ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Λαγός: Πότε αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα – Πώς του έστησαν κλοιό για να μην ξεφύγει

Γιάννης Λαγός
Φωτογραφία αρχείου
INTIME

Οι επόμενες κινήσεις του Γιάννη Λαγού μετά τη σύλληψή του θα κρίνει το πότε θα εκδοθεί στην Ελλάδα – Τον παρακολουθούσαν τις τελευταίες τρεις ημέρες

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα μετά τη σύλληψή του το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης στις Βρυξέλλες καθώς οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν στήσει κλοιό για να μην ξεφύγει.

Ο χρόνος έκδοσης του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα θα κριθεί από το αν ο καταδικασμένος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ευρωβουλευτής θα προσφύγει στα βελγικά δικαστήρια.

Αν δεν το κάνει η διαδικασία έκδοσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες. Αν, όμως, όπως είναι και το πιθανότερο, προσφύγει στη βελγική δικαιοσύνη κατά της απόφασης έκδοσής του, τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση της τάξης των 2-3 μηνών.

Μέχρι τότε, όπως σημειώνει, ο Ελεύθερος Τύπος, παραμένει άγνωστο αν ο Γιάννης Λαγός θα παραμείνει κρατούμενος ή αν θα τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι».

Κατά την ίδια πηγή ο Γιάννης Λαγός ήταν υπό στενή παρακολούθηση από το περασμένο Σάββατο καθώς θεωρείτο δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναινούσε στην άρση ασυλίας του, όπως και συνέβη με μεγάλη πλειοψηφία.

Βέλγοι αστυνομικοί ακολουθούσαν τον Γιάννη Λαγό σε 24ωρη βάση ειδικά μετά τις πληροφορίες ότι μπορεί να σχεδίαζε τη διαφυγή του στη Νορβηγία.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης, 658 ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας και 25 κατά.

Τι θα γίνει με την έδρα και τη βουλευτική αποζημίωση

Σχετικά με την έδρα του Γιάννη Λαγού και τη βουλευτική του αποζημίωση του, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, μπορεί να ήρθη η ασυλία του αλλά παραμένει ευρωβουλευτής ως το τέλος της θητείας του το 2024 ή αν υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη από δικαστήριο β' βαθμού.

Συνεχίζει να πληρώνεται με την αποζημίωση των ευρωβουλευτών, που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ χωρίς να συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο αν καταδικαστεί αμετάκλητα σε β' βαθό τότε επανεξετάζεται και μάλλον χάνει την έδρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών (με αναστολή) για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Ο Λαγός, εκμεταλλευόμενος την ασυλία του ως ευρωβουλευτής, είχε φύγει από την Ελλάδα για τις Βρυξέλλες την ημέρα της απόφασης ώστε να γλιτώσει τη σύλληψη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα από την κατάργηση του SMS στο 13033 – Κρίσιμη συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας