ΕΛΛΑΔΑ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ενέργεια - Το «plan B» αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ενεργειακά
Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ενεργειακά
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ενεργειακά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα την επάρκεια στην αγορά του φυσικού αερίου στη χώρα μας, με φόντο τις ανακοινώσεις της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού που διοχετεύει αέριο στην ΕΕ. Επικαλείται ότι δεν έχει την γραπτή βεβαίωση παράδοσης της τουρμπίνας που επισκευάστηκε στον Καναδά.

Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» (που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο), ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία [του αγωγού] με πλήρη ασφάλεια», προσέθεσε.

Ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία έκλεισε τη Δευτέρα για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης -χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι ροές θα αποκατασταθούν μετά την 21η Ιουλίου, όταν θεωρητικά θα επαναλειτουργήσει.

Την 20ή Ιουλίου αναμένεται η παρουσίαση του έκτακτου σχεδίου της Κομισιόν σε περίπτωση μη επαναλειτουργίας του αγωγού.

Οι ανησυχίες είναι διάχυτες ότι η ροή δεν θα ξαναρχίσει· το Βερολίνο τελεί σε ενεργειακό «συναγερμό», ενώ και η Γαλλία εκτιμά πλέον ότι η πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου είναι το πιθανότερο σενάριο.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετέχουν οι κ.κ. Γ. Γεραπετρίτης, Α. Σκέρτσος, Κ. Σκρέκας, Πετραλιάς, Α. Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κ.κ.. Α. Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Γ. Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Κ. Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Μ.Ρ. Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του ΕΜΠ και σύμβουλος της κυβέρνησης, Π. Κάπρος.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον μικρότερο κίνδυνο ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, αυτά είναι τα εξής:

  • Η εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα. Τέλος του μήνα θα είναι σε θέση να λειτουργεί.
  • Αύξηση των εισαγωγών LNG
  • Η αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαϊδα 5.
  • Η ετοιμότητα ιδιωτικών μονάδων καθώς και μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο να γυρίσουν τις μηχανές τους ώστε να καίνε ντίζελ για την παραγωγή ρεύματος.
  • Η περαιτέρω αύξηση εισαγωγών αερίου από τον αγωγό TAP
  • Σχέδιο περικοπής των εξαγωγών αερίου και περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών, αν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου.