ΕΛΛΑΔΑ

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Μεγάλο λάθος το άνοιγμα των λυκείων – Το ΕΣΥ «καταρρέει»

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb.gr: Μεγάλο λάθος το άνοιγμα των λυκείων – Το ΕΣΥ «καταρρέει»

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για τα αποτελέσματα του ανοίγματος της οικονομίας και τον σχολείων στην παρούσα φάση με το επιδημιολογικό φορτίο να βρίσκεται στα ύψη μίλησε στο Newsbomb.gr, ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μπουλμπασάκο «είναι μεγάλο λάθος ότι ελήφθη απόφαση να ανοίξουν στην παρούσα φάση τα λύκεια ενώ κάποιοι ζητούν να ανοίξουν και τα πολυκαταστήματά.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι οριακή και δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση τουλάχιστον σύντομα.

Όπως είπε, το Σάββατο (10/4) στον Ευαγγελισμό ήταν ίσως η χειρότερη βάρδια από την αρχή της πανδημίας με 70 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

«Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι πολύ δύσκολη αφού συνεχώς διασωληνώνονται νέοι ασθενείς. Όταν τα στοιχεία δείχνουν πληρότητα 85% σε ΜΕΘ στη χώρα μας, τότε θα πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι στην Αττική – που η πανδημία καλπάζει – η πληρότητα μπορεί και να φτάνει το 100%», δήλωσε στο Newsbomb.gr, o διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 295.480 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.067 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.885 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 780 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.859 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 460 (ημερήσια μεταβολή -8.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Ακολούθως παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων

Από το σύνολο των 1.718 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 3 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 1.715 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 11 Απριλίου 2021

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.349.078 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.739.721 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 51.040 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.