ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Καπραβέλος στο Newsbomb.gr - «Δεν πρέπει να πετάξουμε τις μάσκες, παραμονεύει το 4ο κύμα»

Κορονοϊός: Καπραβέλος στο Newsbomb.gr - «Δεν πρέπει να πετάξουμε τις μάσκες, παραμονεύει το 4ο κύμα»

Μπορεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης ωστόσο ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» έχει διαφορετική άποψη.

Η επιβράδυνση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έχει σκορπίσει χαμόγελα και αισιοδοξία, ωστόσο ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, τόνισε στο Newsbomb.gr κατηγορηματικά πως ο ιός είναι εδώ και δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση.

Τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα θα αποχωριστούμε τις μάσκες στους ανοιχτούς χώρους, ωστόσο ο κύριος Καπραβέλος όχι μόνο τόνισε τη διαφωνία του με κάτι τέτοιο αλλά έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για το 4ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ας μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική άποψη. O κορονοϊός είναι εδώ. Το σφοδρότατο τρίτο κύμα φαίνεται να υποχωρεί, ευτυχώς, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός. Είναι λάθος να αφήσουμε τις μάσκες. Οι μάσκες και οι εμβολιασμοί είναι τα μόνα όπλα μας κατά του ιού. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος χαλάρωσης. Αν έρθει το 4ο κύμα θα είναι ολέθριο. Πρέπει να εμβολιαστούμε και να τηρήσουμε για λίγο ακόμα τα μέτρα. Οι μεταλλάξεις και ο τουρισμός είναι ένα εκρηκτικό μείγμα για τη διασπορά του ιού», ανέφερε ο κύριος Καπραβέλος.

Πότε όμως προσδιορίζεται αυτό το 4ο κύμα, σύμφωνα με τον κύριο Καπραβέλο; Ο ίδιος εξηγεί: «Το 4ο κύμα θα έρθει, αν δεν τα καταφέρουμε, μετά του Αγίου Δημητρίου, όπως ξεκίνησε και το 3ο. Ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε είναι να χτίσουμε ένα ψηλό τείχος ανοσίας. Αυτό όπως σας είπα θα έρθει με εμβολιασμούς και τα μέτρα προστασίας. Μην ξεχνάμε την ινδική μετάλλαξη, η οποία δείχνει να επικρατεί παγκοσμίως. Η δε Πορτογαλία βιάστηκε να ανοίξει και βλέπετε τώρα τι συμβαίνει. Χρειάζεται υπομονή και σύνεση. Ο ιός θα εξαλειφθεί πλήρως το 2023, ενώ το 2022 θα είναι διαχειρίσιμος σαν την εποχική γρίπη».

Ο κύριος Καπραβέλος, παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την πορεία των εμβολιασμών: «Είμαστε αρκετά πίσω. Οι 100.000 εμβολιασμοί ημερησίως είναι λίγοι. Θα πρέπει να δούμε νούμερα της τάξης των 150.000-200.000 την ημέρα. Μέχρι το Σεπτέμβρη πρέπει αυτά τα νούμερα να είναι καθημερινότητα. Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει AstraZeneca, τότε να εμβολιαστεί με το πρώτο διαθέσιμο εμβόλιο, ακόμα και αν έχει κάνει την πρώτη δόση».

Τέλος, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου», τόνισε για το Σύστημα Υγείας, το οποίο έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις: «Τώρα που υπάρχει αποσυμπίεση, ανοίξαμε φάκελους του 2019 ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε τα εξωτερικά ιατρεία σε μια σειρά. Κανείς δεν έρχεται. Είναι απίστευτο. Θα πρέπει να περάσουν 3-6 μήνες για να αρχίσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν. Έχετε ιδέα πόσοι συμπολίτες μας έχουν χάσει τις ζωές τους επειδή δεν εγχειρίστηκαν εγκαίρως; Είναι παράπλευρες απώλειες στη μάχη που δίνουμε με τον ιό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ο καταιγισμός ερωτήσεων στον πιλότο, οι ευθύνες στην Καρολάιν και η επιμέλεια του παιδιού