ΕΛΛΑΔΑ

Καταστροφικές πυρκαγιές: Ο «λογαριασμός» θα έρθει στο τέλος και θα είναι βαρύς κι ασήκωτος

Φωτιές
Σε πρώτο χρόνο αυτό που μετράει είναι η επιτυχής κατάσβεση των πυρκαγιών
AP

Μέχρι στιγμής είναι αλήθεια ότι έχουμε αποφύγει τα χειρότερα και δεν έχουμε - ευτυχώς - απώλειες ανθρώπινων ζώων.

Παρόλα αυτά, οι καταστροφές που έχουν επιφέρει οι πρόσφατες πυρκαγιές είναι τεράστιες, όχι μόνο σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό. Βεβαίως σε πρώτο χρόνο αυτό που μετράει είναι η επιτυχής κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σε δεύτερο χρόνο η αποκατάσταση των ζημιών (σπίτια, ζωική παραγωγή, καλλιέργειες, δικτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης κλπ) και σε τρίτο χρόνο η απόδοση των όποιων πολιτικών ευθυνών. Το δεύτερο και το τρίτο στάδιο θα είναι εξίσου δύσκολα με το πρώτο. Αν και είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το οικονομικό κόστος της καταστροφής, οι πιο πρόχειρες προβλέψεις μιλούν για πόσα από 700 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ. Αν το ποσό αυτό εξασφαλιστεί από τη συμβολή των Ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, τότε τα πράγματα θα είναι διαχειρίσιμα. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά, αφού υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.

Θυμίζω για την σύγκριση των μεγεθών οτι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 είχαν τεράστιο οικονομικό κόστος που ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ είχε και τεράστιο πολιτικό κόστος για τη ΝΔ, πράγμα το οποίο φάνηκε αργότερα στις εκλογές. Προφανως το τελικό ποσό για τις φετινές πυρκαγιές θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των κατεστραμμένων οικιών, αλλά και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Στα παραπάνω, να προσθέσω ότι από τις αρχές του 2021, οι φυσικές καταστροφές έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές που προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Τόσο περίπου μας κόστισε η περιπέτεια του χιονιά «Μήδεια» που διέλυσε την Αττική.

Δυστυχώς ο τελικός λογαριασμός από αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές θα είναι μεγαλύτερος από 1,5 δισ. και το γράφω τούτο, διότι πρέπει να υπολογίσουμε και τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στην οικονομία (όπως για παράδειγμα στον τουρισμό σε τοπικό επίπεδο) αφού οι καταστροφικές πυρκαγιές μας βρίσκουν στο peak του καλοκαιριού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αττική: Ο δρόμος της φωτιάς - Το χρονικό μιας ιστορικής καταστροφής που «μαύρισε» τις ψυχές μας

Ρoή Ειδήσεων