ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για 25.000 συνταξιούχους – Ποιους αφορά

Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για 25.000 συνταξιούχους – Ποιους αφορά
Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για 25.000 συνταξιούχους ενεργοποιεί το υπουργείο Εργασίας
PIXABAY

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για 25.000 συνταξιούχους ενεργοποιεί το υπουργείο Εργασίας

Την ενεργοποίηση για πρώτη φορά από το 2010 ενός προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για 25.000 συνταξιούχους ενεργοποιεί το υπουργείο Εργασίας για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2022 έως 31 Ιουλίου 2023.

Το πρόγραμμα αφορά 25.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ οι οποίοι από το 2010 ξεκίνησαν να πληρώνουν 1 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή τους για τον Κοινωνικό Τουρισμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι δικαιούχοι συνταξιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού θα έχουν τη δυνατότητα για φθηνές διακοπές με κόστος διαμονής από 1 έως 11 ευρώ τη μέρα κατ’ άτομο που μπορεί να είναι και εντελώς δωρεάν για περιοχές όπως Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως, Ιστιαία, Αιδηψός, Μαντούδι, Αγιά Άννα νομού Ευβοίας και νομού Έβρου.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι συνταξιούχοι που καταβάλλουν την ειδική εισφορά 1 ευρώ μηνιαίως για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που θεσπίστηκε με τον νόμο 3863/2010.

Η επιλογή των τελικών δικαιούχων θα γίνει με σύστημα μοριοδότησης βάσει του αριθμού των εξαρτώμενων μελών και του εισοδήματος με το άνοιγμα της πλατφόρμας από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης για το εν λόγω πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ – το 1 εκατ. φέτος και τα 2 εκατ. το 2023.

Η μοριοδότηση

  • Για δηλωθέν εισόδημα έως 10.000,99 ευρώ 30 μόρια
  • Για 10.000,99 ευρώ έως 20.000,99 ευρώ 20 μόρια
  • Για 20.000,99 ευρώ έως 30.000,99 ευρώ 10 μόρια
  • Δέκα μόρια για κάθε έμμεσα ασφαλισμένο μέλος

Μετά τη μοριοδότηση οι δικαιούχοι κατατάσσονται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης ενώ η βαθμολογία των δικαιούχων στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% προσαυξάνεται κατά 50%

Οι δικαιούχοι

Ως ωφελούμενοι του προγράμματος ορίζονται:

  • τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών.
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα,
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
  • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
  • οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και ορίζεται ως εξής: