ΕΛΛΑΔΑ

Εξοικονόμηση χρημάτων στην ψύξη του σπιτιού: Οι δέκα συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε

Εξοικονόμηση χρημάτων στην ψύξη του σπιτιού: Οι δέκα συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπεται πως στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα κυριαρχήσουν θερμότερες από το κανονικό θερμοκρασίες. Αν σε αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, προσθέσουμε τον πληθωρισμό και τις τιμές στην ενέργεια που βρίσκονται στα ύψη, τότε δημιουργείται μία συνθήκη που μπορεί πολύ εύκολα να μας προκαλέσει «πονοκέφαλο».

Με την ανάγκη μας να απολαμβάνουμε ένα ιδανικό περιβάλλον στο σπίτι όμως, να έχει αναδειχθεί σε προτεραιότητά μας αυτήν την περίοδο, ενόψει και των πιο θερμών ημερών που έρχονται, ξέρουμε ότι θα χρειαστεί να επενδύσουμε στην ψύξη του σπιτιού μας. Πώς μπορούμε, ωστόσο, να τα καταφέρουμε, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα και ενέργεια; «Έξυπνες» και αποδοτικές λύσεις για να πετύχουμε την απαραίτητη εξοικονόμηση χρημάτων στην ψύξη του σπιτιού υπάρχουν. Και θα τις ανακαλύψουμε αμέσως.

1. Αντικαθιστούμε το παλιό κλιματιστικό με ένα νέο

Δεν είναι τυχαίο ότι τα κλιματιστικά παλαιού τύπου συγκαταλέγονται στις πλέον ενεργοβόρες οικιακές συσκευές. Αν το κλιματιστικό που διαθέτουμε στο σπίτι μας είναι παλιό, τότε είναι σημαντικό να στραφούμε σε ένα πιο σύγχρονο με λειτουργίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και με μεγαλύτερο βαθμός απόδοσης -ειδικότερα αν το air condition που διαθέτουμε δεν αποδίδει τόσο καλά, όσο στο παρελθόν ή αν η λειτουργία του συνοδεύεται με αυξημένη κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία θα μας βγάλει κερδισμένους

2. Επενδύουμε σε κλιματιστικά τύπου inverter

Το τι κλιματιστικό θα επιλέξουμε για το σπίτι μας, μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο για το κλίμα που θέλουμε να απολαμβάνουμε στους χώρους μας, όσο και για το budget μας. Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter, πέρα από το ότι είναι αθόρυβα όταν βρίσκονται σε λειτουργία, έχουν και αυξημένη απόδοση σε σύγκριση με τα κλασικά κλιματιστικά και συμφέρουν, λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας, που μας βοηθά να κάνουμε και εξοικονόμηση χρήματων.

3. Επιλέγουμε κλιματιστικό με λειτουργία X ECO

Μπορεί να μην το γνωρίζατε, ωστόσο, ένα κλιματιστικό με λειτουργία X ECO, είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και το πορτοφόλι μας, αφού μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη λειτουργία διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία στον χώρο μας με έως και 60% χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και έτσι, μας βοηθά να καταναλώνουμε μόνο την ενέργεια που πραγματικά απαιτείται.

Η πρότασή μας: Το κλιματιστικό inverter Carrier 42QHG012D8SU Crystal Ultra Clean διαθέτει τη λειτουργία X ECO και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μία οικιακή συσκευή, μπορεί να κάνει τη διαφορά και στο budget μας.

4. Δεν αμελούμε τη φροντίδα των φίλτρων του κλιματιστικού

Για να λειτουργεί ένα κλιματιστικό με τον βέλτιστο και πλέον αποδοτικό τρόπο, αλλά και να για να απολαμβάνουμε ένα υγιεινό περιβάλλον στον χώρο μας, πρέπει να διαθέτει καθαρά και πλήρως λειτουργικά φίλτρα. Καθαρίζουμε, λοιπόν, τα φίλτρα του κλιματιστικού μας ή ακόμη καλύτερα, επενδύουμε σε μία συσκευή που διαθέτει προηγμένα φίλτρα καθαρισμού και υγιεινής.

Η πρότασή μας: Το κλιματιστικό inverter Carrier 42QHG024D8SU Crystal Ultra Clean κάνει ακριβώς αυτό, διαθέτει δηλαδή προηγμένα φίλτρα που μας εγγυώνται καλύτερη απόδοση της συσκευής και ένα πιο καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, διαθέτει το φίλτρο Cold Catalyst με αποσμητική δράση, που βοηθά στην απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων και των κακοσμιών και δεν χάνει την αποτελεσματικότητά του με το πέρασμα του χρόνου, το φίλτρο Vitamin C που παρέχει την αντιοξειδωτική δράση της εν λόγω βιταμίνης, αλλά και το φίλτρο Negative Ion που απελευθερώνει αρνητικά ιόντα, τα οποία ανανεώνουν τον αέρα και προσφέρουν καθαρή, αναζωογονητική ατμόσφαιρα.

5. Ρυθμίζουμε σωστά τη θερμοκρασία του χώρου

Για να εξοικονομούμε ενέργεια και να απολαμβάνουμε το ιδανικό περιβάλλον στο σπίτι μας, είναι σημαντικό το κλιματιστικό μας να λειτουργεί στη σωστή θερμοκρασία. Ειδικότερα το καλοκαίρι, η λάθος χρήση του κλιματιστικού μπορεί να μειώσει την απόδοσή του και να ανεβάσει την ενεργειακή κατανάλωση. Η ιδανική θερμοκρασία, λοιπόν, είναι γενικά μεταξύ 20 και 27 βαθμών Κελσίου, αλλά είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψη μας και την εξωτερική θερμοκρασία και να μην ρυθμίζουμε το κλιματιστικό με διαφορά πάνω από 10 βαθμούς. Διατηρώντας κατά μέσο όρο τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς, θα πετύχουμε την ιδανική λειτουργία με την ελάχιστη κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση, ένα σύγχρονο κλιματιστικό με «έξυπνες» λειτουργίες, μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και να έχουμε την ιδανική θερμοκρασία στον χώρο μας.

Η πρότασή μας: Στην αγορά μπορούμε να βρούμε επίσης σήμερα κλιματιστικά που ανήκουν στην κατηγορία Α+++ με τεχνολογία 3D DC Inverter, όπως το Carrier 42QHG009D8SH X-Power New, το οποίο προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

6. Κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις, όταν πέφτουμε για ύπνο

Αρκετά σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν λειτουργίες που είναι ειδικά σχεδιασμένες και για να μας βοηθούν να εξοικονομούμε ενέργεια, αλλά και για να απολαμβάνουμε το ιδανικό περιβάλλον στον χώρο μας. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και εκείνη του Sleep Mode. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη λειτουργία εξοικονομεί ενέργεια και βελτιώνει τις συνθήκες του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσφέροντάς μας ακόμη πιο άνετο και ήσυχο ύπνο.

Η πρότασή μας: Μπορείτε να βρείτε τη λειτουργία Sleep Mode σε σύγχρονα κλιματιστικά, όπως εκείνα της σειράς Crystal Ultra Clean, που προσφέρουν έως και 60% εξοικονόμηση ενέργειας, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλες αποδόσεις και ένα υγιεινό και καθαρό περιβάλλον στον εσωτερικό χώρο.

7. Εστιάζουμε την προσοχή μας στη σωστή παροχή αέρα

Μπορεί ένα κλιματιστικό να διανέμει τον αέρα στον χώρο μας, όπως ακριβώς χρειάζεται και με τρόπο που να μας βοηθά να εξοικονομούμε ενέργεια; Τα παλαιού τύπου κλιματιστικά δύσκολα, αλλά τα νέα και σύγχρονα που διαθέτουν τις κατάλληλες λειτουργίες, μας δίνουν και αυτήν την επιλογή. Σκεφτείτε απλώς πως κλιματιστικά, όπως τα Carrier της σειράς Crystal Ultra Clean και της σειράς X-POWER, διαθέτουν τη λειτουργία 3D παροχής αέρα για βέλτιστη ανακατανομή του αέρα, αλλά και αισθητήρες θερμοκρασίας που ανιχνεύουν τη θερμοκρασία του χώρου και τη ρυθμίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια γύρω από την περιοχή όπου έχει τοποθετηθεί το χειριστήριο, με τη λειτουργία Follow Me να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μάλιστα, κλιματιστικά όπως αυτά, μας επιτρέπουν επίσης να κλειδώνουμε το τηλεχειριστήριο, για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα αλλάξουν κατά λάθος οι επιλεγμένες ρυθμίσεις.

8. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία με τη βοήθεια του διαδικτύου

Πριν από κάποια χρόνια, ενδεχομένως δεν θα μπορούσαμε να πιστέψουμε πως θα ρυθμίζαμε το κλιματιστικό μας με τη βοήθεια του διαδικτύου, ακόμη και τις στιγμές που θα βρισκόμασταν εκτός σπιτιού. Αυτό ακριβώς όμως μπορούμε να κάνουμε σήμερα, με τα νέα και «έξυπνα» κλιματιστικά που υπάρχουν στην αγορά και διαθέτουν λειτουργίες, όπως τη Wi-Fi Active.

Η πρότασή μας: Κλιματιστικά όπως το Carrier 42QHG024D8SU Crystal Ultra Clean μας επιτρέπουν να ελέγχουμε τη συσκευή από το smartphone μας, όπου και αν βρισκόμαστε, «κατεβάζοντας» απλώς την αντίστοιχη εφαρμογή. Αν θέλουμε, μάλιστα, να πάμε ένα βήμα παραπέρα, υπάρχει και το Carrier 42QHG009D8SH X-Power New, που μας επιτρέπει να έχουμε το ιδανικό κλίμα στο σπίτι, ακόμη και με μία φωνητική εντολή στο κινητό μας.

9. Εξασφαλίζουμε την κατάλληλη μόνωση στον χώρο μας

Φυσικά, για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στην ψύξη του σπιτιού είναι σημαντικό να μεριμνήσουμε για τη μόνωση των χώρων μας. Για να μην έχουμε απώλεια θερμοκρασίας και ενέργειας, είναι σημαντικό οι πόρτες και τα παράθυρα στους χώρους που κλιματίζονται, να είναι καλά κλειστά, ώστε να έχουμε και το κλίμα που θέλουμε, αλλά και μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

10. Δεν ξεχνάμε τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού

Τέλος, είναι σημαντικό να επενδύουμε στη συντήρηση του κλιματιστικού μας, ώστε να είμαστε σίγουροι πως λειτουργεί στο βέλτιστο και με τον πλέον αποδοτικό και οικονομικό τρόπο, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνει το περιβάλλον. Εκτός από το να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, λοιπόν, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε ή να αντικαθιστούμε τα φίλτρα του κλιματιστικού, όταν χρειάζεται και ειδικά αν είναι παλιό. Όπως και να έχει, τα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν και πολλές λειτουργίες που μας επιτρέπουν να έχουμε έναν καλύτερο έλεγχο του κλιματιστικού μας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως κλιματιστικά, όπως τα Carrier της σειράς Crystal Ultra Clean και της σειράς X-POWER, ανιχνεύουν μόνα τους πιθανές δυσλειτουργίες και απενεργοποιούνται αυτόματα για να αποτραπούν περαιτέρω προβλήματα. Δεν μένουν όμως μόνο εκεί, μιας και διαθέτουν και αντιδιαβρωτική επίστρωση προστασίας Gold Fin στα πτερύγια αλουμινίου των ψυκτικών στοιχείων της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας, κάτι που τα καθιστά πιο ανθεκτικά σε διαβρωτικά περιβάλλοντα και ταυτόχρονα, κάνει πιο εύκολο τον καθαρισμό τους και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους.

Ακολουθώντας τις δέκα παραπάνω συμβουλές φέτος το καλοκαίρι, θα καταφέρουμε να κάνουμε την εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας στην ψύξη του σπιτιού μας πραγματικότητα, απολαμβάνοντας παράλληλα την ιδανική και πλέον καθαρή ατμόσφαιρα στους χώρους μας. Το «κλειδί» βρίσκεται στην επιλογή των κατάλληλων «συμμάχων» ψύξης και δη, στις καινοτόμες λειτουργίες και τις τεχνολογίες των σύγχρονων κλιματιστικών.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr για το πώς θα δροσίσουμε το σπίτι μας

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων