ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μυτιλήνη: Πύρινες γλώσσες σε δασική και αγροτική έκταση - Στη μάχη οι Ένοπλες Δυνάμεις

Φωτιά Μυτιλήνη: Πύρινες γλώσσες σε δασική και αγροτική έκταση - Στη μάχη οι Ένοπλες Δυνάμεις
Σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες στα Βατερά της Μυτιλήνης
INTIME / ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Φωτιά: Μαίνεται η πυρκαγιά στη Μυτιλήνη από το πρωί του Σαββάτου. Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις στα Βατερά, αγωνία για το μέωπο που έχει ανοίξει σε διάσπαρτες πύρινες γλώσσες. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις από επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η πυρκαγιά στη Μυτιλήνη εκδηλώθηκε στις 10:04 το πρωί του Σαββάτου. Επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 17 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Από αέρος επιχειρούν εννέα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Mi 8 το οποίο εδρεύει αποκλειστικά στο νησί. Το βίντεο μέσα από το ελικόπτερο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού είναι συγκλονιστικό και αποτυπώνει το μέγεθος της πυρκαγιάς.

Το τραγικό είναι πως τμήμα της έκτασης είχε καεί στο παρελθόν και είχε αναδασωθεί, ενώ στις φλόγες έχουν παραδοθεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και φυσικά δάσος με πυκνή βλάστηση.

Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, διατάχθηκε από τις 11:00 εκκένωση μέσω του 112. Πηγές της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν πως στη Μυτιλήνη δίνεται μεγάλη μάχη τόσο από τις επίγειες δυνάμεις όσο και από τα εναέρια μέσα, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Η πορεία της φωτιάς αυτή την ώρα είναι νοτιοδυτική, ενώ το μέτωπο έχει «ανοίξει» σε γλώσσες. Η πυρκαγιά καίει αγροτική και δασική έκταση με τραχεία βλάστηση, αναδασωτέες περιοχές από προηγούμενες φωτιές αλλά και οικιστικά οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί.

Στη μάχη Στρατός και Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στην πυρκαγιά της Μυτιλήνης ήδη έχουν σπεύσει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τα κατάλληλα οχήματα και εξοπλισμό, έτσι ώστε να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης αλλά και στην πιθανότητα να χρειαστεί να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις εκκένωσης.

Συγκεκριμένα, πέρα από τα εναέρια μέσα (τέσσερα CL-415 και δυο PZL), έχουν διατεθεί τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητής γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Παράλληλα, η κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, έχει λάβει εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή. Η κατάπλευση του πλοίου στη Μυτιλήνη θα γίνει στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης να παράσχει συνδρομή, σε πιθανότητα εκκένωσης από τη θάλασσα αν συνεχίσει το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τις παραλιακές περιοχές.

Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις στα Βατερά

Ο δήμαρχος Δυτικής Μυτιλήνης, Ταξιάρχης Βέρρος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξέφρασε της ανησυχία του δηλώνοντας ότι ήδη έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ σε κάποια σημεία η φωτιά έφτασε στην παραλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση είναι δύσκολη και οι επόμενες ώρες κρίσιμες.

Παράλληλα ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι επιχειρούν εναέρια μέσα τα οποία φτάνουν σε αριθμό τα πέντε.

untitled_6.jpg

«Ανεξέλεγκτη η φωτιά»

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης ανέφερε στο Newsbomb.gr πως η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καθώς καίει σε δύο μέτωπα.

«Στα Βατερά έχουν καεί σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και ένα ξενοδοχείο», είπε ο δήμαρχος ο οποίος βρίσκεται στο άλλο μέτωπο της φωτιάς, στην περιοχή Σταυρός, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να εμποδίσουν την πύρινη λαίλαπα να περάσει στον οικισμό του Πλωμαρίου.

Μήνυμα από το 112

Νωρίτερα, το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής των Βατερών να εκκενώσουν με κατεύθυνση προς Πολιχνίτο, την ώρα που οι δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς διαρκώς ενισχύονται.

Μερικά μέτρα από τη θάλασσα έφτασε η φωτιά

Η φωτιά έχει φτάσει μερικές δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα, όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ αλλά και τοπικά δίκτυα, με την πυροσβεστική και τις δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να βεβαιωθούν πως έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι.

Ενδεικτικό είναι το βίντεο της ιστοσελίδας LesvosPost, στο οποίο αποτυπώνεται η εικόνα από το παραλιακό μέτωπο των Βατερών, εκεί όπου ήδη έφτασε η πυρκαγιά.

Ένα ακόμα βίντεο, από την ιστοσελίδα Kalloninews, με τη φωτιά να έχει μπει πλέον για τα καλά στα Βατερά και να προκαλεί καταστροφές.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.

Παράλληλα, επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις αποτελούμενες από επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ παρέχεται συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σχετικές ειδήσεις