ΕΛΛΑΔΑ

Ο «άγνωστος» Μίκης Θεοδωράκης - Ποιο ήταν το πραγματικό του όνομα;

Ο «άγνωστος» Μίκης Θεοδωράκης - Ποιο ήταν το πραγματικό του όνομα;
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Μπορεί η αναγνώριση του Μίκη Θεοδωράκη καλλιτεχνικά και πολιτικά να κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν όμως πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον βίο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Η ζωή του ήταν πράγματι πολυτάραχη. Ο Μίκης υπήρξε ένας τεράστιος καλλιτέχνης παγκοσμίου εμβέλειας, αλλά και ένας μεγάλος αγωνιστής. Υπάρχουν όμως και πράγματα που δεν γνωρίζουμε από την ζωή του.

-Έμεινε στην ιστορία με το όνομα Μίκης, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το Μίκη προέρχεται από το Μιχάλης...

-Αποτιμώντας την πορεία του, εντοπίζει τα λάθη στην πολιτική-κομματική του δράση. Κι ακόμα περισσότερο: στην ενασχόλησή του με την πολιτική! Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει:«Φθάνω σ' ένα οριακό σημείο το 1964, όπου παρ' ότι είμαι πολιτικός, δεν είμαι κομματικός. Ο κόσμος με βλέπει σαν ένα σύμβολο της Αριστεράς, της προοδευτικής δράσης. Όταν μου γίνεται η πρόταση να γίνω βουλευτής της ΕΔΑ, το συζητώ με την οικογένειά μου, λένε όχι. Το συζητώ με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που ήταν ο σύμβουλός μου και πολύ φίλος μου, και μου λέει όχι "γιατί θα χάσεις αυτό το αγνό που έχεις"... Πιστεύω ότι εάν δεν ανακατευόμουν στην ΕΔΑ θα ήταν καλύτερα. Και για την Ελλάδα και για εμένα τότε. Ήταν λάθος».

-Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν στο Αργοστόλι, το 1935, όπου έψαλε σαν σολίστ το "Αι γενεαί πάσαι" στη Μητρόπολη.

-Το πρώτο του όργανο δεν ήταν το πιάνο όπως πολλοί νομίζουν, ήταν το βιολί. Στα 1938, στην Πάτρα, απέκτησε το πρώτο του βιολί και μπήκε στο Ωδείο.

-Έχει δηλώσει μετανιωμένος για την περίφημη φράση του «Καραμανλής ή τάνκς», την οποία την «χρέωσε» στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Μοιραίος άνθρωπος για μένα στάθηκε ο Μητσοτάκης. Ήταν τον Ιανουάριο του 1973 που βρισκόμουν στο Λονδίνο. Εκεί θα έδινα συνέντευξη Τύπου για ένα βιβλίο μου, είχαν έλθει δημοσιογράφοι από παντού. Εκείνη την εποχή όλοι παρακολουθούσαμε τι έκανε ο Καραμανλής στο Παρίσι. Πιστεύαμε, λοιπόν, ότι ο Καραμανλής θα διχάσει το Στρατό και θα πέσει "από μέσα" η χούντα. Ο Μητσοτάκης επέμενε: Να πεις κάτι εσύ για τον Καραμανλή. Θα το σκεφτώ, του λέω, γιατί αυτό που μου ζητάς είναι πολύ βαρύ. Ρωτώ τον πιανίστα μου τον Διδίλη. Μου λέει, μην το κάνεις ποτέ, γιατί θα καταστραφείς. Εσύ είσαι ίνδαλμα... Ναι, του λέω, αλλά εάν ο Καραμανλής πραγματικά ενεργοποιηθεί και πέσει η χούντα; Μου λέει: Ναι, θα πέσει η χούντα, αλλά εσύ τι θα κάνεις; Μπορεί να πέσει η χούντα, αλλά εμένα με ενδιαφέρει να πας εσύ καλά. Ωστόσο, εγώ βγήκα και μίλησα για τον Καραμανλή. Νομίζω ότι για μένα τον ίδιο ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Και το πλήρωσα. Διότι από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξαν όλα. Σε κάθε πόλη συντεταγμένες ομάδες αριστερών και ιδιαίτερα αριστεριστών με έβριζαν δημόσια, πετούσαν προκηρύξεις, βάζοντας όλους σε υπόνοιες».

-Το 1972 κατορθώνει να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ για έξι μήνες! Έδωσε δύο καταπληκτικές συναυλίες μια στην Παλαιστίνη και μια στο Ισραήλ. Τον αποθεώσαν και οι δύο πλευρές!

-Στη δεκαετία ’70, απάντησε αρνητικά στον Μπρέζνιεφ, όταν ο Ρώσος πρόεδρος θέλησε να τον διορίσει αρχηγό του ΚΚΕ!

-Ο Μίκης έχει γράψει 37 βιβλία ενώ το 1988 κέρδισε το Α' κρατικό βραβείο για την μυθιστορηματική αυτοβιογραφία "Οι δρόμοι του Αρχάγγελου".

- Παρά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν ο Μίκης ήταν φίλος με τον αείμνηστο Μάνο Χατζηδάκη στο πρόσωπο του οποίου ο Θεοδωράκης έτρεφε μεγάλο σεβασμό. Λίγοι γνωρίζουν πως όταν μελοποίησε τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, το έστειλε πρώτα στον Χατζηδάκη για να του πει τη γνώμη του. «Πήρες τον “Επιτάφιο”, Μάνο; Τι γνώμη έχεις;», τον ρώτησε ο Μίκης. «Τώρα παίζεται στην Επίδαυρο η μουσική σου για τις «Φόνισσες», συνέχισε. Έχεις παραγγελίες, μπαλέτα, γίνεσαι γνωστός στην Ευρώπη. Ναι, γνωρίζω τον «Επιτάφιο», όμως πρέπει να σου πω ειλικρινά ότι δεν είναι αντάξιός σου… », ήταν η απάντηση του Μάνου Χατζηδάκη.

Διαβάστε αναλυτικά:

LIVE BLOG: H Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mad Clip: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο δημοφιλής ράπερ

Mad Clip: Tα τελευταία post στο instagram - Εικόνες σοκ από το τροχαίο δυστύχημα

Θρίλερ στην Κυπαρισσία: Η τραγική ιστορία πίσω από το τσιμεντωμένο πτώμα- Η Μόνικα και ο No1 ύποπτος