ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά: Ξέσπασαν οι συγγενείς - Με φωνές και βρισιές η αποχώρηση της ιδιοκτήτριας

Χανιά Γηροκομείο
INTIME NEWS

Χανιά: Επεισοδιακή ήταν η αποχώρηση της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου από το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Κατά την έξοδό της από την Εισαγγελεία, συγγενείς θυμάτων την αποδοκίμασαν ενώ ο γιος μιας ηλικιωμένης που έχασε τη ζωή της στη δομή, φώναζε «η μάνα μου, πού είναι η βέρα της μάνας μου», κατηγορώντας τις ιδιοκτήτριες ότι έκλεψαν τη νεκρή μητέρα της.

Ταυτόχρονα, δεκάδες συγκεντρωμένων υπέρ του γηροκομείου φώναζαν, «αθώοι αθώοι». Οι δυο ιδιοκτήτριες απολογούνταν για περίπου 3,5 ώρες ενώ η απόφαση για την προσωρινή κράτησή τους ή όχι θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των απολογιών.

Συγκέντρωση υπέρ του γηροκομείου στα Δικαστήρια Χανίων

Συγκέντρωση υπέρ της διοίκησης του γηροκομείου που ερευνάται για περισσότερους από 30 θανάτους τροφίμων, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων όπου είναι σε εξέλιξη οι απολογίες των 7 συλληφθέντων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπέρ της διοίκησης του γηροκομείου που ερευνάται για περισσότερους από 30 θανάτους τροφίμων, στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων όπου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των απολογιών.

Σύμφωνα με το zarpanews, οι συγκεντρωμένοι υποστηρίζουν ότι όλες οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Στο μεταξύ, στις 12 το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον των Ανακριτικών Αρχών ο ψυχίατρος της δομής, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των δύο ιδιοκτητριών.

Κατά την μεταγωγή του ακούστηκαν αποδοκιμασίες από συγγενείς θανόντων στην δομή, οι οποίοι επίσης είναι συγκεντρωμένοι σε άλλο χώρο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εντός του αύλειου χώρου του δικαστικού μεγάρου καθώς είναι συγκεντρωμένα πάνω από 50 άτομα, υποστηρικτές και των δύο πλευρών.

Ανατριχίλα για το κολαστήριο - «Δεν ήθελαν να βγαίνουν ζωντανοί οι ηλικιωμένοι»

«Χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων για το γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά. Οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν και για τα μαρτύρια που πέρασαν οι ηλικιωμένοι, μέχρι να φτάσουν στο τέλος της ζωής τους εντός της δομής, έχουν προκαλέσει ανατριχίλα στην κοινωνία. Ακόμα πιο συνταρακτικά είναι όλα όσα ανέφερε η δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, σε τηλεοπτικές της τοποθετήσεις.

Η κ. Παπαδάκη μίλησε τόσο με την ιδιότητα της δικηγόρου των οικογενειών, όσο και με αυτή του ανθρώπου που έχασε τον πατέρα της μέσα σε αυτό το γηροκομείο, στις πρωινές εκπομπές της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ. Η ίδια εξήγησε πως διαχειρίζεται το συναίσθημα και δεν την προκαταλαμβάνει, πλην όμως και σαν δικηγόρος μίλησε με σκληρά λόγια για τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, οι οποίοι σήμερα θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Πήρα τον πατέρα μου από τη μονάδα, την 3η ημέρα μετά την εισαγωγή του. Αντιλήφθηκα από το πρώτο επισκεπτήριο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», ανέφερε η κ. Παπαδάκη και πρόσθεσε: «Είδα ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι με απλανές βλέμμα και ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον».

Η ίδια υπογράμμισε πως οι υπεύθυνοι της δομής προσπαθούσαν να την αποτρέψουν από το να επισκέπτεται τον πατέρα της. «Με το που έφτανα, με έβλεπαν από τις κάμερες και έβγαινε έξω η υπεύθυνη. Μια έλεγαν ότι είναι αργά και κοιμόταν, την άλλη ότι είχε αδυναμία προσαρμογής στο περιβάλλον», ανέφερε.

«Την τρίτη φορά που πήγα, εκεί δεν μπορούσα να ξεπεράσω την εικόνα του, ήταν όταν μου είπαν πως άργησα και έχει κοιμηθεί. Παραμέρισα την υπεύθυνη, πλησίασα τη τζαμαρία και είδα τον πατέρα μου στο σαλόνι, να είναι δεμένος σε μια καρέκλα. Το κεφάλι του κρεμόταν και δεν είχε επαφή με το περιβάλλον», σχολίασε.

Η κ. Παπαδάκη αποκάλυψε πως παρά τις εκκλήσεις για διακομιδή του πατέρα της στο νοσοκομείο, οι υπεύθυνοι της δομής αρνούνταν πεισματικά να δώσουν το «ΟΚ» και παρουσίαζαν ψευδώς ότι η υγεία του ήταν σε καλή κατάσταση. «Επέμεναν ότι είναι καλά, και όταν έφτασε τελικά το ασθενοφόρο ο πατέρας μου είχε 41 πυρετό και 82 κορεσμό. Μου είπαν ‘ο πατέρας σας πεθαίνει, τώρα μας τον φέρατε;», ήταν τα λόγια της.

Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι τρόφιμοι έφευγαν από τη δομή αφού είχαν καταλήξει, αποδίδοντας την πρακτική αυτή σε δυο λόγους. Ο ένας ήταν για να μην υπάρξει γνώστη της κατάστασης και της κακοποίησης από τους συγγενείς κι ο δεύτερος για να ελευθερώνονται κλίνες, να γίνονται νέες εισαγωγές στη δομή και να αποκομίζουν κέρδη οι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση θα περάσουν σήμερα από τον Ανακριτή, όπου θα κριθεί το αν θα τεθούν σε προσωρινή κράτηση. «Ελπίζουμε σε απονομή δικαιοσύνης και σε μια καλύτερη πολιτεία», σχολίασε.

Κατηγορούμενοι με αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, είναι οι δύο ιδιοκτήτριες, δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας του γηροκομείου.

Άλλα τριάντα άτομα, ανάμεσά τους συμβολαιογράφοι, γιατροί και υπάλληλοι του Δημοσίου, κατηγορούνται για πλημμελήματα.

Χανιά: Φωτογραφία-ντοκουμέντο από το εσωτερικό του γηροκομείου - Ανατριχίλα από τις αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις και οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τη δράση των κατηγορούμενων, προκαλούν ανατριχίλα.

Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά τριάντα θανάτους ηλικιωμένων από το 2009 έως το 2021 και οκτώ απόπειρες.

Η οικονομική εκμετάλλευση, οι απάτες με τα ακίνητα, οι ακατάλληλες τροφές που τους ανάγκαζαν να καταναλώνουν και τα βαριά ψυχοφάρμακα, που τους ακινητοποιούσαν, είναι κάποια από τα ειδεχθή εγκλήματα που φέρεται να διέπραξαν.

O δικηγόρος των δύο ιδιοκτητών του γηροκομείου, μητέρας και κόρης, μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη, αντέκρουσε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως όλα θα καταρρεύσουν σύντομα, γιατί δεν έχουν ισχυρές νομικές βάσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής, προκύπτει ότι στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν χρήματα και κοσμήματα, ανάμεσά τους και βέρες τρόφιμων που έχασαν τη ζωή τους.

Το οικονομικό κέρδος από τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, αγγίζει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση με τους δεκάδες περίεργους θανάτους στο γηροκομείο στα Χανιά, είχε έρθει στο φως μετά από καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων που «φιλοξενούνταν» στη συγκεκριμένη μονάδα «φροντίδας».

Τι λέει στο «Τούνελ» η δικηγόρος που έφερε στο φως την υπόθεση

Η πρώτη που «έσυρε» τον χορό των αποκαλύψεων είναι η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που κινήθηκε δικαστικά και αποκάλυψε τους περίεργους θανάτους, καθώς ο πατέρας της ήταν ένα από τα θύματα του σύγχρονου «κρεματόριου».

«Οι ψυχές δεν επιστρέφουν, τα ποσοστά θανάτου μιλούν από μόνα τους. Ανοίγει ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Υπάρχει ένας βαθμός ικανοποίησης που η πολιτεία φαίνεται πως θα λειτουργήσει στο στάδιο της καταστολής γιατί στο στάδιο πρόληψης, απέτυχε παταγωδώς. η μονάδα παρέμεινε ανοιχτή με αποτέλεσμα να απασχολήσει εκ νέου τις Αρχές δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι η πιο συγκλονιστική υπόθεση που έχω χειριστεί μέχρι τώρα και έχω μεγάλη ανάγκη να πιστέψω στην ελληνική Πολιτεία. Περιμένω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι συγγενείς των θανόντων είχαν χάσει την πίστη τους. Ελπίζω να είναι η αρχή για να έλθουν κάποιες αλλαγές που αξίζουν σε μία ευνομούμενη Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε τη φωτογραφία ντοκουμέντο:

Φωτογραφία - ντοκουμέντο από το εσωτερικό του γηροκομείου

Στην κάμερα της εκπομπής, είχε μιλήσει και η ιδιοκτήτρια της δομής.

Η κυνική της δήλωση προκαλεί αποτροπιασμό.

«Θα απολογούμαι εγώ γιατί επέλεξε ο χάρος να τους πάρει;»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Βίλες,πλαστές πράξεις θανάτου και εκατομμύρια ευρώ στο γηροκομείο - κολαστήριο

Χανιά: Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη - «Με χτυπούσαν αλύπητα»

Χανιά: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο -Τους έδερναν και τους έκρυβαν από ελέγχους