ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έως και 5 φορές αυξήθηκαν οι νοσηλείες νέων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

κορονοϊός μετάλλαξη Δέλτα ΗΠΑ νοσηλείες
Αυξήθηκαν οι νοσηλείες λόγω μετάλλαξης Δέλτα
ΙΝΤΙΜΕ/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τι δείχνουν τα στοιχεία αναφορικά με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ.

Οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 5 φορές λόγω του επικρατούν στελέχους της μετάλλαξης Δέλτα από φέτος το καλοκαίρι.

Τα δεδομένα αυτά στηρίχθηκαν σε στοιχεία από 99 κομητείες σε 14 πολιτείες όπου το ποσοστό νοσηλείας σε νέους έπεσε από τα μέσα Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου σε 0,3 ανά 100000 παιδιά, το χαμηλότερο για το 2021. Όμως με την επέλαση του στελέχους δέλτα το ποσοστό αυτό ανέβηκε σε 1,4 ανά 100000 παιδιά στα μέσα Αυγούστου, σχεδόν στο μέγιστο για το έτος, που είχε φτάσει το 1,5 τον Ιανουάριο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο “The JAMA Network”. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν για όλες τις ηλικίες έως και τα 17 έτη, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα παιδιά κάτω των 4 ετών από 0,2 σε 2 ανά 100000.

Από την στιγμή που εγκρίθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών, οι νοσηλείες σε ανεμβολίαστους εφήβους αυτής της ηλικίας ήταν στο 0,8 ανά 100000, δέκα φορές παραπάνω από τους εμβολιασμένους ομόλογους τους. Σε όλη την πορεία της πανδημίας οι νοσηλείες ήταν υψηλότερες στα παιδιά κάτω των 4 ετών, και στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών. Με την εμφάνιση του στελέχους δέλτα το ένα τέταρτο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν φροντίδα μονάδα εντατικής θεραπείας, και το ποσοστό αυτών που τελικά χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό αυξήθηκε από το 6% στο 10%.

«Ρεζερβουάρ» κορονοϊού οι νέοι

Χαρακτηριστική της αγωνίας των επιστημόνων για την επίπτωση του κορονοϊού στους νέους η αναφορά της πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου σε μελέτη στις ΗΠΑ για την παρουσία του ιού στους νέους. Όπως είπε η κυριά Θεοδωρίδου ο ιός που βρέθηκε στο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και των εφήβων είναι ζωντανός ιός.

«Δεν είναι, δηλαδή, τμήματα του ιού τα οποία δεν μπορούν να μεταδοθούν, να μεταδώσουν την λοίμωξη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όπως και το ότι το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι ανεξάρτητο της ηλικίας των παιδιών, είναι ανεξάρτητο της φάσης της λοίμωξης τους, δηλαδή, αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα «ρεζερβουάρ» που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επομένως, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, για τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν και για τους ενήλικες, να γίνεται εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά της Covid. Επίσης εμβολιασμός παιδιών ευάλωτων και ανηλίκων με το εμβόλιο της γρίπης. Είναι δύο εμβολιασμοί που σε σημαντικό βαθμό θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα της κοινωνίας μας, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τέσσερα άτομα ηλικίας από 28 έως 34 ετών σε Τρίκαλα, Αχαΐα και Κομοτηνή. Παράλληλα βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχαν χάσει τη ζωή τους στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού συνολικά 89 άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 24% το τετράμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος ενώ το ίδιο ανησυχητική είναι η «έκρηξη» στον αριθμό των διασωληνωμένων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που έχει υπερδιπλασιαστεί τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η αγωνία της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ιδίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας για τις οποίες έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή χθες, Δευτέρα, για την πανδημία.

«Πράγματι έχουμε ζητήματα ακόμη για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με θάρρος και με ειλικρίνεια σε αυτή την αίθουσα. Περιοχές της χώρας όπου, δυστυχώς, έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τις έχω εδώ: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη, Φλώρινα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι δυστυχώς, «η Βόρεια Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια στους θανάτους και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι περιοχές στις οποίες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των κατοίκων είναι:

  • Ευρυτανία με 38,28%,
  • Κιλκίς με 45,55%,
  • Δυτική Αττική με 29,7%,
  • Πιερία με 49,5%,
  • Δράμα με 44,56%,
  • Φωκίδα με 42,32%,
  • Ηλεία με 45,99%,
  • Σέρρες με 42,09%,
  • Πέλλα με 49,4%,
  • Ξάνθη με 49,24%
  • Κοζάνη με 48,33% και
  • Λάρισα με 48,29%

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ντόρα Μπακογιάννη: Πώς έμαθε ότι έχει καρκίνο - Οι εκτιμήσεις των γιατρών και η πρώτη εμφάνιση

H άγνωστη ιστορία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Άγγελου που την φώναζε «γιαγιά»

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχονται καταιγίδες - Προσοχή στις περιοχές που πλημμύρισε ο «Μπάλλος» (vid)