ΕΛΛΑΔΑ

Athens Flying Week: Τα Rafale, ο ΖΕΥΣ και οι… χορογραφίες – Όσα θα δούμε στο εντυπωσιακό Air Show

Athens Flying Week: Τα Rafale, ο ΖΕΥΣ και οι… χορογραφίες – Όσα θα δούμε στο εντυπωσιακό Air Show

Λάβετε θέσεις, προσδεθείτε και απολαύστε τη σπουδαιότερη αεροπορική επίδειξη στην Ελλάδα – Όλο το πρόγραμμα και όσα θα δούμε στην Athens Flying Week.

Από εκκωφαντικούς ήχους και… χρώματα αναμένεται να κατακλυστεί ο ελληνικός ουρανός στη Βοιωτία σήμερα Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης αεροπορικής επίδειξης στην Ελλάδα, της Athens Flying Week.

Χαμηλές διελεύσεις πολεμικών αεροσκαφών, ελικόπτερα που στροβιλίζονται στον αέρα, ελαφρά αεροσκάφη σε άψογους σχηματισμούς και ακροβατικά που κόβουν την ανάσα αναμένεται να παρακολουθήσουν όσοι παραβρεθούν στο εντυπωσιακό σόου που πραγματοποιείται στην Τανάγρα.

Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει έντονα κηροζίνη και τους πιλότους να προκαλούν δέος με τις ικανότητές τους, η επίδειξη στην Athens Flying Week αναμένεται πιο εντυπωσιακή από ποτέ. Είναι η στιγμή που ο κόσμος θα δει από κοντά τις μοναδικές πτητικές δυνατότητες του γαλλικού Rafale Solo Display, θα θαυμάσει τις… χορογραφίες των Patrouille de France και των Saudi Hawks, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό από τις ικανότητες του ελληνικού ΖΕΥΣ και των πολύπειρων Ελλήνων πιλότων, θα γοητευτεί από το αυθεντικό Warbird και το θρυλικό ελληνικό Spitfire, θα εντυπωσιαστεί από το δανέζικο F-16 Solo Display με τον κατακόκκινο διάκοσμο, ενώ ο εκκωφαντικός ήχος των αμερικανικών F-15 θα προκαλέσει… δέος!

Το μαχητικό F-16 ΖΕΥΣ της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Όσοι βρεθείτε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας μην χάσετε τη μοναδική ευκαιρία να φωτογραφηθείτε με το γαλλικό Rafale, τα Tornado και τα F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τα ιταλικά M-346, το C-130 από το Βέλγιο, τα αυστριακά PC-7 και φυσικά το Eurofighter Typhoon και το Tornado από τη Γερμανία.

Όπως και κάθε χρονιά, έτσι και στο φετινό Air Show, θα απολαύσετε όλα τα ιπτάμενα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων! Τις ομάδες επιδείξεων F-16 Zeus και Τ-6Α ΤΕΧΑΝ ΙΙ Daedalus και φυσικά το ελληνικό Supermarine Spitfire σε μια συγκλονιστική επίδειξη των δυνατοτήτων του, τα Tencam P-2002JF, F-4E Phantom II, Mirage 2000-5, AS 332 C1 Super Puma, PZL M18 Dromader, Canadair CL-215GR και CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα S70B Aegean Hawk, AB 212 ASW, και P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού και τα UH-1H Huey, CH-47D Chinook, AH-64A+D Apache, NH-90 και OH-58D Kiowa Warrior του Στρατού Ξηράς! Από την Athens Flying Week δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα Super Puma και BK-117 του Πυροσβεστικού Σώματος.
Και δεν ξεχνάμε τις ιδιωτικές συμμετοχές! Την RC KAVALA Acro Team, τον Martin Graef της Aerobatic Eagle από την Αυστρία, τον πρωταθλητή Luca Bertossio με το Glider και τον Luca Salvadori της Silver Chicken από την Ιταλία, αλλά και τη συμμετοχή της Ανεμολέσχης Αθηνών!

Athens Flying Week: Δέος από πανίσχυρo Rafale

Μια πρώτη γεύση της γαλλικής παρουσίας στο Athens Flying Week πήραν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι του Τύπου, με μεγάλο πρωταγωνιστή το Rafale, το οποίο εντυπωσίασε έχοντας ζωγραφισμένο στο φτερό τον «μικρό πρίγκιπα».

«Βρισκόμαστε σε μια αεροπορική βάση που φιλοξενεί γαλλικά αεροσκάφη εδώ και δεκαετίες και έχει συμβάλει στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας», δήλωσε ο Ακόλουθος Τύπου της γαλλικής πρεσβείας Ολιβιέ Μαντιό, με φόντο τα δύο Rafale που ήρθαν στην Ελλάδα με αφορμή την εκδήλωση του Athens Flying Week στη διάρκεια της οποίας, ένα εκ των δύο θα κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του, για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό.

«Εχουμε στενή συνεργασία όχι μόνον στην αεροπορία αλλά και στο ναυτικό και στον στρατό ξηράς. Στη Μεσόγειο οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά και επειδή η γεωπολιτική κατάσταση είναι πολλές φορές τεταμένη η Γαλλία είναι εταίρος της Ελλάδας από την ανεξαρτησία της πριν 200 χρόνια και θα είναι δίπλα της και στο μέλλον», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος δίνοντας την πολιτική διάσταση της γαλλικής παρουσίας στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Λίγο πριν, οι πιλότοι των Rafale ανέλυσαν κάποια από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και μας προϊδέασαν γι’ αυτά που θα δούμε αύριο και μεθαύριο.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα του Rafale είναι ότι ανταποκρίνεται σε όλες τις αποστολές και σε όλους τους ρόλους. Το Rafale έχει τη δυνατότητα να μπει πρώτο στην εχθρική ζώνη και να βγει τελευταίο», δήλωσε ο πιλότος του σμηναγός Νατιβέλ Μπαμπούκ.

Έχουν υπάρξει συνεργασίες με F16 και άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, αλλά το Rafale «θα κάνει χτυπήματα από απόσταση, θα προστατεύσει τα άλλα αεροσκάφη όταν μπουν στην εχθρική ζώνη και θα είναι το τελευταίο που θα τα συνοδεύσει φεύγοντας».
Σήμερα οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν στην επίδειξη 10’ την ποιότητα του αεροσκάφους «με ταχύτητα από 300 κόμβους ως 1000 χλμ την ώρα και επιτάχυνση βαρύτητας από -3 ως 9G αν και οι δυνατότητές του φτάνουν τα 10,5G. Θα δουν επίσης ακολουθίες ελιγμών και ανάποδων πτήσεων», δήλωσε ο έτερος πιλότος σμηναγός Ζερόμ Τουλ. Όπως είπε, τα δύο Rafale ήρθαν από τη Γαλλία χωρίς ανεφοδιασμό σε 2,5 ώρες, χάρη στην αυτονομία που διαθέτουν η οποία είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους.

Τα δύο Rafale εκ των οποίων το ένα θα μετάσχει στο show ενώ το άλλο βρίσκεται ως βοηθητικό σε στατική έκθεση, απασχολούν 50 μηχανικούς, ενώ στην Ελλάδα συνοδεύονται από μια ομάδα 10 τεχνικών.

Είναι εύκολα στην οδήγηση για να εστιάζει ο πιλότος στην αποστολή του και όχι στον έλεγχο του αεροσκάφους και μπορεί να φέρει 1,5 φορά το βάρος του σε οπλισμό.
Οι Γάλλοι πιλότοι εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση από τη συνεργασία τους με τους Έλληνες συναδέλφους του με τους οποίους, όπως τόνισε ο κ. Μπαμπούκ που συνεργάστηκε μαζί τους στην Καλαμάτα, έχουν πολύ καλό συντονισμό και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.

Δέκα αεροσκάφη, του γαλλικού σμήνους Patrouille de France, τα γνωστά μας κι από προηγούμενες εκδηλώσεις Alphajets, βαμμένα με τα χρώματα της Γαλλίας συμπληρώνουν τη γαλλική παρουσία στο Athens Flying Week και έκαναν τα ακροβατικά τους ενώπιον των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των δοκιμών μια ημέρα πριν την επίσημη έναρξη του event.

Το Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου, οι επιδείξεις αρχίζουν στις 15:00 με την ομάδα RC Kavala Acro Team και ολοκληρώνονται με τη δύση του ηλίου στις 19:40 με Twilight Flying Display από τον Ιταλό Λούκα Μπερτόζιο. Την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου, οι επιδείξεις αρχίζουν στις 12:00 και ολοκληρώνονται στις 16:00 με Flying Display των Saudi Hawks και Flyby της Aegean.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.