ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια - Μήνυμα του 112: «Εκκενώστε την Αβγαριά προς Ιστιαία»

Φωτιά στην Εύβοαι εκκένωση (9/8)
Επιμένουν οι φλόγες να κυκλώνουν τα χωριά στην Εύβοια
Intime News

Φωτιά Εύβοια: Μήνυμα προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή να εκκενώσουν άμεσα με κατεύθυνση προς Ιστιαία

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στην βόρεια Εύβοια, όπου σημειώνονται νέες αναζωπυρώσεις. Το απόγευμα της Δευτέρας (09.08), λίγο μετά πριν τις 20:00, τα κινητά των πολιτών «χτύπησαν» καθώς το 112 τους ενημέρωσε πως όσοι βρίσκονται στην Αβγαριά πρέπει άμεσα να εκκενώσουν το σημείο με κατεύθυνση προς την Ιστιαία.

Η φωτιά έχει πάρει και πάλι διαστάσεις ενώ απειλούνται τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο, Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικά. Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ' το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς», προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Όπως θα δείτε στα βίντεο και τις εικόνες που μεταφέρει από το χωριό ο Λευτέρης Παρτσάλης η κατάσταση είναι δραματική.

Εδώ και ώρες, οι Έλληνες πυροσβέστες μαζί με τους Σέρβους και τους Ρουμάνους καταβάλουν συγκλονιστική προσπάθεια για να κόψουν την πορεία της καταστροφικής φωτιάς, πριν αυτή φτάσει στα πρώτα σπίτια.

Οι φλόγες επιμένουν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Σε καθένα απ' τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ' τις αυλές τους. Οι μαρτυρίες τους στην κάμερα του Newsbomb.gr συγκλονιστικές.

Με δάκρυα στα μάτια και ένα κόμπο στο λαιμό αντικρίζοντας τη φωτιά, o κάτοικος του χωριού λέει στο Newsbomb.gr πως το μόνο που θέλουν είναι να σωθεί το χωριό τους, να μπορέσουν οι νέοι να μείνουν εκεί.

Δείτε τη μαρτυρία που συγκλονίζει:

Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ». Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα - όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Δείτε LIVE εικόνα:

«Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Το μέιζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, που αποφεύγει να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για τα καμένα.

Ο ουρανός «έσβησε» στις Γούβες

Ο ουρανός έχει χαθεί από τις πυκνούς καπνούς και έχει σκεπάσει με ένα αποπνικτικό πέπλο το χωριό Γούβες στη Βόρεια Εύβοια, η οποία παραμένει, για έβδομη συνεχή ημέρα, σε κλοιό φωτιάς. Ο φακός του Newsbomb.gr κατέγραψε συγκλονιστικά πλάνα από το χωριό, όπου το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να κατακαίει τον ορεινό όγκο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές στην Ελλάδα: Παραιτήθηκε ο Διοικητής της Αεροπορίας Στρατού - Το παρασκήνιο