Άρση μέτρων - Σκέρτσος: Τέλος το lockdown! Πώς θα πάμε στα νησιά, το νέο ωράριο και οι μετακινήσεις

Τι ανοίγει και πότε - Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού - Χωρίς μουσική και τον Μάιο η εστίαση - Τέλος μπαίνει στα sms στο 13033 αλλά και στο 13032 - Από τις 00.30 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι θα γίνει με γάμους και βαφτίσεις τον Ιούνιο

Άρση μέτρων - Σκέρτσος: Τέλος το lockdown! Πώς θα πάμε στα νησιά, το νέο ωράριο και οι μετακινήσεις
3'

Την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα εξέφρασε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ανακοινώνοντας τα επόμενα βήμα προς την… κανονικότητα.

Όπως είπε ο ίδιος, η κυβέρνηση προχώρησε σε σταδιακή επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, της εστίασης και του λιανεμπορίου με βάση μια νέα στρατηγική. Μάλιστα παρουσίασε και ένα διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.

«Με τις κατάλληλες βαλβίδες εκτόνωσης, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε πολλούς δείκτες», τόνισε ο κ. Σκέρτσος παρουσιάζοντας χρήσιμους δείκτες του επιδημιολογικού προφίλ της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ:

Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς, την κατάργηση των SMS μετακίνησης καθώς επίσης και την πλήρη απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Συγκεκριμένα, από τις 14 Μαΐου:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 00:30,
  • Ανοίγουν τα Μουσεία,
  • Καταργούνται τα SMS στο 13033 και το 13032,
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον κανόνα ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά, αν και καταργούνται τα μέτρα του click away και του click in a shop.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, θα γίνει στις 17/5, Οι θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν στις 21/5, ενώ οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (συναυλίες κλπ) θα γίνει στις 28/5.

Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή στη χώρα μας του «Πράσινου» Πιστοποιητικού», για τα ταξίδια από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά. Όπως επεσήμανε για να ταξιδέψει κάποιος στα νησιά, θα χρειαστεί είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε PCR τεστ 72 ωρών, ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Επίσης θα απαιτείται βεβαίωση νόσησης.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Από το εν λόγω μέτρο εξαιρούνται τα νησιά της Λευκάδας και της Εύβοιας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ:

Οι λόγοι που επέλεξε το άνοιγμα η κυβέρνηση

Αναλύοντας τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο κ. Σκέρτσος, επεσήμανε:

  • Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε.
  • Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.
  • Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά.
  • Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ:

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως η ελεγχόμενη άρση των περιορισμών με τη χρήση των Self tests δεν αύξησε τα κρούσματα, ούτε αύξησε την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση. «Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
15:24ME TO N & ME TO Σ

Ρε άντε… δεξιωθείτε!