ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα: Πλημμύρισαν σπίτια - Εκκενώσεις και απεγκλωβισμοί (pics+vids)

Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα: Πλημμύρισαν σπίτια
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
tempo24news

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα - Υπερχείλιση ποταμών, εκκενώσεις σπιτιών

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, με την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ οικισμοί έχουν αποκλειστεί ή εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Βάλμη Ηλείας: Εγκλωβισμένα άτομα από την κακοκαιρία

Το βράδυ του Σαββάτου (11/12) δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους στη Βάλμη Ηλείας. Όπως μεταδίδει το patrisnews, μετά από μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αμαλιάδας η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος καθώς απεγκλωβίστηκαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Τα δύο άτομα κατευθύνονταν με το όχημά τους από το χωριό Πόρτες Αχαΐας προς τη Βάλμη, πέρασαν την γέφυρα και κόλλησαν σε σημείο που υπήρχε κατολίσθηση. Η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου μέσου μέρος της γέφυρας κατέρρευσε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι άνδρες εγκλωβίστηκαν στο σημείο μη μπορώντας να φύγουν από πουθενά.

Ειδοποίησαν την πυροσβεστική και γίνονται προσπάθειες να προσεγγίσουν το σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας με τη συνδρομή και της Υπηρεσίας των Λεχαινών.

Απεγκλωβισμοί στην Αχαΐα

Την ίδια ώρα, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Στα Στεναΐτικα της Κάτω Αχαΐας, η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε έναν άνδρα καθώς και τους δύο σκύλους του οι οποίοι κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop ο ιδιοκτήτης των δύο σκύλων αρνείτο να εγκαταλείψει το σπίτι χωρίς τα αγαπημένα του κατοικίδια. H 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε τον άνδρα καθώς και τους δύο σκύλους του οι οποίοι κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει, σε πολύ υψηλό σημείο.

kakokairia-axaia-diasosi-11-12.jpg
Διάσωση πολίτη από ορμητικά νερά στη δυτική Αχαϊαpelop.gr

Στο μεταξύ σοβαρό είναι το πρόβλημα και στις Αλυκές, όπου οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι και γύρω τους οι δρόμοι μια απέραντη λίμνη.

Εγκλωβισμένες είναι και οι καλόγριες στην Ι.Μ. Αγίας Μαρίτσας, ενώ σύμφωνα με το pelop συνεργεία θα μεταβούν εκεί το πρωί. Επίσης, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας υπάρχουν πάρα πολλές κατολισθήσεις. Σημαντικές είναι αυτές που έγιναν σε Αχαϊκό, Λουσικά, Φλόκα, Σανταμέρι, Μιχόι, Χαραυγή και Χαϊκάλι.

Δείτε φωτογραφίες από τις Αλυκές στη Gallery:

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

  • Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό - Κάτω Αλισσός
  • Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας
  • Άγιος Κωνσταντίνος - Μιχόι
  • Ριόλος - Λάππα
  • Άρλα - Γιουλέικα
  • Λάππα - Άραξος
  • Λουσικά - Άνω Αχαΐα
  • Καγκάδι - Ριόλος.

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Μήνυμα του 112 σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Μήνυμα μέσω του τριψήφιου αριθμού 112 έστειλε νωρίτερα το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Το μήνυμα του 112 αναφέρει τα εξής: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Παραμείνετε σε ασφαλή σημεία».

Κακοκαιρία: Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τα ακραία φαινόμενα. Το απόγευμα του Σαββάτου (11.12) σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν και περιοχές της Αττικής, με τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα να είναι για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα, ενώ και στην Κέρκυρα έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 22.00 του Σαββάτου περιοχές του Περάματος έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στο όριο της πλημμύρας πολλές περιοχές στα Ιωάννινα

Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται επίσης πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί. Στον αστικό ιστό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής προβλήματα.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου - Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Υπερχείλισε ο Αχέροντας

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.

Στο μεταξύ, υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες. Νωρίς το απόγευμα γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κατέρρευσε. Το γεφύρι έσπασε από την μανία του Αράχθου και κόπηκε στα δύο.

Δείτε φωτογραφίες:

«Δύσκολο βράδυ στην ΠΕ Τρικάλων»

«Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», τόνιχε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής.

«Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση. Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Δείτε στο βίντεο την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Κάστρο της Ναυπάκτου.

Φθιώτιδα: Άγγιξε τις αυλές σπιτιών ο «φουσκωμένος» Σπερχειός

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και ο Σπερχειός. Η στάθμη του νερού έχει ανέβει και τα πρώτα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Στο Παλιούρι, το νερό έχει φτάσει οριακά στο ύψος της νέας γέφυρας και δόθηκε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ άγγιξε τις αυλές σπιτιών.

Το νερό σκέπασε τη γέφυρα στο Παλιούριtvstar

Ποιες περιοχές «ντύθηκαν» στα λευκά

Παράλληλα, σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας σημειώνονται και χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, στα ορεινά της Κοζάνης κατάλευκο είναι το τοπίο στη Βασιλίτσα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας με την χιονόπτωση να ξεκινά στις 3:00 περίπου τα ξημερώματα και να συνεχίζεται μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου (11/12) με το χιόνι σε πολλά σημεία του να φθάνει τους 30 πόντους περίπου, όπως μεταδίδει το ilamia. «Στα λευκά» ξύπνησαν και οι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, σήμερα, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.

Δείτε φωτογραφίες από τη Φθιώτιδα στη Gallery:

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις και την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα δυτικά, στα βόρεια και στο Αιγαίο. Από το μεσημέρι πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία, με μικρή πτώση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 4 έως 14, στη Θράκη από 7 έως 14, στη Θεσσαλία από 5 έως 17, στην Ήπειρο από 3 έως 13, στην Ανατολική Στερεά από 7 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 7 έως 12, στην Πελοπόννησο από 6 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 16, στις Κυκλάδες από 11 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της Θράκης, αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ, όμως έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS.

Με πληροφορίες από: agriniotimes, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ilamia, meteo, tvstar, pelop, tempo24news

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποιητικό νόσησης: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ - Μειώνεται στο τρίμηνο η ισχύς του

Ξέσπασμα από στενό συνεργάτη του Γιώργου Τράγκα: Γράφουν από την «κοιλιά» τους για την υγεία του

Κορονοϊός: Το σχέδιο για ασφαλή Χριστούγεννα – Δωρεάν self test, όχι σε συναθροίσεις