ΕΛΛΑΔΑ

Τσιάρας: Αυστηροποιούνται οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα μετά τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά

Τσιάρας: Αυστηροποιούνται οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα μετά τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά

Με αφορμή το έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο με την άγρια δολοφονία της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά, το οποίο έγινε την Τρίτη 11 Μαΐου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε πως αυστηροποιούνται οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα.

Οι αδίστακτοι ληστές απείλησαν με το όπλο το μωρό για να πιέσουν το ζευγάρι να τους πει πού κρύβουν χρήματα και κοσμήματα και στη συνέχεια έδεσαν τον άνδρα σε μια καρέκλα ενώ βασάνιζαν τη γυναίκα για να τους οδηγήσει στο σημείο όπου βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο.

Η γυναίκα συνέχιζε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια και τότε, της έβαλαν ένα μαξιλάρι πάνω από το πρόσωπο και την έπνιξαν.

Οι τρεις δράστες, σύμφωνα με την εκτίμηση των έμπειρων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, είναι πιθανότατα σεσημασμένοι με πλούσιο ποινικό παρελθόν και έχουν αφήσει αποτυπώματα και DNA στο σπίτι, όπου παρέμειναν πολλή ώρα, προκειμένου να βρουν το μεγάλο χρηματικό ποσό, που πίστευαν -μετά από σχετική πληροφόρησή τους- ότι είχαν η άτυχη κοπέλα και ο 32χρονος σύζυγός της.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας επ’ αφορμής του ειδεχθούς εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, το οποίο την Τρίτη 11 Μαΐου συγκλόνισε την κοινή γνώμη, γνωστοποίησε ότι θα προταθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα η έκτιση ποινής στα τουλάχιστον 4/5 της επιβληθείσας ποινής - από τα 2/5 που είναι σήμερα, για τις περιπτώσεις παρομοίων ειδεχθών εγκλημάτων (σημειώνεται ότι τα 4/5 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης αντιστοιχούν σε 20 χρόνια κάθειρξης). «Προωθούμε μια αυστηροποίηση της ποινής που ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ακόμη ότι το πλαίσιο λειτουργίας της Δικαιοσύνης προφανώς συμβάλλει στην Οικονομία. «Οι επενδυτές (τουλάχιστον το 80% βάσει μελετών) παρακολουθούν το πλαίσιο Δικαιοσύνης της χώρας προτού προχωρήσουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι συστήθηκαν ειδικά τμήματα Εφετείων για τις μεγάλες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα, τόσο σε Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Aξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης


Αναφερόμενος στην αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο για τρεις «πυλώνες απορρόφησης». Ο πρώτος, όπως είπε, αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό (δικαστικούς λειτουργούς, δικαστικούς υπαλλήλους, προγράμματα, σεμινάρια επιμορφώσεων, εξελίξεις στην Εθνική Σχολή Δικαστών). Ο δεύτερος σημείωσε ότι αφορά στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα της εποχής. Ο τρίτος είπε ότι αφορά στην ανανέωση, αναβάθμιση, ανακατασκευή και κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων που έχει ανάγκη η χώρα.

«Έχει ωριμάσει ο χρόνος για να αναμορφώσουμε την Εθνική Σχολή Δικαστών. Θα υπάρξει αξιολόγηση και προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης των Δικαστικών Υπαλλήλων. Θεσπίσαμε μια ειδική κατεύθυνση κατάρτισης των Δικαστικών Υπαλλήλων» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, ενώ έκανε ακόμη γνωστό ότι υπάρχει σκέψη για ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.

«Αν έχουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έχουμε και την Ψηφιακή Επανάσταση στη Δικαιοσύνη. Περισσότερα από 500.000 πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί. Σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα προώθησης της ψηφιακής Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ποιοι σκότωσαν την Καρολάιν; Αυτοί βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ