ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Με εστιασμένα μέτρα το Καρναβάλι –Μπορούμε όμως να κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Με εστιασμένα μέτρα το Καρναβάλι –Μπορούμε όμως να κάνουμε Πάσχα στο χωριό
Πώς θα κάνουμε Απόκριες.
INTIME

Την ερχόμενη Τετάρτη 16/2 συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, που όπως φαίνεται θα αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους - Στόχος της κυβέρνησης είναι το φετινό Πάσχα να μας βρει, με όσον το δυνατόν λιγότερα  περιοριστικά μέτρα - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

Υπέρ της λήψης εστιασμένων μέτρων για τις Απόκριες έτσι ώστε να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού της Απόκριες τάχθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr,ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει κατά τη γνώμη μου οδεύοντας προς τις Απόκριες να ληφθούν εστιασμένα μέτρα ώστε να αποτραπούν οι εστίες υπερμετάδοσης. Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αποτελούν τέτοιου είδους εστίες. Όμως αν ληφθούν μέτρα ίσως μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες εκδηλώσεις με προσοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr αν το Πάσχα θα είναι καλύτερο και αν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωρίς μέτρα, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «θεωρώ ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα».

Σε σχέση με την πορεία της πανδημίας σημείωσε ότι τα κρούσματα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθούν στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 17.000 – 20.000 ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως και οι διασωληνωμένοι.

Παγώνη: «Όχι» στους όρθιους στην εστίαση – «Όχι» στα καρναβάλια

«Όχι» στους όρθιους στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά και στα καρναβάλια είπε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ενώ για τη μάσκα είπε ότι πρέπει να τη φοράμε και το Πάσχα. Παρέπεμψε σε χαλάρωση των μέτρων από τον Απρίλιο.

Η απαγόρευση των όρθιων σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση «δεν μπορεί προς το παρόν» να ανακληθεί τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη. «Έχεις 500 ασθενείς στις ΜΕΘ, έχουν κατέβει οι θάνατοι αλλά όχι αισθητά» εξήγησε. Μετά το Πάσχα μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σημείωσε η γιατρός. Σταδιακά θα μειώνονται τα μέτρα, με αργούς ρυθμούς, αλλά θα μειώνονται ανέφερε.

Η Ματίνα Παγώνη διευκρίνισε ότι «πρέπει να περάσει ο Φλεβάρης και να αρχίσει ο Μάρτης. Τέλη Μαρτίου για άρση των μέτρων είναι λίγο γρήγορα, να το δούμε». «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω γιατί αν γίνει κάτι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όταν έχεις τόσους θανάτους και τόσους ασθενείς στις ΜΕΘ, το ΕΣΥ δεν μπορεί να πιεστεί άλλο. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει τα όρια τους μετά δύο χρόνια».

Η κ. Παγώνη είπε «όχι» και στα καρναβάλια, διευκρινίζοντας ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη των τοπικών περιοχών για έσοδα. «Οι δείκτες στα νοσοκομεία των COVID είναι μειωμένοι, όχι σε μεγάλο βαθμό, έχουν όμως αυξηθεί οι no COVID που πρέπει να εξυπηρετηθούν να χειρουργηθούν έχουν αναστολή χειρουργείου 8 – 9 μήνες… Πρέπει να προχωρήσουν αυτά τα χειρουργεία» σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τη μάσκα δήλωσε πως «θα τη φοράμε και το Πάσχα είτε μας αρέσει όχι, το θέμα είναι ότι θα πάτε στα χωριά σας να σουβλίσετε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση των μέτρων: Χάνουμε την Καθαρά Δευτέρα, κερδίζουμε το Πάσχα στο χωριό

Κορονοϊός: Ποιες άρσεις μέτρων έρχονται μέσα στην εβδομάδα - «Δίκοπο μαχαίρι» οι Απόκριες