ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Εντατικοί έλεγχοι σε δάση και βουνά, ακόμα και στα καμένα - Σε εγρήγορση και τα εναέρια μέσα

έλεγχοι για πρόληψη πυρκαγιών
Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν ελέγχους στη Βαρυμπόμπη
Αλέξανδρος Καλαφάτης

Φωτιές: Στρατός και Αστυνομία έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, για την αποτροπή νέων πυρκαγιών. Εν πτήσει και έμφορτα όλα τα εναέρια μέσα, έκαναν περιπολίες σε όλη τη διάρκεια της Κυριακής.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλα τα σώματα ασφαλείας της χώρας, μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές. Αστυνομία, Στρατός, Πυροσβεστική συνεργάζονται έτσι ώστε να διενεργούνται περιπολίες και έλεγχοι σε δάση, άλση και βουνά, για την αποτροπή πιθανών εμπρησμών.

Μάλιστα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται και σε περιοχές που ήδη έχουν καεί, για την αποφυγή να γίνει πλιάτσικο από επιτήδειους σε κτήρια που είναι ακατάλληλα προς χρήση. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο δημοσιογράφος του Newsbomb.gr, Αλέξανδρος Καλαφάτης, στη Βαρυμπόμπη, με κλιμάκια της Αστυνομίας να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε οχήματα που κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εναέριες περιπολίες με πυροσβεστικά αεροσκάφη - Στρατός και αστυνομία σε δάση και βουνά

Με ανέμους 5 μποφόρ να πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας την Κυριακή είχε σηκώσει στον αέρα όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία περιπολούσαν έμφορτα, όχι μόνο σε βόρεια Εύβοια, Βίλια και Βαρυμπόμπη, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Από το πρώτο φως του ήλιου τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής πετούσαν πάνω από τις επίφοβες περιοχές με τις δεξαμενές γεμάτες νερό και τους πιλότους έτοιμους να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε περίπτωση που χρειαζόταν. Έμφορτα και έτοιμα να επέμβουν κινούνταν στα ίδια σημεία και τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ για τέταρτη μέρα συνεχίστηκε η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία με στόχο την πρόληψη πυρκαγιών σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούσαν να προκαλούν ακραίο ή πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης εστιών φωτιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, μέρα και νύχτα, σε πυκνές δασώδεις και λοφώδεις εκτάσεις αλλά και σε ζώνες που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες. Σημειώνεται ότι μεταξύ 18 και 19 Αυγούστου (19:00 της Τετάρτης έως την ίδια ώρα της Πέμπτης) ξέσπασαν 55 δασικές πυρκαγιές. Υπό τις συνθήκες αυτές, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει στα σημεία αυτά 1.760 ένστολους και των τριών όπλων, σε 880 περίπολα, που κινούνται και όταν πέσει ο ήλιος μέχρι το ξημέρωμα, με στόχο την πρόληψη νέων εστιών.

Τα στελέχη του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού περιπολούν όλο το 24ωρο, έχοντας στη διάθεσή τους 833 οχήματα, drones και πέντε ιπτάμενα μέσα (τρία ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας). Σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και σε επικοινωνία με την Πυροσβεστική, στα νησιά του Αιγαίου γίνονται 273 περίπολοι, στη Μακεδονία 192, στην Θράκη 114, στην Θεσσαλία 112, στην Ήπειρο 96, στην Στερεά Ελλάδα 73 και στην Πελοπόννησο 20.

Σημειώνεται πως το προσωπικό που συμμετέχει στις περιπολίες είναι πέρα από αυτό που έχουν ήδη διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση ενεργών πυρκαγιών και την επιτήρηση καμένων εκτάσεων, και πλαισιώνεται υποστηρικτικά από τεχνικούς, πιλότους και πολλά άλλα μέλη του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Επίσης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για το 24ωρο που διανύουμε, (6:00 το πρωί της Κυριακής έως τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας) έχουν προγραμματιστεί 965 περιπολίες, εκ των οποίων οι 347 είναι σε σημεία στο νομό Αττικής. Ο σχεδιασμός αυτός, από Στρατό και Αστυνομία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που έρχεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λέρος: Τούρκοι ψαράδες έφτασαν μέχρι την... Αγία Μαρίνα - Κίνδυνος θερμού επεισοδίου (video)