ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Το Πάσχα η επιστροφή στην κανονικότητα - Έρχονται ειδικά μέτρα στήριξης

Κορονοϊός: Το Πάσχα η επιστροφή στην κανονικότητα - Έρχονται ειδικά μέτρα στήριξης
AP PHOTOS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΟρόσημο για το υπουργείο Οικονομικών και το Οικονομικό επιτελείο είναι το Πάσχα

Ανοιχτό είναι το σενάριο η αγορά να λειτουργεί κανονικά το Πάσχα, ενώ ενδιάμεσα θα έχουν γίνει βήματα ανοίγματος.

Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, στοχεύει στο να λειτουργεί κατά την Πασχαλινή περίοδο στο σύνολο της η αγορά.

Τι θα γίνει μέχρι τότε;

Στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας έρχεται ένα νέο πακέτο μέτρων.

Θα έχει τα 534 προσαρμοσμένα, τα μηδενικά ενοίκια για συγκεκριμένους κλάδους και τον Απρίλιο αλλά και δύο «βαριά χαρτιά» που έχει κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης και είναι τα «λεφτά στο χέρι» για εστίαση και τουρισμό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Επίσης ένα σημαντικό μέτρο από το υπουργείο εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η ειδική στήριξη στο ξενοδοχειακό κλάδο ώστε να κάνουν προσλήψεις.

Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση

Αναφορικά με την εστίαση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το άνοιγμα τοποθετείται στις 19 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου.

Για τα σχολεία το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με προτεραιότητα να δίνεται στη Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων.

Τι δείχνουν προς το παρόν τα στοιχεία

Για την ώρα, απογοητευτικά είναι για μια ακόμη μέρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα κρούσματα δεν μειώνονται, την ώρα που η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι τραγική, με την Αττική να έχει μείνει χωρις κλίνες Εντατικής.

Τα σημερινά στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ προκαλούν τεράστια ανησυχία, τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων, όσο κυρίως για τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται στην Εντατική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να επισημαίνει κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως η κατάσταση είναι δύσκολη, είναι μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και πως την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για το λιανεμπόριο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, ερωτώμενος εάν θα υπάρξει ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων απάντησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά πως θα πάει η Τρίτη και η Τετάρτη.

Εξήγησε ότι στόχος είναι η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και την Γ’ Λυκείου αλλά πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δυο αυτές δραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα και όλα αυτά θα εξεταστούν την Παρασκευή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κατήγγειλε ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκεται πλέον εκτός ορίων», τονίζοντας ότι σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα υπάρχουν πλέον στους διαδρόμους ράντζα και με περιστατικά ασθενών που έχουν μολυνθεί από την Covid 19, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρει ότι γίνεται επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις ήδη γεμάτες ΜΕΘ.

Ο κ. Γιαννάκος περιγράφει με μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν και στο Δρομοκαΐτειο, όπου όπως λέει, «αφήνουν τους ψυχικά ασθενείς με κορονοϊό να πεθαίνουν αβοήθητοι».

«Κάθε ημέρα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής γεμίζουν το καθένα δύο κλινικές ασθενείς με κορονοϊό, συρρικνώνοντας τη λειτουργία σε γενικές παθήσεις, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από άλλες αιτίες. Τα ασθενοφόρα που θυμίζουν στρατιωτικά οχήματα εν καιρώ πολέμου στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων δείχνουν την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη δυσκολία εισαγωγής στα νοσοκομεία με ελεγχόμενα συμπτώματα λόγω έλλειψης χώρου. Θετικά περιστατικά βρίσκονται χωρίς παρακολούθηση σπίτι τους και όταν φθάνουν στο αμήν με ασθενοφόρο διακομίζονται στα νοσοκομεία», υπογραμμίζει ο κ.Γιαννάκος.

Για τα ράντζα, ο ίδιος σημειώνει: «Έχουμε ράντζα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Στο "Αγία Όλγα" γέμισαν τα κρεβάτια με 60 ασθενείς στη χθεσινή εφημερεία και 14 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε ράντζα».

Σε ό,τι αφορά το Δρομοκαΐτειο, ο κ. Γιάννακος αναφέρει σχετικά: «Το νοσοκομείο έφτιαξε κλινική κορονοϊού με 37 ψυχικά ασθενείς. Αποθήκη ψυχών. Νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κορονοϊό, λόγω ελλείψεις υποδομών και προσωπικού. Αύριο θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα».

Με την σειρά του, στην επισήμανση ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι δύσκολη σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ωστόσο έστειλε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την αντιπολίτευση ότι η χώρα δεν γίνεται Μπέργκαμο.

Ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι εκφράσεις τύπου «Μπέργκαμο» προκαλούν τον πανικό και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να διασπαρεί ο πανικός.

«Έχω ακούσει πολλές φορές από την έναρξη της πανδημίας ότι η χώρα γίνεται Μπέργκαμο. Δεν έχει γίνει. Η χώρα ανταποκρίνεται, καθώς και το ΕΣΥ, σε πείσμα εκείνων που έλεγαν πως θα καταρρεύσει» επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας και ευχαρίστησε όλον τον ιατρικό κόσμο που δίνει αυτόν τον αγώνα.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Μόνο χθες στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 240 εισαγωγές, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.707 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 69 θάνατοι σε 24 ώρες, 681 οι διασωληνωμένοι