ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου» είπε ο μεσίτης

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου» είπε ο μεσίτης

Για την προστασία του κοινωνικού συνόλου υποστήριξε πως έδρασε ο μεσίτης που κατηγορείται μαζί με τον κοσμηματοπώλη και τέσσερις αστυνομικούς για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο κατηγορούμενος, αρνήθηκε την κατηγορία που του έχει αποδοθεί, υποστήριξε ότι ουδέποτε χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά πως… καθώς κλωτσούσε τα τζάμια «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου, χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή, αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα». Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, «έδρασα κατά βάση και κατά κύριο λόγο για να προστατεύσω τους συνανθρώπους μου. Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου».

Κατηγορούμενος: Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδης αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική.

Πρόεδρος: Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα.

Ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε λεπτομερώς για όλες τις κινήσεις του τις στιγμές που ο 33χρονος ακτιβιστής προσπαθούσε να απεγκλωβιστεί από το κοσμηματοπωλείο, καθώς οι ισχυρισμοί του ήταν αντιφατικοί. Ειδικότερα, η έδρα επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι προσπαθούσε να περιορίσει τον Ζακ εντός του καταστήματος, αλλά ταυτόχρονα κλωτσούσε τα σπασμένα τζάμια για να του ανοίξει πέρασμα.

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί.

Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό.

Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε.

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… Δεν το καταλαβαίνω.

Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.

Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;

Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω.

Ένορκος: Δεν μου απαντάτε όμως.

Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι απολογίες των δύο εκ των τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται για την υπόθεση, ενώ οι άλλοι θα απολογηθούν στην επόμενη συνεδρίαση που έχει οριστεί για τις 4 Απριλίου. «Το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πως θα λειτουργήσει. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα» ανέφερε ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στο σημείο. Σχετικά με το μαχαίρι που καταγγέλλεται πως κρατούσε ο Ζακ Κωστόπουλος και στο οποίο δε βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα, ο αστυνομικός ανέφερε: «Στην προσπάθεια του να φύγει ο Ζακ Κωστόπουλος κόπηκε στα τζάμια. Με πλησίασε ένας πολίτης (σσ: ο μεσίτης) και μου είπε ότι τον αφόπλισε από το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει στο κατάστημα. Μπήκα στο κοσμηματοπωλείο για να διαφυλάξω το πειστήριο, αλλά δεν είχα γάντια μιας χρήσης. Με τις άκρες των δακτύλων μου το έπιασα από τις εγκοπές που έχει για να μην αλλοιωθούν δακτυλικά αποτυπώματα» ανέφερε και δέχτηκε την παρατήρηση της προέδρου ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα. «Δεν το ξέρω τι μπορεί να έγινε στα εργαστήρια. Δεν καθαρίστηκε σε καμία περίπτωση. Το κράτησα προσεκτικά και το έβαλα στη σακούλα. Το έπιασα με τον ασφαλέστερο τρόπο».

Ακολούθησε η απολογία του δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος υποστήριξε ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με τον Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του. Ο κατηγορούμενος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και από την πρόεδρο του ΜΟΔ αλλά και από τον εισαγγελέα για το εάν ήταν η ορθότερη ενέργεια, να δεσμεύσουν εκείνη τη στιγμή τον Ζακ Κωστόπουλο. «Είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε. Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Ζακ Κωστοπουλου: «Ήταν ξώφαλτσες κλωτσιές, δεν τον πήρα και καλά»