ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οι 82 Δήμοι με ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 35%

δήμοι εμβολιασμοί ελλάδα
INTIME

Στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 30%, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%.

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα το μεσημέρι, αποφασίστηκαν στοχευμένα μέτρα σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν σφόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, με συνέπεια τη νέα έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες (1.797 νέες μολύνσεις, 8 νεκρούς και 168 διασωληνωμένους) αλλά και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένους δήμους.

Η έξαρση αυτή -που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών- θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια ακόμη και σε 2.000-3.000 κρούσματα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα- οδήγησε τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώσει νέα μέτρα.

Οι 82 δήμοι που μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Ειδικότερα, στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 30%, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%.

Για παράδειγμα, κάτω από 25% έχουν δήμοι όπως:

  • Βόλβης
  • Θέρμης
  • Δέλτα
  • Κιλελέρ
  • Καρπενήσι

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δήμους των Σερρών και της Ροδόπης, όπου κάποιοι είναι κάτω από 10%!

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Κάλυψη εμβολιασμών στην επικράτεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στην σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39%.

Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εδώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%.

Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57%

Πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση «πειθώ»

Ετσι, στην κυβέρνηση ξεκινούν εκστρατεία πειθούς με τη συνδρομή τοπικών παραγόντων, εκκλησίας κ.λπ., ενώ περιοδείες ξεκινά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Στον σχεδιασμό της επιχείρησης «πειθώ» θα έχουν ρόλο οι ιερείς, οι τοπικές άρχοντες (δήμαρχοι, κοινοτάρχες), αλλά και influencers, δηλαδή άτομα με επιρροή στους νέους.

Συνοικία-συνοικία, γειτονιά-γειτονιά και πόρτα-πόρτα θα εξελιχθεί η επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους.

Ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ατόμων που έως τώρα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς των ανεμβολίαστων έναντι των εμβολίων.

Και κάπου εκεί ξεκινά ο ρόλος των ιερέων, των τοπικών αρχών και των influencers. Για παράδειγμα, αν οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, ο τοπικός ιερέας θα είναι αυτός που θα αναλάβει να μεταπείσει τους πιστούς στο ποίμνιό του.

Σε άλλη περίπτωση, όταν θα εμφανίζονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, τον σχετικό ρόλο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Από την πλευρά της, η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, τις κινητές μονάδες εμβολιασμών. Έτσι, όταν εντοπίζονται πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα προχωρά η στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Εστίαση και κέντρα διασκέδασης μόνο με καθήμενους - Όλα τα νέα μέτρα