ΕΛΛΑΔΑ

«Μάχη» στις ΜΕΘ με σχεδόν 600 διασωληνωμένους - Σκληραίνουν τα μέτρα από τη Δευτέρα

ΜΕΘ
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας «σπάνε» επί καθημερινής βάσεως τα αρνητικά ρεκόρ
Intime News

Με το βλέμμα στο ΕΣΥ κυβέρνηση και επιδημιολόγοι, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που υφίστανται στις ΜΕΘ - Φόβος για έως και 800 διασωληνωμένους μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

Με τον χειρότερο τρόπο μεταφράζεται για την χώρα, η σφοδρή έξαρση της πανδημίας τον τελευταίο μήνα, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει γονατίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο αναφορικά με τις νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID όσο και στις ΜΕΘ.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας «σπάνε» επί καθημερινής βάσεως τα αρνητικά ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σήμερα με 4.108 κρούσματα ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ βρέθηκε μια «ανάσα» από τους 600 και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ στους 590, ενώ οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν 76.

Τα «απόνερα» της επιθετικής έξαρσης του κορονοϊού που μεταφράζονται σε νοσηλείες και θανάτους, αναμένεται να ακολουθήσουν αυξητική πορεία, την ώρα που το ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση με τάσεις μείωσης. Είναι ενδεικτική η δυσοίωνη πρόβλεψη του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κάνει λόγο για έως και 800 διασωληνωμένους, πριν από τα Χριστούγεννα.

Με το «βλέμμα» στις ΜΕΘ

Το βλέμμα ειδικών και κυβέρνησης είναι σταθερά στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ένα από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνει ότι στις13 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800. Υπάρχει, όμως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις και δεν θα φτάσουμε αυτό το νούμερο.

Η «εύθραυστη» σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, κρέμεται από μια «κλωστή» λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει το ΕΣΥ, το οποίο για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλο τον μήνα Νοέμβριο ο αριθμός των διαωληνωμένων παρουσίαζε αυξητικές τάσεις που μεταφράζονται της τάξεως τουλάχιστον του 20%.

  • Κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 470 διασωληνωμένους (έως Κυριακή 7/11)
  • Κατά την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 536 διασωληνωμένοι (έως Κυριακή 14/11
  • Κατά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 590 διασωληνωμένοι ( έως Κυριακή 21/11)

Δραματικές εφημερίες στα νοσοκομεία

Τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας δοκιμάζει η επέλαση της πανδημίας, με την πίεση να παραμένε ασφυκτική στα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», οι γιατροί κάνουν λόγο για μια «δραματική» εφημερία, ενώ υπογραμμίζουν ότι γίνεται μάχη για τις ΜΕΘ: Σημειώθηκαν 110 προσελεύσεις και έγιναν 50 εισαγωγές ασθενών με τις 36 κλίνες ΜΕΘ να είναι όλες γεμάτες.

Μάλιστα στο εν λόγω νοσοκομείο μεταφέρθηκαν περιστατικά στο από άλλα ιδρύματα, ωστόσο δεν ηταν σοβαρά και στη συνέχεια διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία και σε ένα ιδιωτικό που έχει ριχτεί και αυτό στην μάχη.

Στο «ΑΧΕΠΑ» οι ΜΕΘ είναι και εκεί γεμάτες , με εισαγωγές έχουν γίνει ήδη από τις πρώτες ώρες της εφημερίας, ενώ υπάρχουν ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός των μονάδων ενταντικής θεραπείας.

Τα 9 «μπλόκα» για ανεμβολίαστους για φρένο στην πανδημία

Για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, θα ισχύουν τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με αυστηρότατους ελέγχους για την εφαρμογή τους, ώστε να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία της πανδημίας στη χώρα. Από τη Δευτέρα οι μη εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν ακόμη κι αν έχουν κάνει εργαστηριακό τεστ, να εισέλθουν:

  • Εστίαση-κέντρα διασκέδασης
  • κλειστοί χώροι εστίασης
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφοι
  • Μουσεία
  • εκθέσεις
  • Γυμναστήρια
  • Γήπεδα
  • συνέδρια

Στην εστίαση με rapid test θα επιτρέπεται η παραμονή στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα

Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass.

Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και μη εμβολιασμένοι.

Απαραίτητη η χρήση μάσκας:

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις υπεραστικές μετακινήσεις,
  • στην εκπαίδευση,
  • στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς),
  • στους χώρους λατρείας,
  • στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια
  • και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι μη εμβολιασμένοιμε αρνητικό PCR -RAPID test.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο χάρτης των μη εμβολιασμένων στην Ελλάδα – Οι κόκκινες περιοχές για τους άνω των 60

The Voice: Αδερφός γνωστής τραγουδίστριας πέρασε «αέρα» από τα knockouts (video)

J2US: Η αποχώρηση που δεν περίμενε κανείς και τα νέα ζευγάρια! (videos)