ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Αθηνά: Διακοπές ρεύματος στην Κέρκυρα - Έπεσε κομμάτι από πρόσοψη κτηρίου

Πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία Αθηνά στην Κέρκυρα
Πλημμύτρες στην Κέρκυρα από την κακοκαιρία

Οι πρώτες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Κέρκυρα, με την κακοκαιρία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη - Πλημμύρες σε δρόμος, οι δυνατοί άνεμοι ξήλωσαν πρόσοψη κτηρίου 

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται, στην Κέρκυρα με το πέρασμα της «Αθηνάς» να γίνεται αισθητό σε όλο το νησί, ενώ ισχυροί είναι και οι άνεμοι που συνοδεύουν την κακοκαιρία.

Από τα μέχρι τώρα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Κέρκυρα, έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε δρόμους, κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, ενώ πολλές είναι οι κλήσεις που έχει δεχτεί και η Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων. Μάλιστα, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, προκάλεσαν και την κατάρρευση ενός κομματιού πρόσοψης από κτήριο στην οδό στην Καποδιστρίου.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν οι πρώτες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κέρκυρας, λόγω της υφιστάμενης κακοκαιρίας που πλήττει τo νησί. Συγκεκριμένα, διακοπές στην ηλεκτροδότηση καταγράφεται στην Παλαιοκαστρίτσα, στα Γουβιά στον Ακροκέφαλο, στον ορεινό όγκο του Παντοκράτωρα, στον Πετριτή, στους Αγίους Δέκα και στον Άη Γόρδη.

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης τα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ κανονικά διεξάγονται έως αυτή την ώρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Κέρκυρας οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στο Ιόνιο είναι νοτιοανατολικοί και αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ.

Προβλήματα στην προσγείωση των αεροπλάνων

Ιδιαίτερα προβλήματα στην προσγείωση των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας προκάλεσε η κακοκαιρία «Αθηνά», με αποτέλεσμα τέσσερις πτήσεις είτε να επιστρέψουν στην Αθήνα είτε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας, Δημήτρης Ρούσσος, «ήδη οι δύο πτήσεις από Αθήνα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, μία πτήση από Νάπολη άλλαξε κατεύθυνση προσγείωσης με αποτέλεσμα να προσγειωθεί και αυτή στην Αθήνα, ενώ η πτήση από Βαρσοβία αναμένεται να προσγειωθεί στην Πρέβεζα. Η κακοκαιρία που πλήττει το νησί προκάλεσε χαμηλή ορατότητα στο αεροδρόμιο, με συνέπεια να μη γίνεται εφικτή η προσγείωση των αεροπλάνων».

Ήπια καιρικά φαινόμενα μέχρι στιγμής στην Ήπειρο

Ήπιες είναι μέχρι στιγμής οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται στην Ήπειρο. Η βροχή ξεκίνησε από αργά το βράδυ και μέχρι τώρα δεν έχει προκληθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η ΕΜΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία έχουν ενημερώσει με έκτακτο δελτίο η πρώτη, με μήνυμα μέσω του 112 η δεύτερη, για μεγάλη επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων.

Οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Όσο η ώρα θα περνά και το βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται προς τα ανατολικά, ολοένα και περισσότερες περιοχές θα επηρεαστούν με επίκεντρο τα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά ηπειρωτικά, την Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

Για σήμερα Πέμπτη (7/10) πρώτα στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα και αργότερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καιρικό σύστημα με το όνομα «Αθηνά» προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία, αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

Την Πέμπτη (7/10)

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Την Παρασκευή (8/10)

α. Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Δυτικές και Βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Ειδικότερα για την Αττική

Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή (08-10-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την «Ψυχρή Λίμνη»

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με τη μορφή «ψυχρής λίμνης», αποτελεί το αίτιο για την κακοκαιρία «Αθηνά» που από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 07/10 επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (ιδιαίτερα Κέρκυρα και Παξοί), τα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία τμήματα των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας.

Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με τις θερμότερες αέριες μάζες κοντά στο έδαφος ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών κατακόρυφων κινήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό μηχανισμό σχηματισμού καταιγίδων. Παράλληλα, η θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες της εποχής, προσδίδουν αυξημένη δυναμική στα καιρικά φαινόμενα.

Ο προγνωστικός χάρτης που ακολουθεί αποτελεί ενδεικτικό στιγμιότυπο της κατανομής των ισχυρών βροχών και καταιγίδων μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος μέτρων για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Μόνο με εμβολιασμένους θέατρα, κινηματογράφοι

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης! Σηκώθηκε κι έφυγε από την εκπομπή ενώ ήταν στον «αέρα»