ΕΛΛΑΔΑ

Κατσανιώτης: Με εμπορικές πτήσεις μπορούν να αναχωρούν Έλληνες από την Ουκρανία

Κατσανιώτης: Με εμπορικές πτήσεις μπορούν να αναχωρούν Έλληνες από την Ουκρανία
Ο υφυπουργός τόνισε ότι με εμπορικές πτήσεις μπορούν να αναχωρούν όσοι το επιθυμούν.
AP

Σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία απεύθυνε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της χώρας.

Για το θέμα της επιστροφής των Ελλήνων από την Ουκρανία ρωτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ,

Ο υφυπουργός τόνισε ότι με εμπορικές πτήσεις μπορούν να αναχωρούν όσοι το επιθυμούν μεταξύ των 90.000- 100.000 ομογενών.

Καθ’ οδόν, αν δεν έχει φτάσει, είναι και ο νέος γενικός μας πρόξενος στη Μαριούπολη, είπε ο κ. Κατσανιώτης, παροτρύνοντας τους ομογενείς να επικοινωνούν και με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο. (Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453).

Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν τα συμφέροντά μας

Για την κατάσταση στην Ουκρανία ρωτήθηκε και ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ μιλώντας στην ΕΡΤ. Κληθείς να απαντήσει για το αν τελικά θα αποφευχθεί ένας πόλεμος ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι «η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν έχει σχέδια επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Και όμως, στη Δύση ορισμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ συνεχίζουν την προπαγάνδα τους για μια δήθεν «επικείμενη ρωσική εισβολή» – σαν να ζούσαν σε μια εικονική πραγματικότητα. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, «δεν θέλουμε πολέμους, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να επιτίθεται ή να αγνοεί τα συμφέροντά μας».

«Όσον αφορά τη διευθέτηση της ενδοουκρανικής κρίσης, το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη της επίλυσής της με χρήση βίας και να ασχοληθεί με την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, που εγκρίθηκαν με Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπουν το Σύνολο των μέτρων για τη διευθέτηση της κρίσης» προσθέτει ο κ. Μασλόφ.

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και την επόμενη ημέρα στις σχέσεις Μόσχας-Βρυξελλών σε μια τέτοια εξέλιξη ο κ. Μασλόφ απάντησε ότι «μόλις η ΕΕ επέβαλε παράνομες και παράλογες αντιρωσικές κυρώσεις το 2014, η χώρα μας απάντησε αμέσως με αντίμετρα, από τα οποία επλήγησαν πολύ σοβαρά οι οικονομίες των χωρών της ίδιας της ΕΕ. Είναι προφανές ότι αν τυχόν επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θα αντιδράσουμε και πάλι με ανάλογο τρόπο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Πόκερ για γερά νεύρα – Η Ρωσία λέει τώρα ότι «είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί»

Θρίλερ στην Ουκρανία: Η «νέα Γιάλτα» και το παιχνίδι ισχύος του Πούτιν κατά του Μπάιντεν

«Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία: Σε τρία στάδια η πιθανή εισβολή των Ρώσων, D-Day η Τετάρτη

Κραυγή απόγνωσης από Έλληνες της Ουκρανίας: «Βοηθήστε μας να φύγουμε με ασφάλεια»