ΕΛΛΑΔΑ

Το σπίτι μας το καλοκαίρι: Πώς διασφαλίζουμε καθαρό περιβάλλον

Το σπίτι μας το καλοκαίρι: Πώς διασφαλίζουμε καθαρό περιβάλλον

Το κλίμα έχει αλλάξει και μαζί οι συνθήκες ζωής των σύγχρονων ανθρώπων. Οι ανάγκες μας ως προς τη θέρμανση των χώρων μας τους χειμερινούς μήνες και αντίστοιχα την ψύξη κατά τους θερινούς μεταβάλλονται διαρκώς, ειδικά εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πολίτες να αναζητούν οικονομικούς και ταυτόχρονα αποδοτικούς τρόπους που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας, είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι τους.

Το ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι πώς θα εξασφαλίσουμε ότι διαβιούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον, όταν εύκολα καταλαβαίνουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση που «χορεύει» γύρω μας στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά δύσκολα αντιλαμβανόμαστε πως ο αέρας που αναπνέουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβαρυμένος. Πώς μπορεί, λοιπόν, να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Η λύση για τον εσωτερικό μας χώρο, εκείνη που θα δημιουργήσει την ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, αποδοτικά, οικονομικά και διασφαλίζοντας πως αναπνέουμε καθαρό αέρα… είναι απαραίτητη και έρχεται μέσα από μερικά απλά, καθημερινά «βήματα».

Αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας

Όσο παράδοξο και εάν μοιάζει, ο αέρας σε έναν αστικό δρόμο με μέτρια κίνηση ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι πιο καθαρός από τον αέρα στο σαλόνι μας. Επομένως, ο τακτικός αερισμός των δωματίων σε καθημερινή βάση είναι αναγκαίος για να «σκοτωθούν» τα ακάρεα, να υπάρξει ανταλλαγή υγρασίας και σκόνης και να απομακρυνθούν ιοί και βακτήρια. Έξτρα tip για όσους από εμάς κατοικούμε κοντά σε δρόμο με αρκετή κίνηση, είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα τις ώρες αιχμής και να αερίσουμε το σπίτι μας, όταν η κίνηση στους γύρω δρόμους είναι μειωμένη.

Καθαρίζουμε συστηματικά και τακτικά το σπίτι μας

Ομολογουμένως, η σκόνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» κάθε σπιτιού, από τον οποίο ποτέ δεν μπορούμε να απαλλαγούμε πλήρως. Αυτό που μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε είναι να την περιορίσουμε. Εάν, σκεφτούμε ότι τα ακάρεα «τρέφουν»… προτίμηση σε καλύμματα, υφάσματα, κουρτίνες, χαλιά και κλινοσκεπάσματα, τότε θα αντιληφθούμε χωρίς δεύτερη σκέψη πως η συχνή χρήση ηλεκτρικής σκούπας, η τακτική πλύση των υφασμάτων και η εβδομαδιαία εναλλαγή κλινοσκεπασμάτων είναι η λύση που ψάχνουμε.

Φροντίζουμε για υγιείς συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι άμεσα συνυφασμένη με τις υγιείς συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, είναι η σωστή θερμοκρασία σε όλους τους χώρους. Με δύο λόγια, για τη συνολική μας υγεία και ευεξία έχουμε ανάγκη ένα περιβάλλον που να μας ζεσταίνει και να μας δροσίζει αντίστοιχα, με την ιδανική θερμοκρασία να κυμαίνεται κατά προσέγγιση μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης είναι οι μόνες συσκευές που μπορούν να λύσουν μια για πάντα το συγκεκριμένο ζήτημα, που εναλλάσσεται χειμώνα-καλοκαίρι.

Επενδύουμε σε έναν ιονιστή-καθαριστή αέρα

Για ακόμη πιο δραστικές, άμεσες και «έξυπνες» λύσεις, για ένα ποιοτικό περιβάλλον διαβίωσης, μπορούμε να προβούμε στην αγορά ενός ιονιστή-καθαριστή αέρα. Τα ειδικά φίλτρα, με τα οποία είναι εξοπλισμένος μπορεί να απομακρύνουν βακτηρίδια, σκόνη και δυσάρεστες οσμές. Άλλωστε, πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού του αέρα από ουσίες που δύνανται να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας -και ιδίως σε περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων, αλλεργίας ή άσθματος. Να αναφερθεί, βεβαίως, ότι τα περισσότερα σύγχρονα κλιματιστικά είναι εξίσου εφοδιασμένα με λειτουργία ιονιστή, προσφέροντας ένα επιπλέον σημαντικό όφελος για την υγεία μας.

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία και η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν σταματάει στο κατώφλι του σπιτιού μας. Ακολουθώντας κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές, επομένως, θα οδηγηθούμε ένα «βήμα» πιο κοντά σε ένα καθαρό περιβάλλον εντός του σπιτιού μας, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην υγεία μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr για το πώς θα δροσίσουμε το σπίτι μας