ΕΛΛΑΔΑ

Οι τέντες του σπιτιού και η σωστή χρήση τους για δροσιά όλη την ημέρα

Οι τέντες του σπιτιού και η σωστή χρήση τους για δροσιά όλη την ημέρα

Μπορεί οι τέντες να προστατεύουν το σπίτι μας από τον ήλιο και τη βροχή, δημιουργώντας σκιά για περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι και προλαμβάνοντας κάποιες διαρροές νερού τον χειμώνα, ωστόσο, για την καλύτερη λειτουργία τους, προτεραιότητα αποτελεί η σωστή χρήση τους.

Ειδικά στη χώρα μας, όπου η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ έντονες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τέντες στα μπαλκόνια μάς προστατεύουν αποτελεσματικά και οικονομικά από την ηλιακή ακτινοβολία. Συνεπώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αποφασίζουμε να τοποθετήσουμε τέντες στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας, με τον βασικότερο όλων ότι μας προστατεύουν από τον ήλιο το καλοκαίρι και τον αέρα και τη βροχή τον χειμώνα, εξοικονομώντας, συγχρόνως, ενέργεια για την ψύξη του χώρου μας.

Ιδού, λοιπόν, μερικές χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες πρέπει να σκεφτούμε πριν αγοράσουμε μία τέντα για το σπίτι μας!

Τα είδη τέντας που θα μεταμορφώσουν το σπίτι μας σε μια δροσερή γωνιά

Οι τέντες αποτελούν ένα μέσο σκίασης, που μπορεί να μετατρέψει το σπίτι μας σε δροσερό «καταφύγιο», ωστόσο, όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξουμε ποιο είδος τέντας χρειαζόμαστε, μοιάζουμε μπερδεμένοι, καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη. Ποια είναι, όμως, η κατάλληλη για εμάς και για τις ανάγκες του χώρου μας;

Οι τέντες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τη μορφή τους και τη μέθοδο κίνησης που διαθέτουν. Ξεκινώντας με τον διαχωρισμό, σύμφωνα με τη μορφή τους, συναντάμε τέντες με σπαστούς βραχίονες, με σταθερούς οδηγούς, τέντες κασετίνες, κάθετης μορφής και τέντες καποτίνες. Φυσικά, ο διαχωρισμός τους γίνεται και ανάλογα με τη μέθοδο κίνησης, καθώς μια τέντα μπορεί να ανοιγοκλείνει χειροκίνητα ή μέσω μηχανισμού με το πάτημα ενός κουμπιού ή με το τηλεχειριστήριο. Εμείς, το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε με τη βοήθεια ενός ειδικού, εκείνες τις τέντες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του χώρου μας.

Πώς θα επιτευχθεί η σωστή χρήση και συντήρηση των τεντών μας;

Όπως σε καθετί στη συντήρηση του σπιτιού μας, έτσι και στη σωστή χρήση των τεντών μας υπάρχουν κάποια «μυστικά», τα οποία… υπόσχονται δροσιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χάρη σε μερικές «έξυπνες» κινήσεις.

Η πρόληψη είναι το «άλφα» και το «ωμέγα» και στη συντήρηση των τεντών μας, επομένως, στην περίπτωση που δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις τέντες μας κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντικό να φροντίσουμε πριν τις μαζέψουμε να είναι τελείως στεγνές και αν είναι δυνατό να καθαριστούν με ένα πανί οι επιφανειακοί ρύποι. Ο λόγος είναι η αποφυγή της μούχλας, που είναι ο «εχθρός» της σωστής συντήρησης μιας τέντας. Στην ίδια λογική, κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων χειμερινών ημερών, που αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, δεν πρέπει να παραλείπουμε να ανοίγουμε τις τέντες μας, ώστε να αεριστούν.

Το δεύτερο σημαντικό «βήμα», κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, είναι η «έξυπνη» χρήση τους. Τι σημαίνει αυτό; Εάν το μπαλκόνι μας είναι άκρως ηλιόλουστο, κατά τις μεσημεριανές ώρες, είναι σημαντικό οι τέντες μας να παραμένουν κατεβασμένες, ώστε να ανακόπτουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, εάν κάποιο μπαλκόνι μας θεωρείται βορινό, τότε το ανέβασμα της τέντας από αυτή την πλευρά του σπιτιού, ώστε να μπαίνουν ρεύματα δροσιάς μέσα στο σπίτι, είναι… σωτήριο.

Η τέντα μας, όπως και κάθε άλλο στοιχείο του χώρου μας, απαιτεί αρκετή φροντίδα και προσοχή, ώστε να έχουμε την επιθυμητή δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες και την αναγκαία προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους χειμερινούς μήνες. Αυτό το καλοκαίρι, ας επενδύσουμε στη σωστή χρήση και συντήρηση των τεντών μας, μιας και η ανάγκη μας για δροσιά και οικονομία, θα είναι η «Νο1» προτεραιότητά μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr για το πώς θα δροσίσουμε το σπίτι μας