ΤΗΝ 1Η ΜΑΪΟΥ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα: Το πρώτο πιο «ελεύθερο» ψήσιμο του οβελία μετά από δύο χρόνια

Η επιστροφή στην κανονικότητα άδειασε τα αστικά κέντρα
Η επιστροφή στην κανονικότητα άδειασε τα αστικά κέντρα
INTIME NEWS

Οι εικόνες από τη «μεγάλη έξοδο» από τα μεγάλα αστικά κέντρα θυμίζουν προ Covid εποχές - Το φετινό Πάσχα είναι ορόσημο για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και lockdown κατά την περίοδο του Πάσχα, φέτος οι πολίτες εγκατέλειψαν μαζικά τα μεγάλα αστικά κέντρα με προορισμό τα χωριά τους αλλά και δημοφιλείς προορισμούς. Το φετινό Πάσχα αποτελεί ορόσημο στον «οδικό χάρτη» επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς λίγες μέρες αργότερα ξεκινά σταδιακά η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Έως τότε ορισμένα μέτρα παραμένουν σε ισχύ τόσο σε θρησκευτικούς χώρους όσο και κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ μέχρι την Πρωτομαγιά ισχύουν τα εξής:

Εστίαση και διασκέδαση

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

  • για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό,
  • για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
  • για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Ποια μέτρα ισχύουν στις εκκλησίες

Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μάϊου

  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους χώρους
  • Από 1η Μαΐου οι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα
  • Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test στα σχολεία
  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο