ΕΛΛΑΔΑ

Η Γιαννάκου αποκαλύπτει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά

Η Γιαννάκου αποκαλύπτει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει κατάλογο επισκόπησης αθέμιτων πρακτικών ανταγωνισμού στα κράτη μέλη

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου

Τις μεγάλες αυξήσεις ιδίως στις τιμές των τροφίμων, ως αρνητική συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και ως προϊόν συμπράξεων λόγω των δυσμενών οικονομικών παραγόντων, επεσήμανε με γραπτή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου. Συγκεκριμένα, η κα. Γιαννάκου ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν είναι ενήμερη για πρακτικές στα κράτη μέλη περιοριστικές του ανταγωνισμού σε βάρος των καταναλωτών, στον τομέα του λιανικού εμπορίου και των τροφίμων και τί δράσεις έχει αναλάβει σχετικά.

Ο Επίτροπος κ. Αλμούνια, στην απάντησή του, επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διερευνήσει συγκεκριμένες ενδείξεις πιθανών παραβιάσεων των κανόνων ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις Εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού των κρατών μελών, προκειμένου να έρθουν στο φως συμπεριφορές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Επίτροπος κ. Αλμούνια, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι οι Εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού έχουν κατά τα τελευταία έτη προβεί με αποφασιστικότητα στη δίωξη και τιμωρία εναρμονισμένων πρακτικών βλαπτικών του ανταγωνισμού στον τομέα των τροφίμων και ότι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης έκθεσης σχετικά με την παρακολούθηση των πρακτικών της αγοράς, αλλά και τις δραστηριότητες των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής πώλησης τροφίμων. Η ¨Έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί φέτος και να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κα. Γιαννάκου δήλωσε καταρχήν ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στα κράτη μέλη, τόνισε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία η ανάληψη δράσεων προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των τροφίμων και να προστατευθούν οι καταναλωτές οι οποίοι βάλλονται από την οικονομική κρίση.