ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αττική: Άνεμοι και αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών

Ανεμοι και αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών
Ανεμοι και αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Φωτιά στην Αττική: Μάχη για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο μέχρι το μεσημέρι όπου οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ

Οι ισχυροί άνεμοι που έχουν αρχίσει να πνέουν στη Βόρεια Αττική αλλά και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να περιορίσουν τη φωτιά μέχρι το μεσημέρι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από το πρωί εντοπίζεται κυρίως στις Αφίδνες, με πολλές διάσπαρτες εστίες να αναζωπυρώνονται, ωστόσο «υπάρχει μεγάλο μέτωπο και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία καιδυο μικρά προς τα Βασιλικά», σύμφωνα με όσα είπε το πρωί της Παρασκευής ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στην πυροσβεστική υπάρχει έντονη ανησυχία ενόψει των επόμενων ωρών καθώς από το μεσημέρι θα αυξηθούν οι άνεμοι και θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Την ανάγκη να ελεγχθεί η πυρκαγιά μέχρι το μεσημέρι λόγω επικείμενων ανέμων επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. «Χρειάζονται επίγεια και εναέρια μέσα, που θεωρώ ότι θα κάνουν τη διαφορά. Μεγάλο στοίχημα να ελέγξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέτωπο της φωτιάς πριν το μεσημέρι, που απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρχει ενδυνάμωση των ανέμων», τόνισε.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Παρασκευής, «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.».

Κρίσιμη η κατάσταση για το δίκτυο ηλεκτροδότησης όσο η φωτιά απειλεί σημαντικές εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ

Στις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί σχέδια εκκένωσης από χθες, εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτήν την ώρα.

Ωστόσο η κατάσταση για το δίκτυο ηλεκτροδότησης παραμένει κρίσιμη όσο η φωτιά απειλεί σημαντικές εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ από τις οποίες εξαρτάται η ασφαλής τροφοδοσία της Αττικής.

Χωρίς ρεύμα, λόγω της καταστροφής του δικτύου από τις πυρκαγιές, ήταν το πρωί της Παρασκευής η Ιπποκράτειος πολιτεία, τμήμα της Μαλακάσας, των Αφιδνών, του Αγίου Στεφάνου, ένα τμήμα στο Πολυδένδρι, το αντλιοστάσιο Κρυονερίου και τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Αντίστοιχα στην Εύβοια οι διακοπές είναι στις περιοχές Κεχριές, Λίμνη, Δάφνη, Μουρτιάς, Σηπιάδα, Χρόνια ενώ στην Πελοπόννησο σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί.

Στην Αττική η προσπάθεια που έγινε να προστατευθούν οι βασικές υποδομές (Κέντρο Υπερυψυλής Τάσης Αγ.Στεφάνου), από το οποίο εξαρτάται η ασφαλής ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας απέδωσε χθες, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί η εφαρμογή του προγράμματος κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποφευχθεί γενική διακοπή. Ωστόσο η σημερινή ημέρα, με τα υψηλά φορτία λόγω της ζέστης και τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές παραμένει δύσκολη. Χθες βγήκαν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες η Γραμμή Μεταφοράς Λάρυμνας (400kV) και η ΓΜ Οινοφύτων (150kV) οι οποίες ωστόσο επανήλθαν σε λειτουργία.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ακόμα ένα δραματικό βράδυ έζησαν οι κάτοικοι των Βορείων Προαστίων, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η φωτιά που «καβάλησε» το βράδυ της Πέμπτης την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, μπήκε τα ξημερώματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αφίδνες, έκαψε σπίτια και ανάγκασε τους κατοίκους των περιοχών να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσαν από τους πολίτες των παραπάνω περιοχών να απομακρυνθούν άμεσα, ενώ με ντουντούκες φώναζαν «αποχωρήστε άμεσα από την περιοχή».

Tα ξημερώματα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη ενώ λίγο αργότερα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το Καλέτζι. Νωρίτερα είχε εκκενωθεί το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο, με μήνυμα που εστάλη από το 112.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η Ελλάδα στις φλόγες - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές