ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Το βλέμμα στους «σκληρούς» δείκτες – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

κρουσματα εκτιμηση 16 ιανουαριου
Καθοδική η πορεία των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κρούσματα σήμερα: Παρά τις πτωτικές τάσεις στις μολύνσεις, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Το υγειονομικό αποτύπωμα απασχολεί γιατρούς και ειδικούς.

Εδώ και πέντε ημέρες παρατηρείται διαρκώς πτώση στα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και την Κυριακή (16.01), ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται στους δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων, καθώς αυτοί αποτυπώνουν το πραγματικό αποτύπωμα της πανδημίας του κορονοϊού στο σύστημα υγείας. Το κύριο μέλημα, άλλωστε, όπως σε κάθε κύμα που έχει περάσει από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, είναι οι αντοχές του ΕΣΥ και οι αριθμοί δείχνουν πως παρά την πτώση στις μολύνσεις, η πίεση παραμένει και κάνει την κατάσταση στα νοσοκομεία οριακή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ναι μεν υπάρχει μια φάση ύφεσης, όμως, επισημαίνουν πως από μόνος του ο αριθμός των κρουσμάτων δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην ΕΡΤ, αλλά και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας επίσης στη δημόσια τηλεόραση. Αμφότεροι σχολίασαν πως η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, πλην όμως η οριστική αποκλιμάκωση έχει ακόμα… δρόμο μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

«Το κλειδί είναι η ανοσία. Όχι μόνο η φυσική ανοσία μέσω της μεγάλης διασποράς και των μολύνσεων στην κοινότητα, αλλά πρωτίστως μέσω του εμβολιασμού. Έχουμε έναν εχθρό που κυκλοφορεί στην παγκόσμια κοινότητα και υπάρχουν περιοχές του πλανήτη με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αφρική», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Είναι πάρα πολλές οι μεταβλητές που καθορίζουν το σκηνικό της πανδημίας και δημιουργούν ένα ρευστό περιβάλλον γι΄αυτό είμαι επιφυλακτικός σε οποιεσδήποτε προβλέψεις. Είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια πολλές από τις προβλέψεις μας να διαψεύδονται», είπε με τη σειρά του ο κ. Τούντας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού: Εικόνες ντροπής στο σαλέ - Οι επισκέπτες μπαίνουν χωρίς πιστοποιητικά

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέα ισχυρή κακοκαιρία με παγετό και χιόνια ακόμα και στην Αττική

Survivor Spoiler 16/1: Φεύγει και η Μυριέλλα; Οι ανακοινώσεις του Λιανού που θα αλλάξουν το παιχνίδι

Μεγάλο κύκλωμα πίσω απο τον βιασμό της 24χρονης - Τι αποκάλυψε ο δικηγόρος της κοπέλας