ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιες ομάδες εμβολιάζονται αυτή την εβδομάδα

Εμβόλιο κορονοϊού
AP PHOTOS

«Σκυτάλη» στη σειρά των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού λαμβάνουν από την προσεχή Τετάρτη 21 Απριλίου οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59, ενώ ακολουθεί το Σάββατο 24 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 50-54. Σημειώνεται πως η πλατφόρμα του εμβολιασμού έχει ήδη ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των ραντεβού για τους πολίτες, ηλικίας από 18 έως 59 ετών, που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, η ειδική πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 16 Απριλίου με την διαδικασία να προχωρά σταδιακά έως και αύριο, Δευτέρα.

Όπως έχει αποσαφηνίσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το άνοιγμα είναι σταδιακό και συναρτάται από το νόσημα.

Η συγκεκριμένη ομάδα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 800.000 άτομα.

Βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και η ηλικιακή ομάδα 55-59.

Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50-54.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έχει επίσης αναφέρει πως «αν όλα κινηθούν βάσει σχεδίου και τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και άλλες ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε να φτάσουμε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας».

Στον «πάγο» οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Σημειώνεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί αρμοδίως η αναστολή της προγραμματισμένης για αύριο, Δευτέρα, έναρξης των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με τα αναφερθέντα περιστατικά θρομβώσεων.

Στη χώρα έχουν παραδοθεί ήδη από την εταιρία περισσότερες από 30.000 δόσεις, όμως ο εμβολιασμός έχει μπει στον «πάγο» έως τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ που αναμένονται την Τρίτη.

«Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Ως προς τα οριζόμενα ως νοσήματα αυξημένου κινδύνου, είναι τα εξής:

  • Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
  • Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
  • Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
  • Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
  • Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
  • Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
  • Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
  • Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
  • Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
  • Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
  • Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
  • Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα για την ομάδα των πασχόντων από νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Κατηγορία Α') είχε ανοίξει στις 19 Μαρτίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίσημη πρώτη για τα self tests: Με αρνητικό αποτέλεσμα η προσέλευση των εργαζομένων - Ποιους αφορά