ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε εστίαση και ψυχαγωγία - Νέα μέτρα και βαριά πρόστιμα από 16/7

Εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε εστίαση και ψυχαγωγία - Νέα μέτρα και βαριά πρόστιμα από 16/7
Intime News

Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου ξεκινούν τα νέα μέτρα για τους κλειστούς χώρους της εστίασης, τους κινηματογράφους και τα θέατρα. Με την εφαρμογή «Covid Free GR» θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Με προνόμια για τους εμβολιασμένους ξεκινά η Παρασκευή (16/7)στο κομμάτι της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Από το πρωί θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα που θα διαρκέσουν σε πρώτη φάση μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, επαναλειτουργούν, ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και έως 85% της χωρητικότητάς τους. Το ίδιο θα ισχύει και στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους και τα θέατρα, με τις απαραίτητες αποστάσεις και μόνο με καθήμενους.

Στους κλειστούς χώρους θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ θα επιτρέπεται και η είσοδος στους ανηλίκους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τους εμβολιασμούς, αρκεί να έχουν κάνει self test και να έχει δηλωθεί από τους γονείς. Οι ανήλικοι με δικαίωμα εμβολιασμού, υπάγονται στους γενικούς κανόνες.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ο έλεγχος για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή των rapid/μοριακών τεστ για είσοδο σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, θα γίνεται με την εφαρμογή «Covid Free GR», την οποία παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Διευκρίνισε, δε, ότι για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Η εφαρμογή έχει τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο για κάτοχο του πιστοποιητικού που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο για κάτοχο του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο για κάτοχο που έχει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Όσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών διευκρινίστηκε ότι:

  • Για αυτό του εμβολιασμού ξεκινά να ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Για αυτό της νόσησης ότι ισχύει έως και 6 μήνες μετά
  • Για τα rapid test ισχύουν 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • Για τα PCR test ισχύουν 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Τα πρόστιμα στην εστίαση

  • Στην πρώτη παράβαση για επιχειρήσεις εστίασης κάτω από 200 τμ το πρόστιμο ορίζεται σε 2.000 ευρώ και προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες
  • Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες
  • Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.
  • Η επιβολή κυρώσεων θα μπορεί να επιβάλλεται και με αποδεικτικό υλικό μετά την παράβαση.

Τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις

Από σήμερα οι εργοδότες θα χρησιμοποιούν τα δύο σήματα που θα πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις τους, με τα οποία θα ενημερώνονται οι πελάτες για το αν ο υπαίθριος χώρος της επιχείρησης είναι μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ή και ο εισερχόμενος στον χώρο (εάν δεν είναι εμβολιασμένος) θα πρέπει να έχει κάνει τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Ακολουθούν τα δύο σήματα:

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει και ένα τρίτο σήμα το οποίο θα ενημερώνει τους πελάτες εάν το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.