ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαφανίζει φρούτα - λαχανικά από το τραπέζι μας

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαφανίζει φρούτα - λαχανικά από το τραπέζι μας
ΙΝΤΙΜΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για επιβράδυνση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη κάνει λόγο στο Newsbomb.gr o κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas - Πώς διαμορφώνεται το εμπόριο φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στο Newsbomb.gr o κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit – Hellas έχει γίνει ήδη αντιληπτή η μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων καταναλωτών στα φρουτολαχανικά.

Επιπλέον τονίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξαν την ισορροπία μεταξύ των αγορών και προκάλεσαν εκτροπή προς την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο των φρούτων και λαχανικών.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Πολυχρονάκη στο Newsbomb.gr:

O πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσία άλλαξαν την ισορροπία μεταξύ των αγορών και προκάλεσαν εκτροπή προς την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο των φρούτων και λαχανικών και ειδικότερα εσπεριδοειδών που Τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες εξάγουν παραδοσιακά στη Ρωσία (Μαρόκο, Τουρκία, Αίγυπτος κ.α.) και προς Ουκρανία Λευκορωσία και χώρες της ΕΕ χώρες που εξακολουθούσαν να εισάγουν ετησίως περίπου 8 έως 9 εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών εκ των οποίων εκτιμάται ότι 1 εκατ. τόνοι από την ΕΕ, με συνέπεια την μείωση των τιμών π.χ. πορτοκαλιών.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων καταναλωτών έγινε ήδη αντιληπτή από τον κλάδο, καθώς επιχειρείται εξισορρόπηση μεταξύ τιμολογίων ενέργειας και δαπανών για τα τρόφιμα.

Ήδη παρουσιάζεται μια επιβράδυνση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη. Σε ορισμένα κράτη μέλη, η κατανάλωση παρουσιάζει ήδη μείωση έως και 10%. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Οι ροές των εξαγωγών μας την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση της τάξης του +3,9% έναντι -18,1% την προηγούμενη εβδομάδα 4/3-11/3 σε συνέχεια του -11,4% της εβδομάδος 25/2-4/3/22

Βεβαίως προς Ουκρανία & Λευκορωσία καμία δραστηριότητα δεν παρατηρείται.

Το ρωσικό εμπάργκο ήταν σημαντική απώλεια της πρώτης εκτός ΕΕ αγοράς για τον ελληνικό τομέα οπωροκηπευτικών . Το 2013, πριν από το εμπάργκο οι εισαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 140.961 τόνους, και αξίας 164,481 εκατ. ευρώ καλύπτοντας ευρύ φάσμα προϊόντων».

Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις προοπτικές προτείναμε μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπως:

1) Η υποστήριξη του προγράμματος ανθεκτικότητας του Προέδρου Μακρόν με ενίσχυση της αντοχής του αγροδιατροφικού τομέα και της αύξησης της παραγωγής στις κρίσεις,

2) Δημιουργία ενιαίου Ταμείου (κατά το πρότυπο του ενιαίου ταμείου ενέργειας) που θα παρέχει στήριξη στους ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις κόστους (εισροών) λόγω του κόστους των λιπασμάτων , φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών αλλά και τυποποίησης-συσκευασίας, υλικών συσκευασίας, μεταποίησης και μεταφορικών Κόστος που θα είναι μικρότερο των τιμών πώλησης που θα διαμορφωθούν από την υπερπροσφορά και την υποκατανάλωση και χρειάζεται ελάφρυνσή του για να μπορεί να προσαρμοσθεί στις διαμορφωθησόμενες τιμές λιανικής πώλησης

3) Παράλληλη ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πολιτικών της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών για αντιμετώπιση των κρίσεων στην αγορά για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών

4) Επανεξέταση του καθεστώτος εισαγωγών με εντατικοποίηση των ελέγχων από τρίτες χώρες στην ΕΕ

5) Επίσπευση προκήρυξης και γρήγορης αξιολόγησης του μέτρου 4.2.1 προκειμένου να εκσυγχρονισθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός των συσκευαστηρίων – τυποιποιητηρίων, ψυκτικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων και να βελτιωθεί το κόστος τους καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές.

Διαβάστε επίσης:

Επισιτιστική κρίση: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα; Το ντόμινο με σιτηρά και λαχανικά που φέρνει ελλείψεις