ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Πάτρα: Τέσσερις νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris

Πάτρα: Τέσσερις νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύ
Ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στα νοσοκομεία.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Πάτρα: Τέσσερις νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το πολυανθεκτικό μικρόβιο «Candida Auris» που έχει εντοπιστεί σε νοσοκομεία και έχει ως πρώτο αίτιο θανάτου τις λοιμώξεις, έκανε την εμφάνιση του και στην Πάτρα καθώς τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής από την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στον Max Fm, ανέφερε πως ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής ενώ όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις», σημείωσε η κυρία Μαστοράκου.

Συστήνει δε στους πολίτες «να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος».

Από την δική της πλευρά η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ανέφερε στην τηλεόραση του Star ότι: «Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών».

Εξήγησε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

Σημειώνεται ότι για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τα ανθετικά αυτά μικρόβια προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο των λοιμωξιολόγων, ο Νίκος Σύψας λέγοντας: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε, ενώ αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό το οποίο ευτυχώς απομονώθηκε.

Όπως επεσήμανε όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.

«Φόβος και τρόμος ο Candida Auris», λένε οι γιατροί στο Newsbomb.gr

Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησαν στο Newsbomb.gr σχετικά με το μικρόβιο «Candida auris» το οποίο αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικό.

Μιλώντας για το μικρόβιο ο κ. Καπραβέλος εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι αυτό το ισχυρό μικρόβιο «δεν το έχουμε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα μικρόβιο, το οποίο είναι δύσκολο να βρεθεί και δεν μπορεί να καταστραφεί εύκολα καθώς αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στα αντιμυκητιασικά φάρμακα».

«Είναι ο φόβος και ο τρόμος. Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος είναι απόλυτα καταστροφικός. Ανησυχούμε διότι δεν τον πιάνει κανένα αντιμυκητιακό. Φαίνεται ότι το μικρόβιο αυτό είναι αρκετά έξυπνο», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ο ιός αυτός είναι τόσο ισχυρός που όταν εντοπίζεται είναι ικανός να κλείσει ολόκληρες μονάδες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καθηγητή αρκετοί από τους θανάτους ασθενών που νοσηλεύονται στο οφείλονται σε νοσοκομειακό μικρόβιο. «Το 40% - 50% των θανάτων οφείλεται σε κάποιο νοσοκομειακό και πολύ ανθεκτικό μικρόβιο».

Μιλώντας για το μικρόβιο ο κ. Τζανάκης εξήγησε στο Newsbomb.gr ότι: «Το συγκεκριμένο μικρόβιο επιβαρύνει ανοσοκατασταλμένα άτομα. Είναι μικρόβιο που συναντάμε αποκλειστικά σε νοσοκομεία και κυρίως ογκολογικά».

Διαβάστε επίσης:

Candida Auris: Τρεις ειδικοί απαντούν σε 5 ερωτήματα – Γιατί μας προβληματίζει ο φονικός μύκητας

Candida Auris: Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τη νέα παγκόσμια απειλή

«Φόβος και τρόμος ο Candida Auris», λένε οι γιατροί στο Newsbomb.gr - Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις