ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα - Γλασκώβη: Ο Άγης Εμμανουήλ έτρεξε 2.412 χλμ. και μιλάει στο Newsbomb.gr για τον «άθλο» του

Αθήνα - Γλασκώβη: Ο Άγης Εμμανουήλ έτρεξε 2.412 χλμ. και μιλάει στο Newsbomb.gr για τον «άθλο» του
Ο ηθοποιός Άγης Εμμανουήλ στον τερματισμό του στην Γλασκώβη.

Ο Άγης Εμμανουήλ το θέλησε και το πέτυχε - Ο 52χρονος ηθοποιός και υπερμαραθωνοδρόμος - σύγχρονος Φειδιππίδης - έτρεξε από την Αθήνα μέχρι τη Γλασκώβη, στέλνοντας το μήνυμά του για την κλιματική αλλαγή με αφορμή την διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) - Τι είπε στο Newsbobmb.gr μετά τον άθλο που πέτυχε - «Πρέπει να αναβαθμιστεί ο άνθρωπος. Πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του»

Ο ηθοποιός, γνωστός για τις περιβαλλοντικές του – και όχι μόνο – ευαισθησίες κατάφερε να καλύψει συνολικά 2.421 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από την Πνύκα στις 11 Αυγούστου, με τελικό προορισμό την πόλη της Σκωτίας, όπου φιλοξενείται η 26η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26).

O Εμμανουήλ τόλμησε να καλύψει μια διαδρομή που αντιστοιχεί με 60 μαραθώνιους. Το παράτολμο εγχείρημα άρχισε από την Αθήνα και με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας, έφθασε στην Πάτρα.

Από εκεί πέρασε στην Ιταλία, μετά την Γαλλία όπου οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες χωρίς υποστήριξη, σε μια μοναχική και δύσκολη πορεία προς το βορρά και το πολυπόθητο πέρασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 29 Οκτωβρίου κι ενώ βρισκόταν στο Μάνστεστερ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, μας πληροφορούσε από τη σελίδα του στο facebook: «86η μέρα 4/11 Κοίτα… Φθάσαμε…! Το σώμα εγκαταλείπει και ταυτόχρονα μαζεύει ενέργεια για να γιορτάσει την τελευταία μέρα. Αύριο ένας μαραθώνιος από Coalburn μέχρι Glasgow Green. Πρέπει πάση θυσία να είμαι 15:30 στο McLennan Arc Σίγουρα θα μου λείψει όλο αυτό, αλλά θα αποτελέσει τη μαγιά για το επόμενο… Agis Emmanouil έτοιμος για την τελευταία παράσταση;».

Λίγα 24ωρα μετά τον τερματισμό του ο Άγης Εμμανουήλ μίλησε στο Newsbomb.gr για την εμπειρία του που στέφθηκε με ευτυχία, τις δυσκολίες αλλά και το σκοπό της δράσης του.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από το ταξίδι του Άγη Εμμανουήλ:

«Πρέπει να αναβαθμιστεί ο άνθρωπος»

«Ο άνθρωπος πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο. Να εγκαταλείψει τον homo sapiens. Να γιατρευτεί από αυτή την ασθένεια που είναι παιδική. Δεν είναι δυνατόν το 2021 να έχουμε πολέμους. Για ένα καλό ποσοστό ανθρώπων είναι αδιανόητο να υπάρχουν πόλεμοι, κλιματική κρίση και πείνα. Και για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στα λόγια. Πρέπει να αναβαθμιστεί ο άνθρωπος. Πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του. Αυτή είναι η δράση. Μια υπέρβαση σε αλλάζει. Αν έχει αντικειμενικότητα αυτό που έκανες είναι μόνο θετικό.

Καθαρίζεις εσένα, καθαρίζεις το περιβάλλον σου. Σε μια ταινία είχα δει νομίζω ότι ο βάτραχος όταν καθαρίζεται καθαρίζει και το περιβάλλον του. Εγώ το νιώθω αυτό, Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν κάπως ηλεκτροδοτηθεί από τη δράση αυτή. Την έχουν πιστέψει, την έχουν κάνει δικιά τους και το ζούσαν κάθε μέρα από τις περιγραφές μου, τις κακουχίες που πέρασα και τις χαρές που βίωσα. Είχε γίνει και δικός τους στόχος», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Άγης Εμμανουήλ.

Και πρόσθεσε: «Η δράση μου ξεκίνησε με αφορμή την κλιματική κρίση και στην πορεία αυτό που έβλεπα είναι ο εγκλωβισμός του κάθε ανθρώπου που αν το αποφασίσει όπως εγώ να κάνει το πρώτο βήμα για να φτάσει την ουτοπία, όλοι θα πάμε μπροστά. Αυτό χρειάζεται το ανθρώπινο είδος. Ούτε συνέδρια, ούτε διαδηλώσεις… Τίποτα δεν είναι αυτά. Πανηγυράκι είναι για να κονομάνε κάποιοι.

Μπορεί να πέφτω έξω αλλά εγώ αυτό ένιωσα. Δεν με ενδιέφερε ούτε να μπω μέσα στο συνέδριο, ούτε να διαδηλώσω. Η βαθιά συνειδητοποίηση μετράει για μένα και η υπέρβαση. Αλλά για να εμβαθύνεις πρέπει να φτάσεις στην υπέρβαση που μπορεί να έρθει μετά από ένα σοκ. Έτσι θα αλλάξει η ανθρωπότητα. Μετά από ένα σοκ. Έτσι δεν γίνεται στην ζωή; Και μετά αλλάζουμε. Εγώ προτρέπω τον καθένα να το κάνει πριν του το κάνουν οι εξωτερικοί παράγοντες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.