ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Αμνηστία: «Έσχατη επιλογή τα κέντρα υποδοχής των μεταναστών»

Διεθνής Αμνηστία: «Έσχατη επιλογή τα κέντρα υποδοχής των μεταναστών»

Την πλήρη αντίθεση της στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος εξέφρασε η Διεθνής Αμνηστία.

Συγκεκριμένα, για στοχοποίηση ανθρώπων κατηγορεί η Jezerca Tigani, μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Αμνηστίας, την κυβέρνηση που προσανατολίζεται στην δημιουργία κέντρων υποδοχής των παράνομων μεταναστών.

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποσύρουν άμεσα τα μέτρα, τα οποία θα επιδεινώσουν τον στιγματισμό των μεταναστών και των αιτούντων για άσυλο στη χώρα.

«Πρόκειται για μέτρα που πρέπει να μας ανησυχούν», τονίζει και αναφέρει πως τα κέντρα κράτησης θα πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η σύλληψη των μεταναστών χωρίς να αναζητηθεί κάποιο άλλο εναλλακτικό μέτρο, σημαίνει πως η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εκείνοι που ζητούν διεθνή προστασία να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κράτησης. Οι μετανάστες και οι αιτούντες για άσυλο δεν είναι εγκληματίες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι» δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Ακόμη, υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις στα σύνορα της Ελλάδας για τον εντοπισμό εκείνων των ατόμων που χρήζουν διεθνής προστασίας, όπως είναι τα θύματα βασανιστηρίων.

Τέλος, μεταξύ άλλων, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται και στη νέα Υγειονομική Διάταξη που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η οποία προβλέπει υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας όσων πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.