας και θα μπορούμε σύντομα να αισιοδοξούμε, ο κ. Βατόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, να τηρούμε όλα τα μέτρα και συνολικά αλλά και ατομικά. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Είναι το κυριότερο όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας».

Τέλος, αναφορικά με τις απόψεις που θέλουν την πανδημία να εξασθενεί το καλοκαίρι λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, ο γνωστός καθηγητής τόνισε πως πράγματι αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται, πλην όμως δεν εξηγείται απόλυτα επιστημονικά καθώς οι απόψεις στην κοινότητα είναι αντικρουόμενες.

«Υπάρχουν πολλές απόψεις για αυτό, οι περισσότερες αντικρουόμενες. Είναι γεγονός ότι όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις, κι ο κορονοϊός είναι μια τέτοια, το καλοκαίρι εμφανίζουν εξασθένηση. Δεν είναι απολύτως επιστημονικά βεβαιωμένο, όμως, πως αυτό έχει να κάνει με την άνοδο της θερμοκρασίας. Σχετίζεται και με το γεγονός ότι κινούμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, γίνεται καλύτερος αερισμός των χώρων. Αλλά οι απόψεις είναι αντικρουόμενες», σχολίασε ο κ. Βατόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.