ΕΛΛΑΔΑ

Ζάκυνθος: Μεγάλες ζημιές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος στο χωριό Καλαμάκι (vid-pics)

Ζάκυνθος: Μεγάλες ζημιές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος στο χωριό Καλαμάκι (vid-pics)
Από την μανία των ανέμων, ηλιακοί θερμοσίφωνές ξηλώθηκαν και προσγειώθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, πέργολές διαλύθηκαν ολοσχερώς ενώ υπάρχουν σοβαρές ζημιές από το όγκο νερού που έπεσε.
ermisnews.gr

Ζάκυνθος: Κατολίσθηση έχει σημειωθεί στην περιοχή του Κρυονερίου στο Υδραγωγείο, λόγω της ισχυρότατης βροχόπτωσης - Σε πολλά σημεία του νησιού οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και είναι δυσδιάκριτα τα όρια με τις τάφρους - Μεγάλες ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Καλαμάκι Ζακύνθου - Ζημιές και στο 2ο γυμνάσιο του νησιού

Άνοιξαν οι ουρανοί στη Ζάκυνθο όπου λίγο πριν τις 5 το ξημέρωμα της Παρασκευής ξέσπασε δυνατή μπόρα η οποία διήρκησε μέχρι τις 10 δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις κυρίως αλλά και σε ισόγεια και υπόγεια μέσα στην πόλη.

Από την μανία των ανέμων (πέρασε ανεμοστρόβιλος), ξηλώθηκαν ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, ξύλινες πέργκολες διαλύθηκαν ολοσχερώς, ενώ από την έντονη και μεγάλη βροχόπτωση πλημμύρησαν δρόμοι, σπίτια και ξενοδοχεία της περιοχής.

Ακόμα, στην ίδια περιοχή, φερτά υλικά από το βουνό, έφραξαν στον κεντρικό δρόμο, αλλά, με τη βοήθεια ιδιώτη, καθαρίστηκαν αμέσως.

Εντός της ημέρας αναμένεται κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, για να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή.

Δείτε την gallery:

Σημαντικές κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο δρόμο προς Βασιλικό με αποτέλεσμα αυτή την ώρα ο δρόμος να είναι κλειστός.

Άμεση ήταν η παρέμβαση συνεργείων περιφέρειας και δήμου όπου με μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν χώματα και βράχια που έχουν πέσει στο οδόστρωμα.

Η Τροχαία έχει αποκλείσει τα επικίνδυνα σημεία.

Η έντονη κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα ν πλημυρίσουν δρόμοι, κατοικίες ,ενώ ο δυνατός ανεμοστρόβιλος σήκωσε τη στέγη του 2ου και 3ου Γυμνασίου

Κέρκυρα: Θυελλώδεις άνεμοι

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από τα ξημερώματα την Κέρκυρα με θυελλώδεις ανέμους, της τάξεως των 7-8 μποφόρ να πνέουν στο νησί, ενώ κατά τόπους σημειώνονται σποραδικές καταιγίδες.

Από την κακοκαιρία έχουν προκληθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο από σπασμένα κλαδιά δέντρων, ενώ μέχρι αυτή την ώρα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για δέκα κοπές δέντρων, κυρίως στην Κεντρική Κέρκυρα.

Παράλληλα σε ισχύ είναι από το πρωί η απαγόρευση απόπλου στα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου.

Δυτική Αχαΐα: Πλημμύρισε ο κάμπος

Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται σε καλλιέργειες και δρόμους σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κυριο λογο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με θερμοκήπια. Έχουν μετατραπεί σε λίμνες, καθώς η επικάλυψη μεγάλων επιφανειών με ναύλον, δεν επιτρέπει την απορρόφηση του νερού. Αποτέλεσμα τα νερά να “μπουκώνουν” σε γεφύρια η κατασκευή των οποίων χρονολογείται εδώ και 50 χρόνια να υπερχειλίζουν και να πλημμυρίζουν και δρόμοι, παρά το γεγονός οτι ο Δήμος είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις και τους καθαρισμούς.

Μποντέικα, Λάππα, Άραξος, Σαγέικα, Λακόπετρα,είναι τα σημεία που επιχειρούν τα συνεργεία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ενώ από τα ξημερώματα, έχουν ενεργοποιηθεί με εντολή του Δημάρχου Σπύρου Μυλωνά και οι 6 ιδιώτες – εργολάβοι. Το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έχει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αχαΐας, Κώστας Ταπεινός.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), διαδοχικά συστήματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα μας από σήμερα Παρασκευή (26-11-2021) και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Σήμερα Παρασκευή (26-11-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, βαθμιαία στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα που δεν αποκλείεται στη δυτική Ελλάδα να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, σταδιακά από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη.

β. Το Σάββατο (27-11-2021) νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει από το απόγευμα το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και το βράδυ το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν την Παρασκευή (26-11-2021) που θα φτάνουν στα πελάγη τα 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως από το μεσημέρι στα δυτικά και από αργά το βράδυ στα ανατολικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν την Κυριακή (28-11-2021) και τη Δευτέρα (29-11-2021) κατά διαστήματα στη δυτική Ελλάδα και στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η χήρα του Μανώλη Καντάρη, του άνδρα που δολοφόνησαν το 2011 για μια κάμερα

Η ΕΕ σταματάει τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής μετά τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

«Σφάχτηκαν» Πάνια - Τσαλίκης: «Είναι περίεργο να μου κάνεις συνέντευξη και να μην έχεις ενημερωθεί»