ΕΛΛΑΔΑ

Άρση Μέτρων: Την Τετάρτη η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής για γήπεδα και Απόκριες

Άρση μέτρων
Στο τραπέζι των ειδικών η περαιτέρω χαλάρωση μέτρων
InTime / ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Άρση Μέτρων: Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει την Τετάρτη (09/02) έτσι ώστε να θέσει επί τάπητος όλα τα δεδομένα με χρονικό ορίζοντα μέχρι το Πάσχα.

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, παρότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παράλληλα με μια πρώτη αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, δείχνουν πως θα υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών με ορίζοντα το Πάσχα. Ναι μεν το χρονικό διάστημα ως τότε είναι αρκετά σημαντικό, πλην όμως μεσολαβούν και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Όπως οι Απόκριες, για τις οποίες το Newsbomb.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ έθεσε επί τάπητος όλα τα δεδομένα για το πώς θα γίνει ο εορτασμός τους..

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ο υψηλός αριθμός θανάτων συνεχίζει να προβληματίζει τους επιστήμονες. «Η κατάσταση με τους θανάτους που καταγράφονται καθημερινά λόγω επιπλοκών από τον Covid είναι ανησυχητική. Θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το θέμα για να δούμε που οφείλετε. Ίσως μεταξύ των παραγόντων που θα πρέπει να εξετασθούν είναι η κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η συνεχόμενη πίεση που δέχεται όλο αυτό το διάστημα το ΕΣΥ. Είναι σαν να έχουμε πόλεμο και επί τρία χρόνια να μάχονται οι ίδιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη (09/02), θα δείξει, ωστόσο, τον δρόμο για την άρση μέτρων που θα ακολουθήσει. Στο τραπέζι θα πέσει το ζήτημα των γηπέδων, και της αύξησης της πληρότητας θεατών σε αυτά, όπως και οι εορτασμοί για τις Απόκριες και πιθανότατα να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει ως το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους οι ειδικοί τα μέτρα που «χαλαρώσουν» θα αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Η τακτική αυτή, άλλωστε, έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα κάθε φορά που αίρονται περιορισμοί, συνεπώς, θα συνεχίσει να αποτελεί «οδηγό» τόσο για την εισήγηση της επιτροπής όσο και για την πολιτική απόφαση που θα ληφθεί από την κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη και τα ρευστά επιδημιολογικά δεδομένα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε, πάντως, ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς της Επιτροπής Επιδημιολόγων. Το Τριώδιο ανοίγει φέτος στις 13 Φεβρουαρίου και η Τσικνοπέμπτη πέφτει στις 24 του ίδιου μήνα. Η Καθαρά Δευτέρα, στις 7 Μαρτίου, θα είναι το πρώτο τριήμερο της χρονιάς χωρίς κάποιον περιορισμό στις μετακινήσεις, έπειτα από δύο χρόνια. Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι ακόμα αρκετά ρευστά ίσως καθυστερήσουν λίγο την άρση μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόκριες 2022: Τι θα γίνει με τα καρναβάλια; Οι διοργανωτές Πάτρας και Ξάνθης μιλούν στο Newsbomb.gr