ΕΛΛΑΔΑ

Ελένη Ιωαννίδου: Η λοιμωξιολόγος που κάνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο Newsbomb.gr

Η Ελένη Ιωαννίδου

Η Ελένη Ιωαννίδου είναι λοιμωξιολόγος  και Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και ανήκει στους μάχιμους γιατρούς. Σε αυτούς που δίνουν καθημερινά αγώνα για να σώσουν ζωές.  

Η επέλαση της covid-19 μόνο ανεπηρέαστο δεν άφησε το Ρέθυμνο και την Κρήτη και η κυρία Ιωαννίδου ήταν στην πρώτη γραμμή.

Οι στιγμές χαλάρωσης για εκείνη είναι κάτι περισσότερο από σημαντικές τον τελευταίο καιρό και αυτό που κάνει στον ελεύθερό της χρόνο είναι κάτι πολύ ξεχωριστό.

Φτιάχνει πίνακες ψηφιδωτούς χρησιμοποιώντας χάπια που έχουν λήξει, με μερικά από τα έργα τέχνης της να κοσμούν το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η ίδια μιλά για αυτό το εγχείρημα της στο Newsbomb.gr.

Τον ελεύθερο σας χρόνο φτιάχνετε ψηφιδωτά από ληγμένα χάπια…πως προέκυψε αυτή η ιδέα;

«Η ιδέα ξεκίνησε από μια δραστηριότητα ανακύκλωσης των φαρμάκων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου. Για αρκετά χρόνια «ανακυκλοφορούσαμε» τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιούσαν πια οι πολίτες του Ρεθύμνου και τα δίναμε σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Φυσικά κάποια από αυτά έληγαν. Στο πλαίσιο της λογικής της ανακύκλωσης τα ξεχωρίζαμε από τις συσκευασίες, τις οποίες απορρίπταμε στην ανακύκλωση χαρτιού και αλουμινίου, ενώ τα χάπια και οι κάψουλες πήγαιναν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων στα φαρμακεία. Πριν 2 χρόνια διαπίστωσα την απίθανη παλέτα χρωμάτων και σχεδίων που δημιουργούσε αυτός ο σωρός με τα φάρμακα και σκέφτηκα να τα χρησιμοποιήσω ως ψηφίδες».

Τι έργα-σχέδια έχετε κάνει;

«Τα έργα μου έχουν συνήθως τη μορφή πόστερ και ένα μήνυμα που πηγάζει από τις βαθύτερες αγωνίες μου, κυρίως σε σχέση με τη δουλειά μου, και το μέλλον του συστήματος υγείας. Τα θέματα ξεκινούν από την προώθηση του εμβολιασμού και τη χρήση της μάσκας μέχρι την προτροπή στους υγειονομικούς να μιλήσουν για όλα αυτά που βιώνουν και τους πνίγουν. Υπάρχουν φυσικά και άλλα έργα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των ανθρώπων, την ζωή στην πανδημία αλλά και θέματα της καθημερινότητας».

Έχετε χαρίσει κάποιο από αυτά σε κάποιον ασθενή σας;

«Όχι, έχω βάλει όμως έργα μου στο νοσοκομείο και έχω χαρίσει έργα μου σε ανθρώπους που τα εκτιμούν».

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κόσμο;

«Να μην φοβάται να μιλήσει, να αγωνίζεται για ότι θεωρεί σημαντικό και να στηρίξει με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία γιατί στα δύσκολα εκεί στρεφόμαστε όλοι».

Δείτε τα έργα της στη gallery του Newsbomb.gr: