ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο για «ασπίδα» σε χερσαία σύνορα και νησιά - Η έρευνα για τις ΜΚΟ και τα μηνύματα Θεοδωρικάκου

Σχέδιο για «ασπίδα» σε χερσαία σύνορα και νησιά - Η έρευνα για τις ΜΚΟ και τα μηνύματα Θεοδωρικάκου
Intime News

Σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν ασύμμετρης απειλής, μέσω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, εφαρμόζουν οι ελληνικές Αρχές, που ήδη έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ύστερα από την ένταση των «πιέσεων» στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Οι μνήμες από το Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, όταν έλαβε χώρα σχέδιο μαζικής προώθησης προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, είναι νωπές. Η διαχείριση της κατάστασης τότε έγινε «case study» για τις ελληνικές Αρχές, που θεωρούν ότι «η ασύμμετρη απειλή μετατράπηκε σε ευκαιρία για να γίνει καλύτερο το αποτρεπτικό σχέδιο των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα. Ήταν ένα crash test που μας έκανε καλύτερους».

Ο «εκνευρισμός» της Τουρκίας, ύστερα από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει να «εκδηλωθεί» και μέσω του μεταναστευτικού. Δηλαδή, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μαζικής προώθησης μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας. Οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται κρίσιμοι, ενώ ένα δεδομένο που λαμβάνουν υπόψη οι αναλυτές είναι η πίεση που δέχεται στο εσωτερικό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε τουρκικό έδαφος.

Με φόντο αυτό το σκηνικό οι ελληνικές Αρχές εφαρμόζουν ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο στον Έβρο. Τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι η πλήρης αξιοποίηση του νέου επιχειρησιακού κέντρου στη Νέα Βύσσα, που αποτελεί το άγρυπνο «μάτι» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, την αξιοποίηση των σύγχρονων καμερών ασφαλείας που δίνουν ζωντανά εικόνα μέρα και νύχτα στο επιχειρησιακό κέντρο, την ένταση των περιπολιών, την άριστη συνεργασία της Αστυνομίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ενεργοποίηση στο έπακρο του δικτύου πληροφοριών. Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. «τρέχουν» ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία των συνόρων, ενώ η επέκταση του φράκτη λειτούργησε –σύμφωνα με τα στελέχη της Αστυνομίας- αποτρεπτικά.

«Ανάλογα με το επίπεδο του κινδύνου προσαρμόζεται ο σχεδιασμός. Η παρακολούθηση του φαινομένου είναι καθημερινή. Στον Έβρο η στάθμη του νερού έπεσε μέσα στο Μάιο. Από εδώ και πέρα χρειάζεται προσοχή», λένε αρμόδιες πηγές.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τα στατιστικά στοιχεία ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού που αποκαλύπτουν την ένταση της «πίεσης» από τα κυκλώματα διακινητών. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφεται αύξηση κατά 33% στις συλλήψεις δουλεμπόρων. Αναλυτικότερα, το πρώτο 4μηνο του 2021 είχαν συλληφθεί 220 διακινητές σε όλη τη χώρα από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό, ενώ το ίδιο διάστημα φέτος συνελήφθησαν 292 διακινητές.

Επίσης, το πρώτο 4μηνο του 2022 συνελήφθησαν 11.106 παράτυποι μετανάστες για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Από τις 11.106 συλλήψεις, οι 1.553 έγιναν στον Έβρο.

Την ίδια ώρα, σχέδιο για την «ασπίδα» προστασίας των νησιών του Αιγαίου ξεδιπλώνει το Λιμενικό, το οποίο καταγράφει έξαρση στις απόπειρες μαζικής προώθησης προσφύγων και μεταναστών σε Χίο και Σάμο. Βασικό «εργαλείο» των Ελλήνων λιμενικών είναι οι θερμικές κάμερες που μπορούν να «συλλάβουν» κινήσεις στη θάλασσα ακόμα και μέσα στο σκοτάδι.

Τα τελευταία 24ωρα τα σκάφη του Λιμενικού έχουν αναγκάσει τις τουρκικές ακταιωρούς να επέμβουν σε τουλάχιστον οχτώ περιστατικά προώθησης λέμβων προς την Ελλάδα. Και αυτό παρότι σε αρκετά περιστατικά είναι εμφανής η «διάθεση» των τουρκικών Αρχών να κάνουν ότι δεν βλέπουν τις λέμβους ενώ αυτές κινούνται στα τουρκικά ύδατα με κατεύθυνση προς τα ελληνικά νησιά.

Έρευνα για παράνομη δράση των ΜΚΟ στον Έβρο

Ενδελεχής έρευνα για το πώς οι ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Έβρου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Επί της ουσίας οι ελληνικές Αρχές, έχοντας ήδη ενδείξεις για το τι μπορεί να συμβαίνει, θα ερευνήσουν το αν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι σε ανοικτή γραμμή με παράνομα κυκλώματα, έτσι ώστε να φέρνουν μετανάστες στην Ελλάδα.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open μεταδόθηκε η πληροφορία πως στο μικροσκόπιο της έρευνας θα μπουν δεδομένα τέσσερις ΜΚΟ, που το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνται στον Έβρο με τρόπο που δεν είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό που κίνησε υποψίες, ήταν κάποια mail που έλαβαν τοπικές Αρχές στο Διδυμότειχο, το οποίο περιλάμβανε συντεταγμένες νησίδας του Έβρου, στην οποία αναφερόταν ότι βρίσκονται παράτυποι μετανάστες. Οι Αρχές έσπευσαν για τη διαδικασία της διάσωσης, σήκωσαν ακόμα και drone, ωστόσο στο σημείο δεν υπήρχε κανείς. Τέτοια περιστατικά ήταν αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα και έτσι άρχισε η διαδικασία της έρευνας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πανίσχυρη η ασπίδα προστασίας των συνόρων μας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, επισκέφτηκε αστυνομικές μονάδες στη συνοριογραμμή του Έβρου.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώθηκε από αστυνομικούς παράγοντες και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Στη συνέχεια από το συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές ο κύριος Θεοδωρικάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή επίσκεψη, της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα και εκπέμπει ένα ισχυρό, ουσιαστικό αλλά και συμβολικό μήνυμα.

Η Ελληνική Αστυνομία σε άριστη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και σε απόλυτη ενότητα με τους πολίτες του Έβρου αποτελούν μία πανίσχυρη ασπίδα προστασίας των συνόρων μας, των συνόρων της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική μας δύναμη, και να μπει τέλος σε όσους εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους: Τους παράτυπους μετανάστες. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2022, η Ελληνική Αστυνομία στην ευρύτερη αυτή περιοχή συνέλαβε 150 διακινητές παράνομων μεταναστών.

Υπερασπιζόμαστε τις αρχές του διεθνούς δικαίου, υπερασπιζόμαστε τις αξίες του πολιτισμού μας, υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Νωριτέρα σήμερα, o πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μίλησε στο Newsbomb.gr και ανέφερε ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο συνεχίζεται. Πάντα τέτοια εποχή που πέφτει η στάθμη του ποταμού, όπως είπε, οι ροές είναι αυξημένες.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε έναν τιτάνιο αγώνα παρά τα προβλήματά μας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μετά από είκοσι χρόνια έχουμε 400 νέους συνοριακούς φύλακες εδώ και ενάμισι-δύο χρόνια στις υπηρεσίες μας. Αυτή τη στιγμή τρέχει μια προκήρυξη νέων 250 συνοριακών φυλάκων». Επίσης έκανε αναφορά στο αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης, «με το οποίο μπορούμε πραγματικά να έχουμε προσυνοριακό έλεγχο, να ξέρουμε τι γίνεται ακριβώς στα σύνορά μας».