ΕΛΛΑΔΑ

200 χρόνια από το 1821: Όλα έτοιμα για τους λαμπρούς εορτασμούς – Τι θα δούμε τις επόμενες ώρες

200 χρόνια από το 1821: Όλα έτοιμα για τους λαμπρούς εορτασμούς – Τι θα δούμε τις επόμενες ώρες

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ξένους προσκεκλημένους - Η εκδήλωση στο νέο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης και η μεγαλειώδης παρέλαση - Από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις

Φωτογραφίες: Σπύρος Μελισσάρης

Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με πλήθος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν την 25η Μαρτίου αλλά και με υψηλούς προσκεκλημένους, συγκεντρώνοντας την προσοχή όλου του πλανήτη.

Ο σχεδιασμός των διήμερων εκδηλώσεων θα εκπέμπει τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην ιστορική επέτειο αλλά ταυτόχρονα θα υπακούει και στους κανόνες που υπαγορεύουν οι έκτακτες υγειονομικές περιστάσεις.

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στη συνέχεια έγιναν κοινές δηλώσεις.

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις τους:

Το μήνυμα Πούτιν στον ελληνικό λαό

Την ίδια ώρα, επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου.

Στο μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος συγχαίρει την Ελλάδα, τονίζει ότι οι σχέσεις με την χώρα του βασίζονται στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας και καταλήγει με ευχές λέγοντας: «Σας εύχομαι καλή υγεία και κάθε επιτυχία, και σε όλους τους συμπολίτες σας – την ευημερία και την ευμάρεια».

Ααναλυτικά το πρόγραμμα για σήμερα έχει ως εξής:

-14.00: Άφιξη του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

-14.30: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-17.35: Άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Πρώτος σταθμός η νέα Εθνική Πινακοθήκη

Με στόχο να αναδειχτούν οι υψηλοί συμβολισμοί της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για την μεγάλη και ιστορική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, ενώ στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης είναι τα πάντα έτοιμα για να υποδεχτούν τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Στις 18.15 πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται οι πίνακες του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» και «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης».

pinakothiki-prothipourgos.jpg
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εθνική ΠινακοθήκηIntime News

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η τελετή στην Πινακοθήκη θα ξεκινήσει στις 18:15 με ομιλίες και θα ολοκληρωθεί στις 19:28 ακριβώς, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι σύντομη και προσαρμοσμένη φυσικά στα υγειονομικά δεδομένα της εποχής με τις κατάλληλες αποστάσεις και τον χωρισμό των συνολικά 45 καλεσμένων σε γκρουπ που το καθένα δεν θα ξεπερνά τα 8 άτομα.

Επί της ουσίας θα δουν δύο μεγάλες ενότητες. Στην πρώτη, περιλαμβάνονται τα έργα ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821 και η δεύτερη οι πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν τον 19ο αιώνα, από πορτρέτα και τοπιογραφίες μέχρι ηθογραφίες.

Ο κάθε καλεσμένος θα λάβει για δώρο την σπάνια δίτομη αγγλική έκδοση του «Λευκώματος της Ελληνικής Επανάστασης» (εκδόσεις Μέλισσα). Σημειώνεται πως πρόκειται για τα τελευταία 50 αντίτυπα, αφού η συγκεκριμένη έκδοση δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά. Τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης και η απόδοσή της στο κοινό θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Στις 20.30 το βράδυ της 24ης Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου αναμένονται προσφώνηση και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Δείτε ΕΔΩ το μενού του δείπνου.

Υπερθέαμα στο Σύνταγμα – Η μεγαλειώδης παρέλαση

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Δείτε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες στο Σύνταγμα στη Gallery:

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό test για τον κορονοϊό.

Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά.

Τα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες είναι άκρως εντυπωσιακά και όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, σκοπός είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που θα μεταδοθεί θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο, μέχρι τον Λυκαβηττό και το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, ο εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση, τιμώντας του ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Ζάππειο και θα κρατήσει μία ώρα. Πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα, αλλά και έφιπποι θα διασχίσουν την Βασιλίσσης Όλγας και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Οι έφιπποι θα σταματήσουν στα Προπύλαια ενώ τα άλλα τμήματα θα διασπαστούν στην Πανεπιστημίου και κάποιοι θα φθάσουν ακόμη και μέχρι τα Χαυτεία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Πέμπτη, 25 Μαρτίου

-08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

-08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

-09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

-14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, λόγω της στρατιωτικής παρέλασης και των αφίξεων των επισήμων, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στην Αττική Οδό λόγω της άφιξης των επισήμων που θα παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις του διημέρου.

Σύμφωνα με την Τροχαία της Αττικής Οδού η διακοπή κυκλοφορίας θα γίνεται λίγο πριν την άφιξη των επισήμων στο μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» μέχρι την έξοδο στην Κατεχάκη της περιφερειακής Υμηττού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14:00 αναμένεται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαή Μισούστιν, για τις 17:35 έχει προγραμματιστεί η άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα, ενώ στις 19:05 θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροπλάνο με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα απαγορευτεί σταδιακά η στάση και στάθμευση, καθώς και η κυκλοφορία των οχημάτων, ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.03.2021

Σταδιακή απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06:00 το πρωί μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων της Πέμπτης 25-03-2021, στις κατωτέρω οδούς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Αχιλλέως, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Θερμοπυλών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λένορμαν, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Κολοκυνθούς, σε όλο το μήκος της.
  • Βούρβαχη, σε όλο το μήκος της.
  • Πετμεζά, σε όλο το μήκος της.
  • Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βουλιαγμένης και της οδού Πετμεζά, ρεύμα κυκλοφορίας από Λ. Βουλιαγμένης προς Φραντζή.
  • Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μάρνης, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ανθ/γου Στ. Ρεγκούκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Βασ. Όλγας , σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Από 12:00 έως 19:30 της Πέμπτης 25.03.2021 στην ανώνυμη οδό που οδηγεί από τον περιφερειακό Λυκαβηττού στο Λόφο Λυκαβηττού.

ΠΕΜΠΤΗ 25.03.2021

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06:00 το πρωί μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων της στρατιωτικής παρέλασης, στις κατωτέρω λεωφόρους και οδούς και στις κάθετες αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της.
  • Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της.
  • Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.
  • Πλ. Ομονοίας.
  • Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της.
  • Πλ. Καραϊσκάκη.
  • 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πλ. Συντάγματος.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της.
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ερμού και Αδριανού.
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Ασωμάτων και της οδού Αιόλου.
  • Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πετμεζά, σε όλο το μήκος της.
  • Βούρβαχη, σε όλο το μήκος της.
  • Καλλιρόης, σε όλο το μήκος της.

Σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, από 06:00 το πρωί μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων στις παρακάτω οδούς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λένορμαν, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μάρνης, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Κολοκυνθούς, σε όλο το μήκος της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Συνελήφθη ο Βασίλης Γκουρούσης, σύζυγος της Τέτας Καμπουρέλη