ΕΛΛΑΔΑ

Μετατρέπουμε σε όαση δροσιάς το μπαλκόνι του σπιτιού μας

Μετατρέπουμε σε όαση δροσιάς το μπαλκόνι του σπιτιού μας

Το μπαλκόνι είναι αδιαμφισβήτητα το «σαλόνι» του καλοκαιριού. Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι το μέρος εκείνο που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παρέα με τους φίλους, την οικογένειά μας ή το έτερόν μας ήμισυ.

Πώς όμως θα φέρουμε τη δροσιά στο σπίτι μας με τους πιο ευφάνταστους, «έξυπνους» και οικονομικούς τρόπους; Η λύση έρχεται μέσα από τη σωστή και προσεγμένη ανανέωση του υπαίθριου χώρου μας, ώστε να απολαμβάνουμε τον έναστρο ουρανό, μέχρις ότου να βρεθούμε σε κάποιο γραφικό νησί, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Άλλωστε, ο καθένας μπορεί να απολαύσει μία «ανάσα» δροσιάς μέσα στην πόλη, μετατρέποντας το μπαλκόνι του, είτε είναι μικρό είτε μεγάλο, σε έναν επίγειο, «πράσινο» και συν τοις άλλοις… δροσερό «παράδεισο». Το μόνο που χρειάζεται είναι οι κατάλληλες πρώτες ύλες, μερικές μικρές αλλαγές και οικονομικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε το μπαλκόνι του διαμερίσματός μας, να μετατραπεί σε έναν κήπο που μπορεί να μας χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και ευχαρίστησης τα απογεύματα και τα βράδια του καλοκαιριού.

Επενδύοντας στον φωτισμό του μπαλκονιού μας

Ομολογουμένως, δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε, ωστόσο, ο φωτισμός του μπαλκονιού μας είναι αρκετά σημαντικός, εάν θέλουμε να το μετατρέψουμε σε μία «όαση» δροσιάς, για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί να υπάρχει, λοιπόν, μια μεγάλη γκάμα φωτιστικών που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, όπως φωτιστικά δαπέδου, κρεμαστά, σποτ εξωτερικού χώρου, απλίκες, πλαφονιέρες, χελώνες, ηλιακά μανιτάρια και προβολείς, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιλογή εξαρτάται από τον χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στον χώρο μας.

Για εμάς που αναρωτιόμαστε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το μπαλκόνι μας, το προσωπικό μας γούστο και κάποιοι κανόνες, όπως ότι σε ένα πολύ μικρό μπαλκόνι εξοικονομείς καλύτερα χώρο και παραπάνω «αέρα», εάν χρησιμοποιήσεις ένα επιτοίχιο φωτιστικό, καθώς και ότι ο θερμός φωτισμός αλλά και τα χρωματιστά λαμπάκια σε θερμές αποχρώσεις προσδίδουν μια πιο χαλαρωτική και δροσερή ατμόσφαιρα, από τις λάμπες με ψυχρό φωτισμό… είναι το «άλφα» και το «ωμέγα». Φυσικά, ανάμεσα στα διακοσμητικά χώρου, ένας ανεμιστήρας οροφής, δαπέδου ή τοίχου, θα είναι η ιδανική επιλογή για ακόμη πιο ευχάριστες βραδιές με τους αγαπημένους μας.

Πλαισιώνουμε τον χώρο μας με φρέσκα λουλούδια εξωτερικού χώρου

Μία επίσκεψη στο φυτώριο της γειτονιάς μας είναι must για φέτος το καλοκαίρι, μιας και μπαλκόνι χωρίς λουλούδια δεν νοείται. Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να ανακαλύψουμε τα αγαπημένα μας φυτά, εκείνα που μας φτιάχνουν τη διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα ζέστης. Ας τοποθετήσουμε, λοιπόν, μεγάλα βάζα, γλάστρες και πράσινα φυτά, σε όποιο μέγεθος και εάν προτιμάμε, ώστε αυτό το καλοκαίρι να «φιλοξενήσουμε» τα αγαπημένα μας φυτά.

Έξτρα tip για την επιλογή των κατάλληλων φυτών είναι να λάβουμε πρώτα τις απαραίτητες πληροφορίες για τον προσανατολισμό του μπαλκονιού μας, καθώς αποτελεί σημαντική πληροφορία για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν τα φυτά σας. Εάν, για παράδειγμα, «χτυπάει» ο ήλιος όλη μέρα το μπαλκόνι μας, εάν είναι βορινό και πιο δροσερό, είναι απαραίτητο πριν προβούμε στην αγορά τους να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.

Κάνουμε focus στην περίφραξη του μπαλκονιού μας

Μήπως μία boho διάθεση στο μπαλκόνι μας είναι όλα όσα ψάχνουμε, για να ανανεώσουμε και συγχρόνως να δροσίσουμε τον πιο αγαπημένο χώρο του σπιτιού μας; Η καλαμωτή για κάγκελα μπαλκονιού προσφέρει την περίφραξη που αναζητάμε, αλλά παράλληλα δεν αφαιρεί από το στυλ και την ομορφιά του χώρου, σε αντίθεση με άλλες επιλογές. Το κάθε είδος προσφέρει διαφορετικό βαθμό σκίασης και ανθεκτικότητας, άρα θα χρειαστεί να σκεφτούμε τι χρειαζόμαστε στο μπαλκόνι μας για να προετοιμαστούμε πριν την αγορά. Για παράδειγμα σε πιο σκιερά μπαλκόνια μπορούμε να τοποθετήσουμε λυγαριά ή ψιλό καλάμι, που δεν έχουν τόσο πυκνή πλέξη, αλλά προσφέρουν σημαντική σκίαση κατά τις ώρες του μεσημεριού.

Για εμάς, λοιπόν, που αυτό το καλοκαίρι αναζητάμε μία φυσική λύση, που να δώσει ένα ιδιαίτερο στυλ στο μπαλκόνι μας, γεμάτο θετική ενέργεια και γήινα χρώματα, ανανεώνοντάς μας, τότε η καλαμωτή μπαλκονιού είναι η ιδανική λύση.

Αυτό το καλοκαίρι, αρκούν μερικά «έξυπνα» και απλά tips, για να αναδιαμορφώσουμε το μπαλκόνι του σπιτιού μας, προσφέροντας τη δροσιά που μας λείπει από τις υψηλές θερμοκρασίες της πόλης. Άλλωστε, οι εξωτερικοί χώροι, όπως τα μπαλκόνια και οι βεράντες -πολλές φορές- όσο μικροί και εάν είναι, μπορούν να μετατρέψουν ολόκληρο το σπίτι μας, σε μία «πηγή» δροσιάς, μέχρι να βρεθούμε σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, απολαμβάνοντας τον καυτό ήλιο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr για το πώς θα δροσίσουμε το σπίτι μας