ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: TheWorldOffroad - Η οικογένεια Ελλήνων που κάνει το γύρο του κόσμου... ξανά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: TheWorldOffroad - Η οικογένεια Ελλήνων που κάνει το γύρο του κόσμου... ξανά

Αποστολή: TheWorldOffroad. Λίγο πολύ ο τίτλος τα λέει όλα… Τρεις Έλληνες, ο Άκης Τεμπερίδης, η Βούλα Αβαντόγλου και η κόρη τους Αναστασία Τεμπερίδου έχουν επιδοθεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο, «εκτός δρόμου», πάνω σε 4 τροχούς. Για τον Άκη και την Βούλα είναι η δεύτερη «αποστολή» τους μέσα σε μία 10ετία, ενώ η μικρή Αναστασία συνοδεύει τους γονείς της για πρώτη φορά.

Με το αυτοκινούμενο Iveco 4x4, το οποίο είναι ταυτόχρονα όχημα, σπίτι, γραφείο, αλλά και σχολική τάξη η ελληνική οικογένεια έχει βάλει στόχο να διασχίσει όλο τον κόσμο μέσα σε 6 χρόνια. Βρίσκεται στο δρόμο από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέσα από αντίξοες συνθήκες και εν καιρώ πανδημίας, δεν έχει παρατήσει λεπτό το σκοπό της.

Και πώς να το κάνει, όταν έχει το προνόμιο να ξυπνά κάθε μέρα σε ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη, να αφουγκράζεται τη φύση, να γνωρίζει πολιτισμούς και να νιώθει ελεύθερη, από όλα όσα θα την κρατούσαν δέσμια στην πόλη. Και ας πρέπει να κάνει θυσίες και ας ζει σε κάτι λιγότερο από 10 τ.μ έχοντας μέσα σε 4 αλουμινένιους τοίχους όλο της το νοικοκυριό.

TheWorldOffroad Volume 2

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε μαζί τους και τους πέτυχε κάπου νότια της Σουηδίας και ενώ ήταν εν κινήσει, έχοντας ως προορισμό τους τη Γερμανία.

Μετά από 25 χώρες (Ευρώπη και Τουρκία), έχοντας διανύσει περίπου 45.000 χλμ. από τον Σεπτέμβριο του 2019, οι τρεις εξερευνητές, ετοιμάζονται, κορονοϊού επιτρέποντος, να αλλάξουν ήπειρο, συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς Αμερική.

«Είναι η δεύτερη φορά που κάνουμε το γύρο του κόσμου. Η πρώτη φορά ήταν το 2007 όταν αφήσαμε πίσω μας την κανονική ζωή. Ταξιδέψαμε σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή στην Ινδία, Αυστραλία και , ολοκληρώνοντας την αποστολή μας το Σεπτέμβριο του 2010», λέει στο Newsbomb.gr o κ. Άκης Τεμπερίδης.

Μετά από έξι χρόνια στην Ιταλία αποφάσισαν να τολμήσουν το δεύτερο τους ταξίδι στον υφήλιο.

Την 1η Μαΐου 2018 άφησαν το διαμέρισμά τους στην πεδιάδα του Πάδου και αρχίσαν να ζούν πάνω σε τέσσερις τροχούς, μέσα στο ειδικά διασκευασμένο, αυτοκινούμενο Iveco VM90, που ονομάζεται Karibuni Safari και σημαίνει «Καλώς Ήρθατε στο ταξίδι» στα Σουαχίλι.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι στη Μεσογειακή Ευρώπη και σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τις Πρέσπες μέχρι το Καστελόριζο, έβαλαν μπρος για το γύρο του κόσμου τον Σεπτέμβριο του 2019. Ταξίδεψαν στα Βαλκάνια φτάνοντας μέχρι την Ουκρανία και το Δεκέμβριο του 2019 αναχώρησαν για Τουρκία, με στόχο να φτάσουν στην Μογγολία.

Όμως, ήρθε η πανδημία και ανατράπηκαν όλα.

«Στόχος του ταξιδιού μας ήταν να πάμε προς Ασία, όμως ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια και έτσι μείναμε Ευρωπαίοι», αναφέρει ο κ. Τεμπερίδης στο Newsbomb.gr.

«Η πανδημία μάς γύρισε πίσω, καθώς έκλεισαν όλα τα σύνορα στην Ασία. Αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα, όπου περάσαμε το Lockdown. Βέβαια, όταν τον περσινό Ιούνιο άνοιξαν οι τοπικές μετακινήσεις στη χώρα, φύγαμε προς Ήπειρο. Κάπου εκεί, λέμε αφού δεν μπορούσαμε να πάμε προς Ασία, θα μείνουμε Ευρώπη. Κι έτσι βάλαμε μπρος προς το Βόρειο Ακρωτήρι στην Νορβηγία, όπου τελικά περάσαμε 6 μήνες. Ήταν τότε πολύ δύσκολο να περάσεις από χώρα σε χώρα, δεν μπορούσαμε να φτάσουμε ούτε δίπλα στη Σουηδία», προσθέτει.

Το TheWorldOffroad Volume 2 ετοιμάζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να αλλάξει ήπειρο.

«Όταν ξεκινήσαμε είχαμε ένα πλάνο που έλεγε πως θα μπορούμε να ταξιδέψουμε μέχρι το 2024, για 6 χρόνια δηλαδή. Οι λόγοι ήταν δύο. Αρχικά, η κόρη μας θα τελειώνει το σχολείο εκείνη τη χρονιά και κατά δεύτερο θέλαμε να διπλασιάσουμε το χρόνο του ταξιδιού μας. Συγκεκριμένα, με βάση το προηγούμενό μας ταξίδι που κάναμε το γύρο του κόσμου, διασχίσαμε δηλαδή 70 χώρες μέσα σε 3 χρόνια, είπαμε, ότι τελικά ήταν λίγος ο χρόνος, οπότε μειώσαμε την ταχύτητά μας», λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Τεμπερίδης.

Όσο για το μέλλον του ταξιδιού στην Αμερική, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: «Στην Αμερική θα περάσουμε τα δύο χρόνια που μας απομένουν. Ένα χρόνο θα γυρίσουμε Καναδά, ΗΠΑ και όλες τις χώρες της κεντρικής Αμερικής και περίπου για περίπου ένα χρόνο θα περιπλανηθούμε στη νότια Αμερική. Από εκεί το 2023, όπως υπολογίζουμε, θα δούμε προς τα πού θα κινηθούμε, είτε στην Ασία, κάπου στη Σιγκαπούρη, ώστε να γυρίσουμε την Ασία και μετά να επιστρέψουμε στην Ευρώπη, είτε στην Αφρική», προσθέτει.

Η συναρπαστική τους περιπέτεια, όμως, έχει αρκετές δυσκολίες και ειδικά όταν το όχημα τους κινείται σε παγωμένους από το χιόνι δρόμους.

«Περάσαμε έναν μοναδικό χειμώνα, ζήσαμε μία μοναδική εμπειρία στη Νορβηγία, 45 μέρες δεν είδαμε ήλιο. Για δύο μήνες ζούσαμε σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και για 20 μέρες στους – 20 βαθμούς. Και κάπου εκεί, όπως καταλαβαίνετε, άρχισαν τα προβλήματα. Πάγωσε το νερό μας, μείναμε και από μπαταρία», εξομολογείται, περιγράφοντας στη συνέχεια ένα από τα δυσκολότερα σημεία της αποστολής τους.

«Μπαίνοντας στην ενδοχώρα της Νορβηγίας τον Φεβρουάριο, ενώ η μέρα είχε αρχίσει να μεγαλώνει, οι θερμοκρασίες έπεσαν μέχρι τους –24. Καταλαβαίνετε ότι έκανε πολύ κρύο και για να μην μείνουμε από θέρμανση χρειαζόμασταν ρεύμα. Έτσι σηκωνόμασταν το βράδυ για να βάλουμε το αμάξι μπροστά, λειτουργούσε σαν γεννήτρια. Κάποια στιγμή, ξυπνούσαμε και είχαμε μέσα στο αυτοκίνητο -6 βαθμούς, με τη θέρμανση ανοιχτή. Δυστυχώς, κάποια στιγμή δεν είχαμε καθόλου ρεύμα, αλλά ήμασταν πολύ τυχεροί, διότι αυτή η ατυχία μάς βρήκε έξω από ένα βενζινάδικο, ειδάλλως θα είχαμε παγώσει. Έτσι, για 15 μέρες μέναμε έξω από ένα βενζινάδικο με το αυτοκίνητο να συνδέεται με ένα καλώδιο. Όμως, τίποτα δεν μας πτόησε συνεχίσαμε κανονικά τις δουλειές μας, η μικρή τα μαθήματά της με την μητέρα της μέσω Webex και εγώ τη δουλειά μου», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας, πως όταν παθαίνει κάτι το όχημα, δεν είναι μία απλή διαδικασία. «Όταν μένει το όχημα, μένει και το σπίτι σου, που σημαίνει ότι κάπου θα πρέπει να πας να μείνεις, όλο αυτό πάει πίσω τον προϋπολογισμό», καταλήγει.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα ταξίδια τους μέσα από τη σελίδα τους theworldoffroad.com

Όσο για τις αντιδράσεις του κόσμου όταν βλέπει το όχημα τους, αυτές ποικίλουν αναλόγως με το μέρος που βρίσκονται. Στην Ευρώπη, όπως μας λέει, οι άνθρωποι είναι πιο απόμακροι, ενώ στην Αφρική γίνεσαι το επίκεντρο.

Η επόμενη μέρα μετά από αυτή την απίστευτη περιπέτεια, όταν η μικρή Αναστασία θα πάει Γυμνάσιο, η οικογένεια θα πρέπει να πάρει μία ακόμα απόφαση. «Τον Σεπτέμβριο του '24 θα πρέπει να βρούμε ένα σπίτι, ώστε η Αναστασία να ολοκληρώσει το σχολείο. Σκεφτόμαστε να μείνουμε είτε στην Ιταλία είτε στην Ελλάδα, με την πρώτη να φαντάζει ως η πιο ιδανική λύση. Όμως η καρδιά μας είναι στην Αφρική, εκεί όπου γεννήθηκε και η κόρη μας».

Και όταν το απίστευτο ταξίδι τους φτάσει στο τέλος, τους ρωτώ αν θα επιχειρήσουν για τρίτη φορά να κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι απόψεις, όμως διίστανται, ο Άκης είναι «θερμός», ενώ η σύζυγός του, Βούλα, έχει… δεύτερες ίσως και τρίτες σκέψεις.

Όπως λέει, όταν η Αναστασία ανεξαρτητοποιηθεί, ίσως τότε βάλουν ξανά μπρος τις μηχανές και ανακαλύψουν ξανά τον κόσμο. Και ποιος ξέρει, μπορεί στο δρόμο τους να πετύχουν τη κόρη τους, η οποία θα ξεκινήσει ένα δικό της ταξίδι, ούσα η αρχηγός!

Καλούς δρόμους Άκη, Βούλα, Αναστασία!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.